Hyvinvointialueiden rahoitukseen uusi määräytymiskriteeri, joka kohdentaa rahoitusta yliopistosairaala-alueille. Lausuntoaikaa viikko!
Sote-lakeja parsitaan ja säädetään nyt kiireellä.. Julkisuuteen valmistelusta tuodaan vain murusia. Lainvalmistelun taso heikkoa.
–
Viikon lausuntoaika on liian lyhyt (13.4. – 21.4. eli pääsiäisenä), jos hyvinvointialueiden rahoitukseen esitetään tässä vaiheessa vielä uutta määräytymiskriteeriä, joka kohdentaa rahoitusta yliopistosairaala-alueille. Ehdotan, että tässä samassa lainvalmistelussa valmistellaan siirtymistä 21 hyvinvointialueesta yliopistosairaaloiden vetovastuulle eli vain 1/4 osaan hyvinvointialueiden määrästä.. Näin säästämme samalla valtavasti soten ja makun hallintomenoista ja voimme siirtää sen suoraan vaikka hoitajien palkankorotuksiin.
Lausuntopyynnössä, jonka vastausaika päättyy jo parin päivän päästä, valtiovarainministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi hyvinvointialueiden rahoituksesta annetun lain, kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain sekä eräiden muiden sote- ja pelastustoimen uudistuksen rahoitukseen liittyvien lakien muuttamisesta.
Esitysluonnoksessa ehdotetaan mm. seuraavia muutoksia:
- Kunnan peruspalvelujen valtionosuuslaissa säädettäisiin mm. perushinnoista vuoden 2022 tasossa ja täsmennettäisiin sitä, miten kunnilta hyvinvointialueille siirrettävät kustannukset tarkistetaan vuoden 2022 tilinpäätöstietojen perusteella.
- Uudistuksen voimaanpanolaissa säädettäisiin lopullisesta kuntien tuloveron leikkausprosentista vuonna 2023. Vastaava muutos tehtäisiin verotusmenettelylakiin ja tuloverolakiin.
- Hyvinvointialueiden rahoituksesta annettuun lakiin päivitettäisiin vuodesta 2023 lukien hyvinvointialueiden rahoituksen vuosittainen palvelutarpeen kasvun arvio ja säädettäisiin indeksikorotuksen laskentatavasta.
- Hyvinvointialuekohtaisen rahoituksen määräytymisperusteisiin esitetään päivitettäväksi uusimpien kustannustietojen perusteella terveydenhuollon, vanhustenhuollon ja sosiaalihuollon tehtäväkohtaiset painotukset.
- Terveydenhuollon, vanhustenhuollon ja sosiaalihuollon tarvetekijät ja niiden painokertoimet päivitetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimukseen perustuen.
- Hyvinvointialueiden rahoitukseen esitetään uutta määräytymiskriteeriä, joka kohdentaa rahoitusta yliopistosairaala-alueille.
- Hyvinvointialuekohtaista rahoitusta ehdotetaan tarkistettavaksi kuntien vuoden 2022 tilinpäätöstietojen perusteella. Hyvinvointialueille maksettaisiin vuonna 2024 kertakorvaus, joka vastaa vuoden 2022 toteutuneilla tilinpäätöstiedoilla korjatun rahoituslaskelman ja alkuperäisen vuoden 2023 rahoituksen erotusta aluekohtaisesti. Vastaava sääntely koskee jo kuntakohtaisen rahoituksen tarkistamista.
- Valtiokonttorilakiin lisättäisiin hyvinvointialueiden taloustietojen raportointiin liittyvät Valtiokonttorin tehtävät.
Lait on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alusta. Voimaanpanolain ja verotusmenettelylakien muutokset viim. 1.10.2022.
—
🙂 Anna lausuntosi asiaan viimeistään 21.4. mennessä täällä!
—
Ks. alla
”Luonnos 12.4.2022 lausunnoille lähtevä hallituksen esitys eduskunnalle hyvinvointialueiden perustamiseen ja sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistukseen liittyvän rahoituslainsäädännön muuttamisesta”
– – Lisäksi ehdotetaan säädettäväksi uudesta rahoituksen määräytymistekijästä, jolla otettaisiin huomioon yliopistosairaala-alueiden muita hyvinvointialueita korkeampia kustannuksia.” – –
https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/DownloadProposalAttachment?attachmentId=17569
Ilmoita asiaton viesti
—
”Yhdenvertaisuuteen liittyvä lainsäädäntö”
https://yhdenvertaisuus.fi/lainsaadanto
Ilmoita asiaton viesti
—
– – ”Yliopistosairaaloiden budjetista kymmenesosa menee opetukseen ja tutkimukseen. Budjettivaje on tällä hetkellä jo lähes 250 miljoonaa euroa. Valtio korvaa tästä alle puolet. Jos näitä kustannuksia ei korvata täysimääräisesti, on vaarana, että opetus ja tutkimus jäävät vaikeassa taloudellisessa tilanteessa muun toiminnan alle. Tämä johtaisi käytännössä siihen, että suomalaisten saama hoidon taso rapautuu.” – –
– – ”HUS jatkaa hyvinvointialueista erillisenä HUS-yhtymänä, ja sekin Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin omistamana. Meitä kaikkia yliopistosairaaloita yhdistää sama huoli korkealaatuisesta erityissairaanhoidon tulevaisuudesta maassamme. Haluamme, että suomalaisella erikoissairaanhoidolla on laissa turvattu mahdollisuus pysyä maailman kärkimaiden joukossa. Laissa tulee osoittaa täysimääräinen rahoitus sekä opetukselle että tutkimukselle.” – –
https://www.hus.fi/ajankohtaista/yliopistosairaaloiden-roolia-sote-uudistuksessa-tasmennettava-ja-rahoitus
Ilmoita asiaton viesti