Jyväskylän yliopiston mukaan ”vastuu opintojen hyväksilukuprosessin käynnistämisestä on opiskelijalla”
Huomio opiskelijat! Kun hakeudutte opiskeluun ja kun pyydätte opintojen henkilökohtaistamista ja aikaisempien opintojenne ja työ- ja harrastekokemuksenne hyväksilukuja niin oppilaitoksessa kuin siellä omassa Te-toimistossannekin (esim. työttömyysturvalla korkeakouluopiskelumahdollisuus koronakriisin aikana), muistakaa pyytää annetut päätökset kirjallisina ja selvillä muutoksenhakuohjeilla. Ja kysykää teitä mietityttävistä asioista rohkeasti! 🙂
—
Opintojen henkilökohtaistaminen ja opintojen hyväksi luku
Vastuu hyväksilukuprosessin käynnistämisestä on opiskelijalla. Opiskelijan henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) laatimisen ja päivittämisen yhteydessä opiskelijan vastuulla on selvittää yhdessä HOPS-ohjaajan kanssa, onko opiskelijalla tutkintoonsa sopivaa osoitettavissa olevaa osaamista. HOPS-ohjaaja ohjaa opiskelijaa tarvittaessa hakemaan hyväksilukua. Hyväksiluettu opinto on sisällytettävä tutkintoon, tai mikäli kyseessä ei ole tutkinto-opiskelija, opiskelijan opinto-oikeuden mukaisiin opintoihin.
—
Puolestaan oph.fi kertoo näin:
”Henkilökohtaistaminen yhteistyönä
Henkilökohtaistaminen on opiskelijan, koulutuksen järjestäjän ja työpaikan toimijoiden yhteistyötä. Henkilökohtaistamisesta vastaa koulutuksen järjestäjä. Koulutuksen järjestäjä päättää esimerkiksi sen, millainen rooli henkilökohtaistamisessa on
– tutkinnosta vastaavalla opettajalla tai opettajatiimillä
– opinto-ohjaajalla, erityisopettajalla tai muulla koulutuksen järjestäjän edustajalla.” – – (korjattu oikea linkki, 19.2.2021 n. klo 13)
https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/henkilokohtaistaminen#f3fdddb3
Ilmoita asiaton viesti
—
(531/2017)
”Laki
ammatillisesta koulutuksesta”
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170531
—
(673/2017)
”Valtioneuvoston asetus
ammatillisesta koulutuksesta”
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170673
Ilmoita asiaton viesti
Ehdoton oma mielipiteeni on, että koska opintojen henkilökohtaistaminen ja opintojen hyväksiluku ovat usein yksi ja erottamaton yhtäaikainen kokonaisuus opintoihin hakeutumisen alussa, niin kyllä koulutuksenjärjestäjän vastuulla tulee olla viedä koko henkilökohtaistamisprosessi (hyväksi lukuineen) maaliin, ja jos se ei onnistu tai jos lopputulos ei tyydytä opiskelijaa, hänen kuuluu saada hakea tehdylle päätökselle muutosta puolueettomasta tuomioistuimesta.
Kysykää omasta Te-toimistostanne mahdollisuutta opiskella työttömyysturvalla koronan aikana. Pyytäkää perusteltu päätös kirjallisena muutoksenhakuohjeilla.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ihmeen sekoilua?
Jos se vastuu prosessin käynnistämisestä ei olisi opiskelijalla, niin se olisi oppilaitoksella. Tämä taas tarkoittaisi sitä, että oppilaitoksen, joilla parhaimmillaan on Suomessa kymmeniä tuhansia opiskelijoita, pitäisi toimia salapolisina ja jotenkin mystisesti pystyä ottamaan selvää, onko joillain noista kymmenistä tuhansista opiskelijoista jokin sellainen aiempi opinto, joka mahdollisesti voisi sopia hyväksiluettavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tomi, nykyiselläänhän vastuu prosessin käynnistämisestä voisi alkaa ihan helposti vain sillä, että kun opiskelija vastaanottaa opiskelupaikan, esim. sähköisesti, niin heti sen jälkeen koulutuksenjärjestäjältä lähtisi automaattisesti sähköinen tai/ja paperinen HOPS-lomakepohja, jossa olisi jo valmiiksi opiskelijalle annetun HOPS-ohjaajan/-jien yhteystiedot ja kohdat, jotka tulee täyttää tiettyyn päivään meneessä.
Ja sen jälkeen vastuu vasta siirtyisi opiskelijalle hänen opintojensa henkilökohtaistamiseksi ja aikaisempien opintojensa ja työ- ja harrastekokemuksensa hyväksi luvuksi.
Minulla kun sattuu olemaan ’männä vuosilta’ kokemusta jo siitä, että ammattitutkinto-opintojen henkilökohtaistaminen, joka oli velvoittavaa lainsäädäntöä Suomessa jo vuosina 2007 – 2008, niin henkilökohtaistamista ei tehty lainkaan opintojen aikana eikä aikaisempia opintoja tai työ- tai harrastekokemusta kysytty lainkaan; eikä niitä huomioitu edes jälkeen päin oikaisuvaatimusvaiheessa..
