
”Miksi kukaan ei enää arvosta Jyväskylän vanhaa rakennusperintöä ja kulttuurihistoriaa? Miksi kaikki keskustan pihan perät ja nurkat pitää täydennysrakentaa? Eikö kaupunkiamme tulisi kehittää tasapuolisesti kaikilla asuinalueilla eikä vain keskustassa asukasmäärä tuplaten? Jyväskylässä on jo nyt joka neljäs vastaan tuleva asukas opiskelija, joka asuu asuntosijoittajan hänelle vuokraamassa asunnossa? Uhraammeko Jyväskylän kauniin rakennuskulttuurin ja historian rahan vallan tärveltäväksi ja asuntosijoittajien temmellyskentäksi?”
—
—
Ja mitä tekee Jyväskylän kaavoitus? Aikoo täydennysrakentaa läheisen Lounaispuiston alueet Seminaarinmäellä! Yksityiset maanomistajat ovat hakeneet Seminaarinmäen pientaloalueen korttelin 68 tonteille 13, 16, 17 ja 18 asemakaavan muutosta.
Kaavaehdotuksesta 05/Lounaispuiston kortteli, asemakaava on kaavakuuleminen menossa tänään 8.4.2021 klo 15. saakka!
—
Lounaispuiston asemakaavamuutoksesta on jätetty runsaasti mielipiteitä ja muistuksia:
05_092 LOUNAISPUISTON KORTTELIYHTEENVETO EHDOTUSVAIHEEN PALAUTTEESTA JA KAAVOITTAJAN VASTINEET(lausunnot ja muistutukset)
– kaavasta halutaan jättää pois asuinrakentaminen ja pienentää rakennusoikeutta
– aluetta halutaan kehittää kulttuuri– ja matkailuyritysten alueena
– alueen mahdollisuudet ja hyöty kaupunkilaisille nähdään sen virkistyskäytössä
– kaavamuutoksen nähdään estävän kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten, niiden lähialueiden ja alueen luontoarvojen vaalimisen
– pienkerrostalojen katsotaan pilaavat alueen ja varsinkin kun vähäisellä asukasluvun kasvulla ei nähdä ole vaikutusta kaupungin keskustan asukastavoitteisiin
– kaavamuutoksen nähdään hyödyttävän vain maanomistajia ja rakennusliikkeitä, joista hinta muille on iäksi menetetty miljöö ja alueen mahdollisuus kehittyä
– muistutuksissa nähdään, että Seminaarimäki ei tarvitse uutta asuinrakentamista
– Seminaarinmäen alue on ainoa 1900-luvun alusta säilynyt ehjä kokonaisuus
– epäillään, että kaavamääräyksin ei ole varmistettu uudisrakentamisen sopivuutta valtakunnallisesti arvokkaaseen suojelukohteeseen
– alueella ei ole ollut kerrostalomaista rakentamista aiemmin
– kaavaehdotuksessa tarjotaan omistajille uudisrakennusoikeutta ”porkkanana” kunnostaa rakennus
– erikoisia ehtojakin on kuultu..
– ensimmäisen tontille valmistuneen pienkerrostalon jälkeen saisi seuraavan pienkerrostalon rakentaa vasta kun Parviaisen talo on kunnostettu
– epäillään, onko kaupungin linjana kaavoittaa kulttuurihistorialliset alueet gryndereille, jotta suojeluvelvollisuudet hoidetaan?
– kerrotaan, että asukkaiden kuulemisessa ja vuorovaikutuksessa on vakavia puutteita. ”Puutteet tiedonkulussa ja asukkaiden mielipiteen huomiotta jättäminen johtaa kehitykseen, jossa kaupunkilaiset kärsivät asuinympäristönsä laadun heikkenemisestä, ja historiallisten miljöiden lopullisesta menetyksestä.”
– yleisötilaisuus pidettiin vasta kun kaavaehdotus oli jo hyväksytty kaupunkirakennelautakunnassa
– yksityishenkilöiden jättämä muistutus 1: ”Kortteli 68 on ainoa ehjä kokonaisuus, joka on säilynyt 1900-luvun alusta. Kun kortteli täydennysrakennetaan, ei kaupungissamme ole jäljellä ainuttakaan vastaavaa osaa. Eikö alueen kehittäminen olisi mahdollista ilman alueen eheyden särkevää täydennysrakentamista?”
