Jaan Hilkka Kempin huolen nuorten opiskelijoiden pärjäämisestä koronakriisin aikana: opintolainahyvitystä ei saa kesälle!

"Mikä ei ole oikeus ja kohtuus
Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei voi olla lakikaan

 

 

Hilkka, hyvä, että pidät nuorten asioita esillä 🙂

Se, mitä valtio voisi ihan ensiksi nyt tehdä, on se, että se rauhoittelisi niitä nuoria täyspäiväisesti opiskelevia opiskelijoita – miksei vanhempiakin täyspäiväisesti opiskelevia aikuisopiskelijoita – jotka olivat jo sisällä opiskelussaan ja nostivat opintolainaa, mutta eivät päässeet toivomaansa kesätyöpaikkaan, että he saavat hyväkseen opintolainahyvityksessä (ent. opintolainavähennys) myös nyt kesäaikana nostamansa opintolainat.

Edellisessä talousnotkahduksessa, ns. W-mallin talouskriisissä, kävi ihan samalla tavalla, että kesätyöpaikat siinä ensi hötäkässä menivät ja opiskelijat joutuivat rahoittamaan omaa talouttaan nostamalla opintolainaa myös kesällä ja opiskelemaan myös kesällä hankkiakseen tarvittavat opintopisteet n. 5 opintopistettä/kuukausi, jotta he olisivat saaneet opintolainaa myös kesälle.

Nyt on kuitenkin ollut hyvin vaikeaa saada ymmärrystä tähän asiaan edes virallisten muutoksenhakuprosessien tai hallinto-oikeuksien kautta, ja useiden opiskelijoiden esim. kesällä 2009 – 2012 nostamista opintolainoista ei ole saanut lainkaan opintolainavähennystä/ -hyvitystä.

Opiskelijapolot luulevat saavansa myös kesällä nostetuista opintolainoistaan opintolainahyvitykset. Opintojen päätyttyä totuus on aika karmea tältä osin.. 🙁

Pitäkääpä parempi huoli em. asiassa nyt koronakriisin jyllätessä ja viedessä nuorten (kesä-)työpaikat!

PS. Sama tilanne myös aikuisopiskelijoilla, jotka päätoimisesti opiskelevat opintolainalla ympäri vuoden, siis myös kesällä opintopisteitä keräämällä.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu