Opetusministeri(ö)lle: Mihin ihmeessä me tarvitaan ns. jatkuvan oppimisen parlamentaarista ryhmää?!
Juha Sipilän hallitus linjasi, että yli miljoona suomalaista on koulutettava uudelleen. Epäselväksi jäi, mistä luku oli saatu. ”Suomi sai moitteita OECD:lta: Keskiverto aikuiskoulutukseen osallistuva on hyvinkoulutettu nainen, eniten oppia tarvitsevat jäävät ilman.” yle.fi 19.2.2020.
—
Kiireellinen kysymykseni opetusministeri Li Anderssonille!
Miksi Suomessa ei ole noudatettu opintojen henkilökohtaistamista ja aikaisempien opintojen, työ- ja harrastekokemuksen hyväksilukua koskevia velvoittavia lakeja ja ns. AHOT–menettelyä jo 15 vuoden ajan voimassa olleilla laeilla OECD:n ja EU:n elinikäisen oppimisen periaattein?
—
Aikaisempien opintojen hyväksilukumenettelythän on jo yhteen kertaan Suomessa mietitty ja säädetty:
Ks. lähteet alla
• Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen korkeakouluissa, Opetusministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2007:4
• Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen koulutusjärjestelmässä, Opetusministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2004:27
—
Ks. myös alla oleva jo vuodelta 2004 oleva ”Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnustamista kehitettävä” (Undervisningsministeriet 27.8.2004, 8.24)
Tiedote:
Opetusministeriön työryhmä ehdottaa, että aikaisemmin hankitun osaamisen arvioimiseksi ja tunnustamiseksi olisi luotava järjestelmä, joka mahdollistaisi tunnustamisen riippumatta siitä, miten, milloin tai missä osaaminen on hankittu. Oppimista tapahtuu koulutusjärjestelmän lisäksi myös mm. työelämässä, järjestötoiminnassa ja harrastusten yhteydessä. Asiaa koskeva muistio julkistettiin perjantaina. – –
—
Ks. myös:
Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi ammatillisesta koulutuksesta annetun lain ja ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain 16 §:n muuttamisesta
—
🙁 Miten ihmeessä me tarvitaan taas uusi parlamentaarinen työryhmä, joka diskuteeraa ja toimeenpanee tätä samaa opintojen henkilökohtaistamista koskevaa asiaa myös seuraavat vuosikymmenet, koska tämän Jatkuvan oppimisen parlamentaarisen ryhmän linjausten mukaisesti tavoitteena on vasta vuoteen 2040 mennessä se, että:
Kansalaisilla on merkityksellisen elämän edellyttämät tiedot, taidot ja osaaminen.
- Väestön osaamistaso nousee.
- Työllisyysaste nousee.
- Korkeakoulututkinnon suorittaneiden 25–64-vuotiaiden määrä ja osuus kasvaa, ja perusasteen jälkeistä tutkintoa vailla olevien 25–64-vuotiaiden määrä ja osuus vähenee
Jokainen kehittää osaamistaan työuran aikana.
- Jokaisella on mahdollisuus uudistaa osaamistaan ennakoivasti, jotta työssä kehittyminen, työllistyminen uusiin tehtäviin ja uralla eteneminen olisi mahdollista.
- Osallistumisen tasa-arvo lisääntyy.
Osaaminen uudistaa työelämää ja työelämä osaamista.
- Osaava työvoima tukee kestävää kasvua, innovaatioita, kilpailukykyä ja sitä kautta hyvinvointia.
- Työnantajilla on osaavaa työvoimaa.
- Työyhteisöt tukevat uuden oppimista.
—
Jos Suomessa olisi ollut tämä nyt vasta tällä viikolla hallituksen esityksessä esille tuotu opiskelijan henkilökohtainen 11-numeroinen oppijanumerojärjestelmä ja vuoden 2004 – 2007 lanseerattu ns. AHOT-menettely käytössä jo 15 – 17 vuotta sitten
– niin nuorten kuin aikuistenkin opinto- ja tutkintosuoritukset olisi helposti saatavissa yhdestä Opetushallituksen ylläpitämästä rekisteristä,
– ja jokaiselle opiskelijalle voitaisiin helposti tehdä yksilöllinen henkilökohtainen opintosuunnitelma, jossa hänen aikaisemmat opinnot voitaisiin hyväksi lukea hänen suorittamaansa tutkintoon jo nyt tänä päivänä
– ja siten hänen nyt suorittamansa tutkinnon tai täydennyskoulutuksen kautta ammattipätevyyden tunnistamisen ja tunnustamisen aika lyhenisi radikaalisti ja Suomi saisi kipeästi tarvitsemaansa työvoimaa (omasta kantaväestöstään).
—
Nyt kaikki Suomen opiskelijoiden opinto-ja tutkintosuoritukset ovat hajallaan 4 – 5 eri rekistereissä ja osa vanhimmista opintosuorituksista on teillä tietymättömillä..
Puuttuvia opintojen henkilökohtaistamista ja aikaisempien opintojen hyväksilukuja koskevat oikaisuvaatimukset, hallintovalitukset ja kantelut on aktiivisesti painettu piiloon eri muutoksenhakuelimissä ja tilanne niiden kohdalla on kestämätön.
Myöskään oikeuskansleri Tuomas Pöysti ei ilmoituksensa mukaan enää tutki tätä opintojen puuttuvien henkilökohtaistamisten ja puuttuvien aikaisempien opintojen hyväksilukujen kokonaisuutta – eikä sitä tehnyt myöskään eduskunnan oikeusasiamieskään vuonna 2012..
On varmasti tuhansia ja taas tuhansia opiskelijoita, jotka eivät ole saanet opintojaan henkilökohtaistettua ja hyväksiluettua, ja niitä koskevat muutoksenhaut on haudattu eri oikeusinstannsseissa. Vrt. myös Adultan ja JAKK:n haamuopiskeiljat..
Arvoisa opetusminiteri Li Andersson, miten Sinä voisit nopeutetulla aikataululla auttaa
- näitä edellä kerrottuja kaltoin kohdeltuja opiskelijoita heidän muutoksenhauissaan,
- nykyisiä ja lähitulevaisuuden opiskelijoita heidän opintojensa puuttuvia henkilökohtaistamisia sekä puuttuvia työ- ja harrastekokemuksen hyväksilukuja koskevissa muutoksenhauissa (muutoksenhakumahdollisuus saatava hallinto-oikeuteen!), ja
- saamaan Suomeen nopeasti koulutettua työvoimaa, myös muutoin kuin houkuttelemalla koulutettua työvoimaa rajojen ulkopuolelta?
—
Hyvä Li – asialla on kiire!
—
Sitran sivuilla 2018 materiaalia:
– – ”Uusien tutkintojen suorittamisesta vanhojen päälle tulee tehdä joustavampaa ja nopeampaa. Ei ole järkevää aloittaa aina nollasta, etenkään silloin, kun perusopintojen pohja on vahva.
Yliopistojen ja korkeakoulujen tulisi tarjota kansainvälisesti kilpailukykyisiä osaamismoduleita, joilla yritykset ja yksityiset ihmiset varmistavat oman kilpailukykynsä jatkuvasti muuttuvassa maailmassa.” – –
– – ”Yritykset tarvitsevat osaajia – rooli koulutuksen rahoittajana kasvaa
Uusi tilanne haastaa myös koulutuksen rahoitusmallin. Uskon, että yritysten rooli koulutuksen rahoittajana korostuu, koska niillä on luontainen intressi osaamisen kehittämiseen. Oikea-aikaisesti tarjotusta täsmäkoulutuksesta ja -osaamisesta ollaan varmasti valmiita maksamaan.” – –
Kirjoittaja
Mikko Kosonen
Julkaistu
07.03.2018
Lue koko teksti alla:
https://www.sitra.fi/blogit/koulutusjarjestelmasta-kohti-elinikaista-oppimista/
Ilmoita asiaton viesti
—
1. Kysymys: ”Mitä opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot voivat pitää sisällään?”
Vastaus:
Opiskeluvalmiuksia tukevien opintojen tarkoituksena on, että opiskelija hankkii sellaista hänen tarpeisiinsa perustuvaa osaamista, joka antaa hänelle edellytykset osallistua tutkintokoulutukseen ja osoittaa osaamisensa. Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot voivat olla suomen tai ruotsin kielen koulutusta niille opiskelijoille, jotka tarvitsevat vahvistusta suoritettavaan tutkintoon liittyvässä sanastossa tai esimerkiksi alana liittyvien kirjallisten aineiston tuottamiseen. Opiskeluvalmiuksia tukevien opintojen avulla voidaan tukea myös esimerkiksi matemaattisia ja vieraan kielen perusvalmiuksia, tai tukea opiskelijaa erilaisissa kirjoittamiseen ja lukemiseen liittyvissä haasteissa. Osana opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja voidaan myös tukea opiskelijan arjen- ja elämänhallintaa.
Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot suunnitellaan yksilöllisesti opiskelijoiden tarpeiden mukaisesti. Opiskeluvalmiuksia tukevista opinnoista ei kerry osaamispisteitä, eikä niitä sellaisenaan voi sisällyttää osaksi suoritettavaa tutkintoa. Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot tulee myös erottaa jatko-opintovalmiuksia tukevista opinnoista, joiden avulla valmistaudutaan opiskelemaan korkeakoulussa.
—
2. Kysymys: ”Kun opiskelijalla on jo hankittua osaamista niin paljon, että lähes kaiken voi osoittaa omalla työpaikalla, niin sovelletaanko koulutussopimus- vai oppisopimusmallia?”
Vastaus:
Jos opiskelijalla on jo tutkinnon osan suorittamiseen riittävä osaaminen, ei ole tarpeen tehdä kumpaakaan sopimuksista. Koulutussopimus ja oppisopimus tehdään tilanteissa, joissa osaamista hankitaan työpaikalla. Jos osaamista ei ole tarkoitus hankkia työpaikalla, riittää, että opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmien yhteydessä sovitaan, missä ja milloin opiskelija osaamisensa osoittaa.
—
3. Kysymys: ”Miten HOKSin hyväksyminen tapahtuu?”
Vastaus:
Koulutuksen järjestäjä laatii ja päivittää henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) yhdessä opiskelijan kanssa. Suunnitelman laadintaan ja päivittämiseen osallistuu koulutuksen järjestäjän nimeämä opettaja, opinto-ohjaaja tai tarvittaessa muu koulutuksen järjestäjän edustaja. HOKSin hyväksyvät koulutuksen järjestäjä ja opiskelija. Edellisten lisäksi HOKSin hyväksyvät työnantaja tai työpaikan edustaja ja koulutuksen järjestäjän yhteistyötahot siltä osin kuin ne osallistuvat suunnitelman laatimiseen ja päivittämiseen. Mikäli opiskelija on alaikäinen, tulee huoltajalla tai laillisella edustajalla olla mahdollisuus osallistua HOKSin laadintaan.
HOKSin allekirjoittamisesta ei säädetä laissa. Myöskään siitä ei säädetä, että HOKS on tehtävä paperilla. HOKSin hyväksyminen on kuitenkin voitava todentaa, joten on suositeltavaa käyttää allekirjoitusta tai vahvaa tunnistautumista HOKSia ensikertaa hyväksyttäessä. HOKSiin myöhemmin tehtävät muutokset voidaan hyväksyä sähköisissä järjestelmissä käyttäjätunnuksen avulla tai muutoin allekirjoitusta tai vahvaa tunnistautumista kevyemmällä menettelyllä.
—
4. Kysymys: ”Kuinka kauan HOKSia säilytetään ja voidaanko HOKS arkistoida sähköisenä versiona?”
Vastaus:
Koulutuksen järjestäjä määrittelee arkistonmuodostussuunnitelmassa sen, miten kauan ja millä tavoin asiakirjat säilytetään ja miten ne hävitetään. Ammatillisen koulutuksen rahoituksen tarkastamista varten asiakirjoja on tarpeen säilytttää 10 vuotta. Suomen Kuntaliitto päivittää kunnallisten asiakirjojen säilytysaikaoppaita.
https://www.oph.fi/fi/usein-kysyttya?themes%5BHenkil%C3%B6kohtaistaminen%5D=Henkil%C3%B6kohtaistaminen§or%5BAmmatillinen%20koulutus%5D=Ammatillinen%20koulutus?themes%5BHenkil%C3%B6kohtaistaminen%5D=Henkil%C3%B6kohtaistaminen§or%5BAmmatillinen%20koulutus%5D=Ammatillinen%20koulutus
Ilmoita asiaton viesti
—
Education at a Glance: OECD Indicators – 2005 Edition
Summary in Finnish
Katsaus koulutukseen: OECD-indikaattorit – vuoden 2005 painos
Tiivistelmä suomeksi
https://www.oecd-ilibrary.org/docserver/eag-2005-sum-fi.pdf?expires=1635092221&id=id&accname=guest&checksum=E7ACC30E601A0C5BD8450C58D96E18D9
(© OECD 2005 Tämä yhteenveto ei ole virallinen OECD-käännös. Tämän yhteenvedon kopioiminen on sallittua sillä edellytyksellä, että OECD:n
tekijänoikeudet ja alkuperäisen julkaisun nimi mainitaan.)
Ilmoita asiaton viesti
—
”Onnistunut henkilökohtaistaminen
takaa sujuvan opintien” (2013)
2.4 Lait ja määräykset, jotka liittyvät näyttötutkintojärjestelmään
Ammatilliseen koulutukseen liittyen on säädetty lakeja, jotka määrittävät ammatillisen koulutuksen kriteeristön. Ammatillisella aikuiskoulutuksella tarkoitetaan ammattitaidon hankkimistavasta riippumattomia, näyttötutkintoina suoritettavia ammatillisia perustutkintoja, ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja samoin kuin niihin valmistavaa koulutusta, sekä muuta kuin näyttötutkintoon valmistavaa ammatillista lisäkoulutusta. Lain mukaan tutkinnoissa ja koulutuksessa tulee ottaa erityisesti huomioon työelämän tarpeet. Näin ollen näyttötutkintoja tulee suunnitella ja järjestää yhteistyössä elinkeino- ja muun työelämän kanssa. (FINLEX, Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta 21.8.1998/631 1luku 3§.) Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta 21.8.1998/631 3 luvun pykälän 8 mukaan koulutuksen järjestäjä huolehtii näyttötutkintoon ja siihen valmistavaan koulutukseen hakeutumisen, tutkinnon suorittamisen ja tarvittavan ammattitaidon hankkimisen henkilökohtaistamisesta. Opetushallitus voi antaa henkilökohtaistamista koskevia tarkempia määräyksiä.
Opetushallituksen henkilökohtaistamismääräys tehtiin 28.11.2006. Siinä mainitaan, että ”koulutuksen järjestäjä ei voi jättää noudattamatta tätä määräystä tai poiketa siitä”. Opetushallitus on antanut määräyksen näyttötutkintoon ja siihen valmistavaan koulutuksen hakeutumisen, tutkinnon suorittamisen ja tarvittavan ammattitaidon henkilökohtaistamista varten. (Opetushallitus 2006, 2.)” – –
https://lauda.ulapland.fi/bitstream/handle/10024/59552/Luonua-Bajrami.Miia%26Yl%C3%A4vaara.Elina.pdf?sequence=2&isAllowed=y
—
Vaikka tämä henkilökohtaistamismääräys oli kaikkien tiedossa, kuitenkaan näin ei toimittu. Miksi?
Ilmoita asiaton viesti
—
21.8.1998/631
Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (kumottu)
Tämä laki on kumottu L:lla 11.8.2017/531, joka on voimassa 1.1.2018 alkaen.
https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/kumotut/1998/19980631
Ilmoita asiaton viesti
—
Raportit ja selvitykset 2017:1
Kaisa Harjunpää
Susanna Ågren
Sanna Laiho
– Toisen asteen ammatillisen koulutuksen siirtymä- ja nivelvaiheet
SUJUVUUTTA SIIRTYMIIN
s. 32 ->
– – ”Kokonaisuudessaan näyttää siltä, että opiskelijan aikaisempi tutkintoon liittyvä osaaminen lyhentää koulutuksen kestoa tai aikaistaa tutkinnon suorittamista, vaikkakin reilu viidennes (22,1 %) vastaajista koki tämän toteutuvan vain osittain. Kaikki vastaajat kertoivat, että tutkinnon osa tai osia tunnustetaan suoraan opiskelijan aikaisempien todistusten perusteella. Henkilökohtaistamisprosessiin liittyvät vastuut näyttäytyivät varsin selkeinä silloinkin, kun opiskelija tai tutkinnon suorittaja ei osallistu valmistavaan koulutukseen ja hänet ohjataan suoraan tutkintotilaisuuteen tai näyttöön (83,8 % vastaajista). Osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen liittyviä haasteita nousi myös esiin: [jatkuu alla] ”- –
https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/sujuvuutta-siirtymiin.pdf
Ilmoita asiaton viesti