Sitä en tiedä, kuinka hyvin nämä asiat nykyään jo hoidetaan.. Mutta se, että vastuu näistä sälytetään opiskelijalle, ei ole kohtuullista. Varsinkin jos hän samaan aikaan hakee mahdollisuutta työttömyysturvalla opiskeluun, johon nyt koronakriisin myötä on säädetty helpotuksia.
Esim. peruspäivärahaa/työmarkkinatukea saavan työttömän korkeakouluopintoja suunnitellessan, tulisi hallita samaan aikaan asiat niin koulutuksenjärjestäjälle ja kuin Te-toimistollekin päin, ja tiedän, että ko. Kelan ja TE-palveluiden järjestelmät/muutoksenhaut eivät vieläkään ’keskustele’ keskenään – kuten ei silloinkaan, kun minä niihin omalla opinpolullani pahemman kerran törmäsin..
Ilmoita asiaton viesti
Em. asiakokonaisuudessa käytössä olevat muutoksenhakuajat ja -käytännöt ovat puutteelliset – ja tuntuu, että osataanko niitä edes käyttää.. Oppilaitokset ja Te-toimistot kun eivät aina anna edes valituskelpoista päätöstä, tai se annetaan ihan vain suullisesti tai kirjallisesti, mutta ilman muutoksenhakuohjeita.
Katson, että opiskelija hakeutuessaan opiskeluun on täysin koulutuksenjärjestäjien, eri hallintoviranomaisten ja Kelan antamien ohjeiden ja ohjauksen varassa. (Kelahan ei anna näissä ohjausta yleensä.)
Ei nuorelta – mutta ei aikuiselta ammatinvaihtajaltakaan – voi edellyttää kaiken (moneen kertaan muuttuneen!) opintojen henkilökohtaistamista ja opintojen hyväksi lukua koskevan lainsäädännön tuntemusta.
Ilmoita asiaton viesti
Huomasin opetushallituksen alla olevasta linkistä, että ”1.8.2021 alkaen oppivelvolliselle henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma on laadittava siten, että ammatillinen tutkinto on mahdollista suorittaa enintään neljässä vuodessa.”
https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/henkilokohtaistaminen#f3fdddb3
Onko tästä kerrottu jossakin julkisuudessa? Varsin oleellinen tieto.
Ilmoita asiaton viesti
—
Lisäksi huomiotani kiinnitti samassa Opetushallituksen linkissä myös eHOKS-palvelu:
– – ”Henkilökohtaistamisen toteuttamisen tueksi on kehitteillä digitaalinen eHOKS-palvelu. eHOKS-palvelun edellyttämät lakimuutokset on hyväksytty eduskunnassa (HE 260/2018 vp) 7.3.2019. [ks. alla, oma lisäys]:
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_260+2018.aspx
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/HE_260+2018_asiantuntijalausunnot.aspx
Tietojen katseluun tarkoitettuja käyttöliittymiä otetaan käyttöön vaiheittain touko-kesäkuusta 2019 lähtien. eHOKS-tiedot siirretään tietovarantoon 1.7.2019 mennessä.
Palvelu tulee helpottamaan opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman hallinnointia sekä parantaa tiedon näkyvyyttä ja liikkuvuutta eri toimijoiden välillä. Muun muassa opiskelijan vaihtaessa ammatillisesta koulutuksesta korkeakoulutukseen tai toiseen oppilaitokseen, tieto siirtyy eHOKS-palvelun avulla joustavasti ja nopeasti.
eHOKSissa oleva tietosisältö ohjaa yhdenmukaisiin suunnitelmiin ja varmistaa, että niihin tulevat tarvittavat asiat kirjatuiksi.” – –
https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/henkilokohtaistaminen#f3fdddb3
Ilmoita asiaton viesti
—
Tästä eHOKS-palveluihin:
https://opintopolku.fi/ehoks/
https://opintopolku.fi/wp/fi/
—
osaan.fi
Voit arvioida osaamistasi valitsemassasi ammatillisessa perustutkinnossa, ammattitutkinnossa tai erikoisammattitutkinnossa.
Arviointi tehdään tutkinnoissa edellytettyjen ammattitaitovaatimusten perusteella, jotka on laadittu yhteistyössä työelämän kanssa. Tutkinnon tai tutkinnon osan tai osien suorittamisessa huomioidaan aiempi osaamisesi, joka voi olla hankittu esimerkiksi työssä, opinnoissa tai muussa toiminnassa. Kun hakeudut suorittamaan tutkintoa, oppilaitos selvittää aiemman osaamisesi ja sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma. Jos olet kiinnostunut suorittamaan tutkinnon, ole yhteydessä koulutuksen järjestäjiin, jotka näet linkkien kautta.
https://osaan.fi/#/
Ilmoita asiaton viesti