– valtakunnallisesti arvokkaalla alueella tulisi ensisijaisesti turvata vanhojen rakennusten kunnostaminen. Täydennysrakentaminen tulisi sallia vasta sitten, kun vanhat rakennukset on korjattu.
– suunnitelma ei täytä maankäyttö- ja rakennuslain 54 §:n 2 momentin vaatimusta, jonka mukaan asemakaavaa laadittaessa tulee rakennettua ympäristöä vaalia eikä siihen liittyviä erityisiä arvoja saa hävittää. Suunnittelussa ei ole noudatettu valtakunnallisten alueiden käyttötavoitteiden kulttuuriympäristön arvojen huomioonottamista eikä valtioneuvoston päätöstä valtakunnallisista alueidenkäyttötavoitteista.
– valtakunnallisesti arvokkaalla alueella alueiden käytön ja kehittämisen tulee perustua alueen historialliseen kehitykseen ja ominaispiirteisiin. Kerrostalot eivät sovi alueelle, koska niitä ei siellä nykyisellään ole.
– uudisrakentaminen on liian kerrostalomaista ja luo parkkipaikkoineen, jätepisteineen ja muine pihatoimintoineen alueesta poikkeavan kokonaisuuden. Juomatehtaan raskas massoittelu nostaa sen alueen liiaksi keskiöön ja katkaisee näkymän Hämeenkadun suunnasta kohti Lounaispuistoa. Tontille sopisi korkeitaan yksi erillispientalo. Parviaisen talon uudisrakennukset ovat liian suuria ja tontille sopisi korkeitaan yksi erillispientalo.
– näkymä Jyväsjärvelle Seminaarinkadulta on säilytettävä
– rakennusten korkeutta on arvioitava rakennusten kokonaiskorkeutena eikä vain räystäskorkeutta vertaillen.
– uudisrakentaminen lisää liikennettä alueella.
– maanomistajien tasapuolinen kohtelu ei toteudu, jos valtakunnallisesti arvokkaan alueen omimaispiirteiden vaaliminen jää korttelin muiden maaomistajien huoleksi.” – – (ks. lähdelinkit alla)
Missä käytössä alue on tällä hetkellä? Itse muistan ”Loukkarin” erityisesti sen erkoislaatuisesta pyörein ”akusto-ulokkein” varustetusta esiintymislavasta. Lava purettiin jo useita vuosia sitten.
Puiston toisessa päässä oli keltaiseksi maalattu vanhanmallinen kioskirakennus, ja keskellä mm. lasten leikkikenttä. Puustoa oli jonkin verran reunoilla.
Entinen kaupungin pääkirjasto, nykyään kaiketi yliopiston hallintorakennuksena toimiva, sijaitsee puiston laidalla.
P.s. Tuo ”täydennysrakentaa” lienee uudissana. Mikä sen tarkka määritelmä on – milloin rakentaminen on ”täydennystä”?
Ilmoita asiaton viesti
Harri, ks. alla:
Keskustan kaavoitusohjelma
https://www.jyvaskyla.fi/kaupunkikeskusta/taydennysrakentaminen-ja-maankaytto/keskustan-kaavoitusohjelma
—
Harri, täydennysrakentamisella tarkoitetaan rakentamista nykyisen, olemassa olevan rakennuskannan ”sisään” tai sen välittömään läheisyyteen.
Käytössä on myös ’hienoja’ vaihtoehtoisia termejä, kuten yhdyskuntarakenteen tiivistäminen tai sen eheyttäminen.
Jyväskylä haluaa tuplata keskustan asukasmäärän täydennysrakentamisen avulla – siis nykyisen rakennuskannan sisään ja jopa ullakoille..
Ilmoita asiaton viesti
Mutta eikö Lounaispuisto ole rakentamaton?
Sen ja yliopistoalueen (seminaarinmäki) välissä kulkee autotie?
Miten siis kyseessä voisi olla määrittelemäsi täydennysrakentaminen?
Ilmoita asiaton viesti
Harri, samaa kulttuurihistoriallista Seminaarinmäkeä ne ovat kaikki siinä kohdin, vaikka tie onkin välissä. Se on tällä hetkellä yksi ainutlaatuinen ja ehjä kulttuurihistoriallinen kokonaisuus, jota ei ole v i e l ä pilattu. Pitääkö sekin pilata? Kuten Tourujokivarressa Kankaan vanha paperitehdasalue on jo täysin pilattu!
Ilmoita asiaton viesti
Ko. linkissä sanotaan, että
14. SEMINAARINMÄEN YLIOPISTOALUE
NANA PENTTI [kaavoittajana]
TAVOITEAIKATAULU: -2022
”Seminaarinmäen yliopistokampus on valtakunnallisesti merkittävä kokonaisuus, jonka suojelukaava etenee osissa. Alueen kaavoituksessa kootaan yhteen ratkaisut rakennetun ympäristön ja viheralueiden suojelusta, pysäköinnistä ja liikenteestä sekä tutkitaan mahdollinen täydennysrakentaminen.”
—
Em. ”Tutkitaan täydennysrakentaminen” – Jyväskylän omalla kaavoitusslangilla se on, että kaavamuutos hyväksytetään valtuustolla, joka ei ymmärrä päätettävästä asiasta juuri mitään 🙁
Ilmoita asiaton viesti
Harri, ks. tästä alla olevasta linkistä tarkemmat tiedot Lounaispuiston kaavasta sekä muut blogitekstin siniset linkit, niin löydät tarkemmat tiedot asemakaavamuutoksesta:
https://www3.jkl.fi/kaavoitus/kaava.php/id/997
Ilmoita asiaton viesti
Kirjalliset muistutukset ko. Lounaispuiston asemakaavamuutosehdotuksesta on osoitettava kaupunkirakennelautakunnalle ja toimitettava Jyväskylän kaupungin kirjaamoon osoitteella PL 193, 40101 Jyväskylä (käyntiosoite Vapaudenkatu 32) tai sähköpostitse osoittella kirjaamo@jyvaskyla.fi 8.4.2021 klo 15:00 mennessä.
Asiasta ei ole julkisuudessa juurikaan kerrottu.. Ihmettelenkin, miksi Keskisuomalainen ei uutisoi näin merkittävää asiaa?
Ilmoita asiaton viesti
—
Harri, ks. sivu 6 ja 7 alla:
https://www2.jkl.fi/kaavakartat/05_092/kulttuurih_selvitys.pdf
– – ”Lounaispuiston kortteli sijaitsee Jyväskylän keskusta-alueella, ruutukaavakeskustan lounaispuolella. Alkujaan kaupungin ulkopuolella sijainnut pelto- ja niittyalue liitettiin kaupunkiin ja rakennettiin pääosin 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenien aikana uudenaikaisena huvilarakennusten korttelina. Lounaispuiston kortteli on osa laajempaa Älylän ja Seminaarinmäen asuinaluetta, joka on kaupungin ainoa eheä rakennettu kokonaisuus viime vuosisadan alusta ja valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö. Alue liittyy oleellisesti myös Seminaarinmäen yliopistoalueen vaiheisiin ja kaupungin paikallishistoriaan.” – –
Ilmoita asiaton viesti
—
”Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäki Suomen ensimmäiseksi Euroopan kulttuuriperintötunnuksen hakijaksi”
– – ”Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäki on suojeltu, valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, jossa on rakennuksia 1800-luvun lopulta nykypäivään. Alueen arkkitehteina ovat olleet mm. Constantin Kiseleff, Alvar Aalto, Arto Sipinen sekä arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy. Tässä miljöössä on luotu maailmanlaajuisesti tunnustetun koulujärjestelmän perusta, sillä sinne perustettiin vuonna 1863 Suomen ensimmäinen opettajaseminaari. Opettajaseminaari on kansakoulunopettajien koulutuksesta Suomessa käytetty nimitys.” – –
https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2020/10/jyvaskylan-yliopiston-seminaarinmaki-suomen-ensimmaiseksi-euroopan-kulttuuriperintotunnuksen-hakijaksi
Ilmoita asiaton viesti