Kaivosvaraukset saatava YVA-menettelyyn. Suomi on jo saanut EU-muistutuksen YVA-lain virheellisestä implementoinnista!

Miksi kaivoslain varauksilla tai kaivosvaltauksilla olisi joku etusija maaseudun muihin elinkeinoihin nähden?

Kaivosalalta tulee kaivoslain uudistuksessa vaatia sama YVA-direktiivin ja Århusin sopimuksen mukainen sääntely ja kuuleminen kuin muiltakin asutun maaseudun tai asumattoman monimuotoisen luonnonympäristön kohdalla olevilta hankkeilta.

Selvitys kaivoslain mukaisen varausmekanismin toimivuudesta

Nykyisen kaivoslain varausmekanismi kuuluu olennaisesti kaivoslain mukaiseen valtausjärjestelmään  ja siinä olevaan etusijajärjestykseen malminetsintää harjoittavien tahojen välillä.

Tuoreen Työ- ja elinkeinoministeriön (2021:42) Selvitys kaivoslain mukaisen varausmekanismin toimivuudesta selvityksen mukaan voimassa varausmekanismin tuottamalle etuoikeudelle on malminetsintään ja kaivostoiminnan edistämiseen liittyvä tarve; ja edelleen siten, että varausmekanismia ei ole mahdollista poistaa kokonaan tai korvata muulla menettelyllä.

Selvityksessä kehoitetaan harkitsemaan, olisiko nykyinen varausmekanismi mahdollista siirtää osaksi voimassa olevan kaivoslain mukaista malminetsintälupamenettelyä.

Lähde

Viite: Ympäristöministeriönlausuntopyyntö 18.11.2020, VN/12087/2020

21.12.2020 OKV/2506/21/2020 ja OKV/2506/21/2020-OKV-2

Ks. myös US 3.4.2021

Suomen hallituksen toiminta EU-tuomioistuinasioissa ja EU-rikkomusasioissa vuonna 2020. Mm. neljä uutta EU Pilot -tiedustelua.

 

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu