Jyväskylällä on ollut Lapsiystävällinen kunta -tunnustus jo vuodesta 2018 lähtien. Miten se on näkynyt kaavoituksessa?
Jyväskylän kaupungilla on ollut Lapsiystävällinen kunta -tunnustus jo vuodesta 2018 lähtien Kuntatekniikkalehden mukaan.
Jyväskyläkö lapsiystävällinen kunta?
Miten Jyväskylän keskustan kiimainen asukasmäärän tuplaava täydennysrakentaminen ja ydinkeskustan puisto- ja viheralueiden tuhoaminen ovat sopusoinnussa lapsiystävällisyyden kanssa? Eivät mitenkään! 🙁
Nyt Jyväskylässä ovat vaarassa kaikki aidot luonnonmukaiset keskustan ja lähialueiden viher- ja puistoalueet: avovankila rakennettiin uhanalaisen luontotyypin eli Tourujoen rantaan, vehreät luonnonmukaiset Palokan ja Tuomiojärven rannat aiotaan rakentaa Kehä Sinisillä ja Laajavuoren suojellut suoalueet ”ennallistetaan” – ja parhaillaan suunnitellaan Tourujoen ”vapauttamista” ja Haukanniemeen Natura-lintuvesien ja -kosteikkojen keskelle siirtolapuutarhaa vain harvoille ja valituille!
Olkaa valppaina lasten vanhemmat – antakaa äänenne kuntavaaleissa sellaisille ehdokkaille, joille ihan ”aikuisten oikeasti” ovat tärkeitä Jyväskylän vielä jäljellä olevat lähimetsät ja viher- ja puistoalueet – niin kaupungin ydinkeskustassa kuin kaupungin lähiöissäkin.
—
Katso Jyväskylän ydinkeskustan ns. korkearakentamisen linjaukset, Kaupunkirakennelautakunta 26.11.2019.
Yksi pikkuruinen kaupunkirakennelautakuntako meillä Jyväskylässä nämä näin merkittävät kaupungin kaavoitusasiat päättää? Ei päätä.
—
Uudet valtuutetut merkittävässä asemassa Jyväskylän kaupunkikehittäjinä
Uusi kaupunginvaltuusto tulee päättämään kaikista merkittävistä kaavoitus- ja rakennushankkeista kunnassa. Siksi onkin tärkeää valita seuraava kaupunginvaltuusto sillä silmällä, että se myös päättää meidän lastemme lähiluonnon turmelemisesta ydinkeskustan ja keskustan läheisten alueiden ns. korkearakentamisesta, josta saamme pian esimakua keskustan alakaupungille rakennettavasta Kalevankadun 16-kerroksisesta mammuttimaisen järkälemäisestä maisemaan sopimattomasta kerrostalokolhoosista..
Muistutan edelleen, että uudet kunnanvaltuutetut kaikissa kunnissa päättävät myös tuulimyllypuistoista oman kuntansa alueelle.. 🙂
—
Katso alla 2019 Jyväskylässä julkaistun asukaskyselyn tulos
– – ”Kyselyyn saatiin yhteensä 232 vastausta. Palautteessa esiin nousi sekä korkeaa rakentamista puolustavia että vastustavia näkökulmia. Vastaajista yli 75 prosenttia piti keskustan täydennysrakentamista tärkeänä ja olivat sitä mieltä, että keskustaan sopisi nykyistä korkeampaa rakentamista. Vastaajat myös näkivät, että korkea rakentaminen on tai on ainakin osittain vastaus keskustan asukasmäärän kasvattamiseen. Kaikki visiosuunnitelmat saivat enemmän positiivista kuin negatiivista palautetta ja eniten positiivista palautetta sai suunnitelma, jossa oli esitetty tehokkainta täydennysrakentamista. Avoimissa vastauksissa kannettiin huolta arkkitehtuurin laadusta ja jyväskyläläisen identiteetin säilymisestä. Yleisesti korkea rakentaminen nähtiin toivottavana, mutta kuitenkin rajaten se ydinkeskustan ulkopuolelle. Palautteessa nousi selkeästi esiin yleinen toive rakentamisen rohkeudesta ja kunnianhimoisuudesta.” – –
Edellä esitellyn tuoreen [?] Jyväskylän kaupungin toteuttaman asukaskyselyn viesti oli hyvin selvä: ”Yleisesti korkea rakentaminen nähtiin toivottavana, mutta kuitenkin rajaten se ydinkeskustan ulkopuolelle.”
Ns. korkearakentaminen vaatii pikaisesti uuden kaupunginvaltuuston päätöksen, jossa määritellään, mille keskustan alueelle sallitaan korkeaa täydennysrakentamista ja millä maximikerrosluvuilla.
Uuden kaupunginvaltuuston päätöksessä tulee ottaa kantaa siihen, sallitaanko korkeaa yli 8-kerroksista merkittävää täydennysrakentamista lainkaan ydinkeskustan alueella?
On määriteltävä myös, mikä on ydinkeskustaa laajenevassa kaupungissa.
https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/15745
Viite: Kaupunkirakennelautakunta, Jyväskylän ydinkeskustan korkean rakentamisen linjaukset D/2705/10.02.02/2019
Ilmoita asiaton viesti
—
Sain Jyväskylän palautepalvelusta alla olevan vastauksen 6.8.2020:
”Kaupunkirakennelautakunta on hyväksynyt 26.11.2019 ydinkeskustan korkean rakentamisen linjaukset, joissa estetään muun muassa aluerajaukset niistä alueista, joilla voidaan tutkia nykyistä korkeampaa rakentamista. Linjaukset löytyvät osoitteesta http://www.jyvaskyla.fi/kaavoitus/keskusta/korkearakentaminen . Linjauksissa ei esitetä rakennuksille tarkkoja enimmäiskerroslukuja. Rakentamisen määrä ja korkeus ratkaistaan aina asemakaavalla, mikä takaa avoimen valmistelun, vuorovaikutuksen ja osallistumisen valmisteluun.
Ydinkeskustan korkean rakentamisen kyselyssä esitettiin runsaasti toiveita, että korkeaa rakentamista sijoitettaisiin nimenomaisesti Kalevankatu 8 ja 10 alueelle. Kyselyssä ydinkeskustaksi miellettiin hyvin suppea alue kompassin ympäriltä. Yleisesti kaupunkisuunnittelussa ydinkeskustaksi mielletään ns. ruutukaava-alue. Puhuttaessa yleisesti keskustasta voi alue rajaus olla myös huomattavasti laajempi.
Kalevankatu 8 ja 10 asemakaavamuutos on vaikutuksiltaan merkittävä, joten kaavan hyväksyy kaupunginvaltuusto.
Ystävällisin terveisin
Jyväskylän kaupungin asemakaavoitus”
Saapunut: 06.08.2020
https://s-asiointi.jkl.fi/eFeedback/fi/View/110524
—
Todellakin! Vain piskuinen kaupunkirakennelautakunta on tehnyt päätöksen näin merkittävässä asiassa. Käykö se teille uudet valtuutetut? 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ajankohtainen info, ohi blogin varsinaisen aiheen:
”Kansallinen metsäneuvosto evästi maankäyttö- ja rakennuslain ja luonnonsuojelulain valmistelijoita”
https://valtioneuvosto.fi/-/1410837/kansallinen-metsaneuvosto-evasti-maankaytto-ja-rakennuslain-ja-luonnonsuojelulain-valmistelijoita
Ilmoita asiaton viesti
Tässä toinen info:
”EU-säännöksiä toteuttava lakiesitys lausunnoille – rakennusten uusiutuvalle energialle vähimmäisosuus, laajennus YVA-kuulemiseen ja TUKES rakennustuotteiden yhteyspisteeksi”
https://valtioneuvosto.fi/-/1410903/eu-saannoksia-toteuttava-lakiesitys-lausunnoille-rakennusten-uusiutuvalle-energialle-vahimmaisosuus-laajennus-yva-kuulemiseen-ja-tukes-rakennustuotteiden-yhteyspisteeksi
Ilmoita asiaton viesti
Edelliseen liittyen:
”TÄRKEÄÄ TIETOA kaikille tuulivoima- ym. hankkeita suunnitteleville kunnille, kuntapäättäjille ja kuntalaisille”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/tarkeaa-tietoa-kaikille-tuulivoima-ym-hankkeita-suunnitteleville-kunnille-kuntapaattajille-ja-kuntalaisille/
Ilmoita asiaton viesti
Tässä myös:
”6.1 Laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä
2 §.Määritelmät. Pykälän 1 kohdan johdantokappaletta muutettaisiin niin, että siitä poistettaisiin sana toiminta. Tämä johtuu siitä, että jäljempänä käsiteltävä hankkeen määritelmä sisältäisi myös toiminnan. Pykälän 9 kohdan muotoiluun tehtäisiin tekninen korjaus muuttamalla tai-sana ja-sanaksi. Tarkoituksena ei olisi muuttaa säännöksen sisältöä.
Pykälään lisättäisiin uusi 10 kohta, jossa määriteltäisiin hanke. Hankkeella tarkoitettaisiin laitoksen, toiminnan tai muun rakennustyön toteuttamista taikka muuta luonnonympäristöön tai maisemaan kajoamista tai mineraalivarojen hyödyntämistä. Ehdotettu määritelmä vastaisi YVA-direktiivin 1 artiklan 2 kohdan a alakohdan mukaista määritelmää ja Espoon sopimuksessa olevaa määritelmää. YVA-direktiivissä hankkeella tarkoitetaan rakennustyön tai muun laitoksen tai suunnitelman toteuttamista tai muuta luonnonympäristöön ja maisemaan kajoamista mukaan lukien maaperän luonnonvarojen hyödyntäminen. Direktiivin englanninkielisen kieliversion vastaavassa kohdassa viitataan maaperän luonnonvarojen sijasta käsitteeseen ”extraction of mineral resources”, jonka oikea käännös on mineraalivarojen hyödyntäminen. Nyt esitettävässä säännöksessä viitattaisiinkin maaperän luonnonvarojen sijasta mineraalivaroihin. Espoon sopimuksen 1 artiklan V kohta sisältää määritelmän ”ehdotettu hanke”, jolla tarkoitetaan kaikkea toimintaa tai toiminnan huomattavaa muutosta, jonka toteuttamisesta toimivaltainen viranomainen päättää sovellettavan kansallisen menettelyn mukaisesti. YVA-direktiivin ja Espoon sopimuksen mukaiset hankkeen määritelmät eivät ole yhteneviä.
Suomen käytännössä hanke on tulkittu edellä mainittujen määritelmien edellyttämällä tavalla, vaikka siitä ei ole aiemmin erikseen säädetty YVA-laissa. Lakiin lisättävä hankkeen määritelmä selkeyttäisi sitä, mihin hankkeisiin YVA-menettely tulee sovellettavaksi.
Hankkeen määrittelemisen osalta saattaa aiheutua epäselvyyttä siitä, kattaako tietty hanke samalla hankealueella ja/tai sen ulkopuolella sijaitsevia muita toimintoja. Liitännäishankkeet saattavat kuulua YVA-menettelyn piiriin myös silloin, jos niiden katsotaan kuuluvan YVA-menettelyn kohteena olevaan hankekokonaisuuteen. EU:n komission ohjeistuksen mukaan liitännäishankkeiden kuulumista YVA-menettelyn piiriin tulisi arvioida ”centre of gravity” -testin avulla (Commission Note, Subject: Interpretation line suggested by the Commission as regards the application of Directive 85/337/EEC to associated/ancillary works. 5.3.2012). Siinä arvioidaan, ovatko liitännäiset hankkeet tai toimet YVA-menettelyn kohteena olevan hankkeen kannalta keskeisiä tai siihen suoraan liittyviä. Mikäli näin on, nämä toimet tai liitännäishankkeet kuuluvat hankekokonaisuuteen ja näin ollen myös YVA-menettelyn piiriin.
Muiden määritelmien osalta säännös vastaisi asiasisällöltään voimassa olevan lain 2 §:ää.” – –
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_50+2021.aspx
—
Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.10.2021.
—
Ks. myös sivu 1596
Directive 2001/42/EC SEA Case C-463/11
http://www.ecranetwork.org/Files/Handbook_on_Implementation_of_Environmental_Legislation.pdf
Ilmoita asiaton viesti
s. 39 – 40:
– -”Perustuslain 20 §:n 1 momentin mukaan vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille. Säännöksen mukainen vastuu ympäristöstä (ympäristöperusoikeus) toteutuu aineellisen lainsäädännön kautta. Säännöksen piiriin kuuluvat sekä ympäristön tuhoutumisen tai pilaantumisen estäminen että aktiiviset luonnolle suotuisat toimet.
Säännös ilmaisee ihmisten kaikinpuolisen vastuun sellaisesta taloudellisen ja yhteiskunnallisen toiminnan kokonaislinjasta, joka turvaa elollisen ja elottoman luonnon monimuotoisuuden säilymisen (ks. HE 309/1993 vp, s. 66/II).” – –
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Documents/HE_102+2018.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki mainitsemasi ideat viheralueiden muuttamisesta on kyllä minunkin mielestäni huonoja. En ehdokkaana kannata niitä. Yksi poikkeus kylläkin on; Kehä Sininen. Asun tässä ylioppilaskylässä 400m päässä Kortepohjasta alkavasta kaavaillun Kehä Sinisen päästä. Minun mielestäni idea on hyvä, kunhan pidetään huoli, rannoille jää puita ainakin vähän kevyen liikenteen väylän ja järven väliin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, Marko, kommentistasi 🙂
Erityisesti Haukanniemen alue Natura-lintuvesien keskellä kaipaa nyt suojelua. Sinne kun parhaillaan suunnitellaan siirtolapuutarha-aluetta; ja sehän tarkoittaisi, että alue tulisi vain harvojen ja valittujen käyttöön.
Nythän alue on pääasiassa kaikkien lintubongaajien ja muiden luonnossa rauhassa käyskentelevien luontoihmisten käytössä – siis meidän kaikkien saatavilla. Pidetään se myös sellaisena jatkossa 🙂 Natura-alueille, Natura-lintuvesille ja niiden läheisyyteen kun ei saa rakennella mitään häiriötä aiheuttavia laavuja, rakennelmia ja rakennuksia. Natura-sääntely on tiukkaa.
Suosittelen, että avaat US-blogin näistä hienoista ajatuksistasi! Onnea vaalityöhösi! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos 🙂 Onhan minulla oma blogi ollut jo täällä, lähtien vuodesta 2017…?
Ilmoita asiaton viesti
Marko, toki on ollut. En sitä tarkoittanutkaan, vaan sitä, että kirjoittaisit näistä Kortepohjankin näkövinkkelistä olevista tärkeistä luonnonsuojelullisista teemoista näin vielä vaalien alla.. Voisit saada enemmän ääniä – vihreiltä kun on jäänyt oma tontti hoitamatta täällä Jyväskylässä.. 😉 Onnea vaalityöhösi!
Ilmoita asiaton viesti