Jouni Aron hyvä blogikirjoitus ja muistutus ihan perusasioista ilmastonmuutoksessa – ja joihin jokainen meistä voi vaikuttaa!

 

Maaseudun ja kaupungistumisen tasa-paino järkkymässä jo peruuttamattomasti?
Maaseudun ja kaupungistumisen tasa-paino järkkymässä jo peruuttamattomasti?

 

Jouni,

hyvä kirjoitus ja samalla hyvä muistutus ihan perusasioista. Kirjoitat lopuksi, että ”Lisäksi kaupungit pystyvät lisäämään puistoja, viheralueita, niittyjä ja ketoja, jotta myös tarpeelliset pölyttäjät saavat elintilaa.”

Tätä ”kaupunkivihreän” huolestuttavasti jyrkästi vähenevää osuutta olen huolestuneena seurannut täällä Keski-Suomessa ja erityisesti Jyväskylän kaupungin ydinkeskustan ja keskustan välittömässä läheisyydessä olevien asuinalueiden kohdalla.

Mikään taho – ei kaavoittaja, ei Ely eikä AVi, ei hallinto-oikeus eikä KHO, kuuntele asukkaiden huolta oman asuinalueensa vähenevien viheraluiden ja lähimetsien puolesta, saati uhanalaisten eläinten ja kasvien elinpiirien tuhoista.

 

Jos haluttaisiin saada kaupunkivihreää jokaiselle asuinalueelle riittävästi, siitä tulisi pakollisena säätää jo maakuntakaavoissa.

Nyt tammikuun lopulla lainvoiman saanut K-S maakuntakaava ei ole päivittynyt lainkaan esim. Natura-arviointiensa ja vesipuitedirektiivin ja vesienhoitosuunnitelmiensa osalta.

Lisäksi Jyväskylän 2016 lopulla lainvoiman saanut yleiskaavakaan ei ohjaa lainkaan keskustan ja nimenomaan ydinkeskustan täydennysrakentamista:

Yleiskaavaan liittyviä teemakarttoja ei noudateta, vaikka niissä kerrotaan, että, jos teemakartan ja muun yleiskaavan merkinnät koskevat samaa aluetta ja ovat päällekkäisiä, niin silloin tulee noudattaa teemakartan ohjausta. Näin ei nyt tehdä – eikä ole tehty – Jyväskylässä, vaan esim. avovankila tuotiin teemakartan viheralueelle ja ns. Kehä Vihreän reitille Tourujokivarteen, josta oli jo valtuustossa 2015 päätetty.

Miten kaavoittajat, elyt ja avit voisivatkaan noudattaa – tai haluaisivat noudattaa eri taustaryhmiensä kanssa – tasapainoista viheralueita säästävää kaavoituspolitiikkaa, jos valtion omia laitoksia voidaan kuitenkin tuoda mille tahansa alueelle välittämättä kunnanvaltuustojen omista päätöksistä tai maakunta- tai yleiskaavamerkinnöistä..

Näin nimenomaan tapahtui avovankilan kohdalla Jyväskylässä. Se tuotiin yleiskaavassa merkitylle Kehä Vihreän reitille, koska kaupungin isät ja äidit olivat niin keskenään sopineet ennen kuin vankilan kaavakuuleminen edes alkoi.. 🙁

Ja tämä erityisesti jyväskyläläisille, kunnassa kirjoilla oleville, asukkaille:

Avasin aiheeseen liittyvän aloitteen Kuntalaisaloite.fi -palvelussa viikko sitten.

Jyväskyläläinen, käy antamassa oma allekirjoituksesi ja vaikuta jo etukäteen oman asuinalueesi täydennysrakentamiseen, ja siihen, kaatuvatko seuraavaksi Sinulle rakkaan lähimetsän puut..

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu