Kansalaisaloitteella kerätään allekirjoituksia ”Metsähakkuut julkisesti kuulutettavaksi”. Osallistu pian, aikaa 10 päivää!

—
Metsähakkuut julkisesti kuulutettavaksi -aloite tähtää suunniteltujen hakkuiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevien vapaa-ajan ja vakituisten asuinkiinteistöjen omistajien kuulemiseen ja heiltä saatavaan hyväksyntään seuraavan mallin mukaisesti:
—
AVOHAKKUU, PÄÄTEHAKKUU:
Jos suunniteltavan avohakkuun raja on 100 metriä tai lähempänä vapaa-ajan tai vakituisen asuinkiinteistön rajaa, tulee naapurilta saada suostumus hakkuuseen.
—
HARVENNUSHAKKUU tai vastaava hakkuu:
Jos suunniteltavan harvennushakkuun raja on 50 metriä tai lähempänä vapaa-ajan tai vakituisen asuinkiinteistön rajaa, tulee naapurilta saada suostumus hakkuuseen.
—
(Huom. metsähakkuu-termillä tarkoitetaan tässä aloitteessa hakkuita, jotka vaativat metsänkäyttöilmoituksen, ei siis kotitarvehakkuita).
—
- tällä hetkellä hakkuita koskeva lainsäädäntö on epäjohdonmukainen ja kohtelee kuntalaisia epätasa-arvoisesti: Taajamissa voi tarvita luvan yksittäisenkin pihapuun kaatamiseen ja naapureita pitää kuulla esimerkiksi autotallin tai ulkorakennuksen rakentamiseen. Aloitteessa vedotaan muun muassa siihen, että naapurikuulemisen peruslähtökohta on se, että rakentaminen ei saa aiheuttaa naapureille kohtuutonta haittaa, ja siten
- on suhteetonta ja ristiriitaista, että maanomistajat voivat hakata metsät naapurin rajaa myöten ilman kuulutuksia ja kuulemisia, vaikka hakkuut aiheuttavat kohtuutonta haittaa. Hakkuut turmelevat ympäristöä kymmeniksi vuosiksi. Aloitteessa todetaan, että hakkuut aiheuttavat usein naapurikiinteistöille myrskyvahinkoja tai niiden riskin lisääntymistä, ja
- metsillä on merkitystä paljon laajemmin kuin vain rajanaapureille. Hakkuut muuttavat niihin rajautuvan metsän pienilmastoa ja huonontavat alueen eliöstön elinolosuhteita ja siten hakkuilla on suora vaikutus luonnon monimuotoisuuteen, lähiasukkaiden hyvinvointiin ja yleiseen viihtyvyyteen.
- ihmisen elinikään nähden hakkuiden vaikutukset ovat pitkät.
—
Tästä pääset suoraan allekirjoittamaan ”Metsähakkuut julkisesti kuulutettavaksi” -aloitteen
Aloitteessa on tällä hetkellä vain 1300 allekirjoitusta, vaikka se on jo avattu 29.5.2020. Lähde mukaan tärkeään kansalaisaloitteeseen, vaikka itse et juuri tällä hetkellä kärsisi naapurin tekemistä avohakkuista! Se aamu on todella ikävä, kun puut oman tontin rajalta kaatuvat ja et ole tiennyt asiasta mitään.. 😉
—
Aloitteessa muistutetaan, että – – ”hakkuut ovat merkittävä maisemaan, luontoon ja ympäristöön vaikuttava tekijä ja siksi niitä harkittaessa on huomioitava samat seikat kuin muussakin maankäytössä ja alueiden käytön suunnittelussa.
Nykyisin kansalaisten on käytännössä mahdotonta saada tietoa tulossa olevista hakkuista. Hakkuista saa tiedon vasta nähtyään, että ne on tehty. Hakkuiden kuulutusten ja kansalaisten kuulemiskäytännön myötä tulisi mahdollisuus neuvotella esimerkiksi maisemanvuokraamisesta, hakkuista pidättäytymisestä tai metsän ostamisesta.
Haja-asutusalueen metsähakkuiden kuulutukset voisi suorittaa esimerkiksi Suomen Metsäkeskusten viranomaiset.” – –
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/6656
—
Metsätalouden ympäristöseuranta 2019
https://www.metsa.fi/wp-content/uploads/2020/03/Metsatalouden-ymparistoseuranta-2019.pdf
—
Oma ehdotukseni on, että Maanmittauslaitokset voisivat järjestää tarvittavat kuulemiset Metsäkeskuksen kanssa yhteistyössä. Myös sähköinen satelliittipaikannukseen perustuva avoin metsänhakkuurekisteri tulisi perustaa näille ’metsäkuulemisille’.
https://www.metsakeskus.fi/metsatietopalvelut
https://www.metsakeskus.fi/oikeudet-ja-velvollisuudet
Ilmoita asiaton viesti
Kirsi hyvä ei nyt enää lisäävelvoitteita metsänomistajalle. Nyt jo yhteiskunta sosialisoi osin metsää yhteiskunnan hyväksi. Jokamiehen oikeus, rantojen ja puronvarsien hakkuukielto, rantarakentaminen vain 4 mökkiä kilometrille (kaupungeissa jopa kerrostaloja rannoilla) metsävero puun myynnistä on sietämätön, uudistusvelvoite, metsän hiilinielusta ei saa korvausta, tässä aluksi.
Kirsi hyvä jo nyt pitää tehdä metsänhakkuu ilmoitus ja tuo hakuu kielto omistamansa mökin ympäriltä eikö lie nevottelu kysymys, mökkkiläinen maksaa korvauksen puista jottei hakata..
Ilmoita asiaton viesti
Seppo, hyviä huomioita kaikki, mutta mitäs’ jos naapuri ei kysy sinulta, olisitko halukas ostamaan häneltä vähän suojametsää talon tai mökin ympärille jätettäväksi?
Tiedän tapauksia, joissa todellakin on herätty ikävänsuloiseen kesäaamuun, jossa ikimetsää tontin rajalla kaadettiin..
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole olemassa ikimetsää. Ennen vanhaan metsät kaatoi myrskyt, tuholaiset tai tulipalot.
Kun hommaa mökin tai talon kannattaa ottaa huomioon, että se metsä ympäriltä saattaa hävitä. Pitää ostaa riittävän suuri tontti, niin saa mieleisensä maiseman.
Ilmoita asiaton viesti
”Tiedän tapauksia, joissa todellakin on herätty ikävänsuloiseen kesäaamuun, jossa ikimetsää tontin rajalla kaadettiin..”
Onhan näitä tapauksia kun kaupunkilaistuneet ja maaseudusta syrjäytyneet urbaaniseikkailijat ostavat metsän laidalta läntin ja kuvitteleevat että kaikki säilyy ennallaan ikuisesti.
Metsänomistaja elää siitä metsästään ja jos naapuri ei voi sitä hyväksyä niin sitten täytyy olla valmis maksamaan oikea korvaus.
Joutsassa muistan muutama vuosi sitten olleen erään mökkiläisen pitkään lehtien palstoilla itkemässä kun hänen juuri ostamansa tontin vierestä heti kaadettiin puut pois. Naapuri oli varmaan tehnyt metsäkaupat jo pari vuotta aiemmin mutta korjuu osui yhteen uuden mökkiläisen muuton kanssa.
Kauheeta vääryyttä, kertakaikkiaan.
Metsänomistaja on voinut kasvattaa kuusikkoaan 60 vuotta mutta nyt se pitäisi säästää jottei naapurille tule paha mieli.
Ilmoita asiaton viesti
Täysin järjetön aloite, joka onneksi ei tule muuttumaan laiksi. Lisää byrokratiaa ja kummallista vihersosialismia, jonka pohjalta käytäisiin oikeutta ja rajoitettaisiin perusteettomasti metsän käyttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Juha, aloitteella halutaan herättää keskustelua aiheesta. Tokihan tällä aloitteella pyritään myös hakkuita koskevaan naapurikuulemiseenkin.
En tunne aloitteen tekijöitä enkä ole osallinen aloitteessa, mutta voisin ajatella, että kun aloitteessa vedotaan siihen, että jos ”avohakkuun raja on 100 metriä tai lähempänä vapaa-ajan tai vakituisen asuinkiinteistön rajaa, tulee naapurilta saada suostumus hakkuuseen”, niin siinä tarkoitetaan lähinnä tilannetta, että naapureille tulee saattaa hakkuuasia tiedoksi niin hyvissä ajoin, jotta esim. suojametsän ostosta käytävät neuvottelut olisivat myös yksi mahdollinen vaihtoehto.
Ja aloitteen maininta ”jos suunniteltavan harvennushakkuun raja on 50 metriä tai lähempänä vapaa-ajan tai vakituisen asuinkiinteistön rajaa, tulee naapurilta saada suostumus hakkuuseen”, voisi olla, että ko. hakkuista tulee tiedottaa naapureita hyvissä ajoin, että esim. kesähäitä ei kesämökillä vietetä juuri silloin, kun metsää naapurissa harvennushakataan.
Miksi yleensä ei voisi metsähakkuista tiedottaa hyvissä ajoin yhteisellä avoimella julkisella ja maksuttomalla Metsäkeskuksen satelliittipaikannukseen perustuvalla palvelutoiminnolla netissä? Nyt palvelulle olisi erityisesti tarvetta, koska sähköisten kuulemisten ja kuulutusten infot kiitävät suoraan bittiavaruuteen.. Ja esim. jakamattomien perikuntien metsänomistajat asuvat kaukana ympäri Suomen perikuntien mökeistä ja metsistä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo tiedottaminen avaa väylän tutkailla mitä metsiä aiotaan hakata.
En jaksa uskoa,etteikö tätä käytettäisi metsänomistajan kannalta negatiivisessa mielessä hyväksi. Mielikuvamarkkinointia.
Hieman samoin kuin tuo kuva yllä. Joku tuon pöntön on tuohon jostakin tuonut. Tai voisi siinä olla pesästä haettu poikanenkin. Näinkin on nähty käyneen.
Mitä tulee perikuntien metsiin,niin tuskinpa niitä hakataan osakkaiden tietämättä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja höpöhöpö. Tuossa aloitteessa mainitaan nimenomaan kiinteistönomistajan suostumus eikä siis mikään hakkuuta suunnittelevan tiedottamisvelvoite, jossa sinänsä on ideaa.
Suostumuksen saaminen johtaisi väistämättä ongelmiin, valituskierteeseen ja kuormittaisi viranomaisia sen lisäksi, että maanomistajan maankäyttöoikeuteen puututtaisiin todella rankasti. Pahimmillaan suostumuksen epääminen estäisi vaikka myrskytuhojen korjuun.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin.
Ja melkoinen menetys olisikin metsänomistajalle kun hehtaarikaupalla korjuuikäistä metsää julistetaan käyttökieltoon. Siinä tulee helposti melko suurestakin metsätilasta käyttökelvoton.
jos ”avohakkuun raja on 100 metriä tai lähempänä vapaa-ajan tai vakituisen asuinkiinteistön rajaa, tulee naapurilta saada suostumus hakkuuseen”
Ilmoita asiaton viesti
Samalla aloite pitää laittaa koskemaan ilmoitusvelvoitetta myös mökin, yleensäkkin asunnon myynnistä.
Ajatelkaa taloyhtiötä tai omakotitaloaluetta jossa taloyhtiönosakas, kiinteistön omistaja myykin omistamansa osakkeen lapsiperheelle tai muuten äänekkäämmälle porukalle jossa ääntä ja elämää ympäri vuorokauden. Sellainen laskee huomattavasti muiden taloyhtiöiden, kiinteistöjen arvoa. Taloyhtiön pitää voida kieltää esim lapsiperheille myyminen koska se laskee muiden taloyhtiön osakkeiden ja alueen kiinteistöjen hintaa. Ajatelkaa jos vaikka aikoisit pitää esim häävastaanoton ja viereisessä asunnossa koliikkivauva huutaa tai teini mopoa naapurin pihassa rassaa..
Yleisesti kyllä olen sitä mieltä että naapurin tontille ei saa rakentaa tai puita kaataa mutta omalla tontilla taasen saa..
Ilmoita asiaton viesti
Tarvitset rahaa, äkkiä.. onneksi sinulla on metsää.
Kävelet metsänhoitoyhdistykseen yms metsän myyntiä hoitavaan yhtiöön tai kilpailutat urakan itse.
Kilpailutus kestää kaksi viikkoa. Voittaja maksaa esim 30prosenttia loppusummasta neljä viikkoa kaupan syntymisestä ja hakkuuaikaa on yleensä kaksi vuotta jona aikana hakkuu pyritään suorittamaan jonka jälkeen loppusumma tilitetään myyjälle. näin periaatteessa nyt.
Jos naapureiden tietoon annetaan tuleva hakkuu ja annetaan velvoite mahdollisuudesta ostaa suojavuohyke niin kilpailutus muuttuu tietenkin ehdolliseksi ja ennakoiden maksu ja summa muuttuu. Puun ostaja ei voi sitoutua kauppaan ja maksaa ennakkoa ennenkuin suojavyöhykeasiat on oikeusasteissa käsitelty. Leimikon arvosta voi sijaita tuolla mahdollisen suojavyöhykkeen alueella valtaosa, esim kaikki leimikon tukkipuut.
Metsänomistaja ja puunostaja olisivat hankalassa välikädessä. Rajanaapureita voi olla vaikkapa kymmenen tai kaksikymmentä ja voi vain kuvitella sitä lakimiesarmeijan määrää ja kustannusta maanomistajalle ja puunmyyjälle joka olisi neuvottelemassa greenopeacen, kettutyttöjen, perikuntien, yllättäen löytyvien liito-oravien papanoiden ja niiden kanssa jotka vain haluavat estää kaikin keinoin hakkuun ja sitovat itsensä kettingeillä puihin tai vain ostaa suojavyöhykkeen.
Metsäpala voi muuttua omistajalleen arvottomaksi koska kukaan ostaja ei halua koskea siihen pitkällä tikullakaan.
Metsäomaisuuden muuttaminen rahaksi voisi kestää kuukausia, vuosia käräjöimisineen..
Metsä on omistajalleen sijoitus ja taloudellinen turva.
Käytännössä myös tonttien myynti loppuisi kuin seinään. Myymällä 0.5ha tontin menettäisit oikeuden omaisuuteesi sata metriä suuntaansa tontista ikiajoiksi. Esim tontti joenvarressa 50*50metriä tekisi metsään 250*250 metriä suuren suoja-alueen johon maanomistaja menettäisi hallinnan..
Ilmoita asiaton viesti
Olet aivan oikeassa. Kaikenlaisia aloitteita sitä jaksetaan väsäillä…
Ilmoita asiaton viesti
Siirrän tänne uudelleen vielä oman ajatukseni siitä, miten ko. aloitetta tulisi hieman säätää. Tämä aloitehan on sinällään hyvä keskustelun avaus ja tuskin koskaan mikään aloite sellaisenaan tulee hyväksytyksi laiksi:
Kun aloitteessa vedotaan siihen, että jos ”avohakkuun raja on 100 metriä tai lähempänä vapaa-ajan tai vakituisen asuinkiinteistön rajaa, tulee naapurilta saada suostumus hakkuuseen”, niin siinä tarkoitettaneen tilannetta, että naapureille tulee saattaa hakkuuasia tiedoksi niin hyvissä ajoin, jotta esim. suojametsän ostosta käytävät neuvottelut olisivat myös yksi mahdollinen vaihtoehto. Ei muuta, ei käräjöintiä eikä pitkää viivytystä.
Ja ”jos suunniteltavan harvennushakkuun raja on 50 metriä tai lähempänä vapaa-ajan tai vakituisen asuinkiinteistön rajaa, tulee naapurilta saada suostumus hakkuuseen”, voisi ennemminkin olla, että ko. hakkuista tulee tiedottaa naapureita hyvissä ajoin, että esim. kesähäitä ei kesämökillä vietetä juuri silloin, kun metsää naapurissa harvennushakataan. Ei muuta, ei käräjöintiä eikä viivytystä.
Henkilökohtaisesti olen edelleen sitä mieltä, että KAIKISTA metsähakkuista tulisi tiedottaa hyvissä ajoin yhteisellä avoimella julkisella ja maksuttomalla Metsäkeskuksen satelliittipaikannukseen perustuvalla kuulutuksella ja palvelutoiminnolla netissä. Tähän sopisi automaattinen päätöksenteko: kiinteistörekisteri hakisi automaattisesti tietyn kiinteistön rajanaapurina olevat kiinteistötunnukset ja lähettäisi niille ilmoitukset A) avohakkuusta tai B) harvennushakkuusta.
Kuten sanoin jo, sähköisten kuulemisten ja kuulutusten infot kiitävät suoraan bittiavaruuteen.. Ei niitä kukaan elyjen ja avien tai kuntien sivuilta käy lukemassa.
Jos jakamattomien perikuntien metsänomistajat asuvat kaukana ympäri Suomen, miten he pysyvät jyvällä, jos asuvat esim. Hesassa ja Pylkönmäellä tontin rajalta ns. ”ikimetsän” (= vanhan arvokkaan monimuotoisen metsän) puut heidän yhteisomistuksessa olevan jakamattoman perikunnan mökin naapurista kaadetaan? Mikään nyky kuulutus tai tiedotus tästä tulevasta puunkadosta ei yllä Pylkönmäeltä Hesaan..
Ilmoita asiaton viesti
Yhtä lailla kun Maanmittauslaitoksen ”Ajantasaisilla rakennustiedoilla on merkitystä” olisi ajantasaisilla metsien hakkuuilmoituksilla merkitystä ja monenlaista käyttöä eri sidosryhmille, ks. alla:
https://uutiskirje.maanmittauslaitos.fi/a/s/184216565-a2c5108da160dd18530c9122d76f9259/4166198
Maanmittauslaitoksen ja Metsäkeskuksen yhteistyö voisi olla hyvin hedelmällistä myös metsähakkuiden rekisteröimisessä, kuuluttamisessa ja kuulemisessa, ks. alla:
”Ministeri Leppä kiistää väitteet valtion vanhojen metsien hakkuista, ministeri Mikkonen: ”Jos tällaisia kohteita löytyy, ne pitää saada suojelun piiriin”
https://yle.fi/uutiset/3-11654450
Ilmoita asiaton viesti
Metsäkeskus: ”Metsätyöt kartalla”
http://metsakeskus.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=94a25c489c6e451aa6212cb56c7f241f
—
Monimuotoisuuden suojelemiseen velvoittaa esimerkiksi Suomen biodiversiteettistrategia, ks. alla:
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162392/VNTEAS_2020_36.pdf.
Tavoite monimuotoisuuden edistämisestä on kirjattu myös Kansalliseen metsästrategiaan, ks. alla:
https://mmm.fi/documents/1410837/2000444/Kansallinen_mets%C3%A4strategia_2025_p%C3%A4ivitys_%28Valtioneuvoston_periaatep%C3%A4%C3%A4t%C3%B6s_21_2_2019%29.pdf/b0585bb9-1d6c-cbd6-4da9-177dc4879503/Kansallinen_mets%C3%A4strategia_2025_p%C3%A4ivitys_%28Valtioneuvoston_periaatep%C3%A4%C3%A4t%C3%B6s_21_2_2019%29.pdf
Niiden lisäksi Metsähallituksen oma ympäristöopas antaa ohjeet metsien luontoarvojen varalta, ks. alla:
http://www.e-julkaisu.fi/metsahallitus/yopas/mobile.html#pid=1
Ilmoita asiaton viesti
Vielä yksi näkökulma hankalaan asiaan.
Kun metsänomistaja tekee kaupan metsän myynnistä niin yleensä hakkuuaika on kaksi vuotta, joskus kolmekkin.
Käytännössä tonttikauppa ja kesämökkikiinteistöjen kauppa pysähtyisi kahdeksi-kolmeksi vuodeksi koska kukaan ei lie osta tonttia, mökkiä jos tiedossa on hakkuu ja jos hakkuu on tiedossa eikä tontin, mökin myyjä sitä ilmoita niin liene käräjät edessä.
Toinen on se kaksi, kolmekkin vuotta minkä metsän omistaja saa rajanaapureiltaan humalan asteesta riippuen uhkailu ja haukkumissoittoja. Kaksikin vuotta kun kuuntelet jatkuvaa valitusta niin ..
Kuten kaupungissa ostaessasi tontin jonka vieressä on maata, metsää, rakennuksia, tie yms niin vuosi eteenpäin siitä vieressä voi olla kaavoituksen sallimaa toimintaa.
Jos kesämökin vieressä on metsä joka on luonnonsuojelualuetta niin metsäpalo, tuhohyönteiset, myrskytuhot, lahovauriot sen siitä tappaa mutta jos metsä on talousmetsä niin pitäisi ostaessa ymmärtää että mitä isompi metsä, sen likempänä päätehakkuu on. Käytännössä talousmetsää hoidetaan 10-20 vuoden välein, jos tonttisi naapurimetsään ei ole kymmeneen vuoteen koskettu niin aika varmaan seuraavaan kymmeneen vuoteen kyllä kosketaan.
Pystyynkuoleva metsän hautausmaa, siis vanha metsä ei ole kenenkään muun mieleinen kuin sen joka ei ymmärrä elävää, kasvavaa metsää. Elävä, kasvava metsä on hiilinielu, kasvunsa kasvanut ikimetsä muuttuu hiljalleen hiilipäästöjen lähteeksi ja jolle loppujen lopuksi ei ole muuta käyttöä kuin polttohakkeeksi. Toki polttohakkeen tarve kasvaa valtavasti nyt kun turvetta ei enää saa kohta polttaa, tosin suomen kasvava polttopuuhake hakataan venäjän ikimetsistä yhä enenevässä määrin. Kiitos luonnonsuojelioiden.
Ilmoita asiaton viesti
Ari, hyviä tuumailuja nämäkin 🙂
Olen kuitenkin henkilökohtaisesti sitä mieltä, että avoimuuden ja tasapuolisuuden vuoksi tällainen julkinen valtakunnallinen hakkuurekisteri tulisi olla, joka ilmoittaisi automaattisesti kaikki avo- ja harvennushakkuut hyvissä ajoin. Niin yksityisten kuin valtionkin hakkuut samassa karttapohjaisessa rekisterissä. Siten ei myöskään vahingossa kukaan hakkaisi luonnon monimuotoisuudeltaan arvoikkaimpia ja esim. Sulkavan porukan kartoittamia metsiä..
Jos olisi tällainen hakkuurekisteri, jokainen voisi tehdä perustellusti esim. omaa asumistaan, työntekoaan ja mökkiasumistaan koskevia ratkaisuja lähitulevassa. Tieto lisää osin tuskaa, mutta jättää aikaa varautumiseen.
Ja mökin myynnissä ja ostossa on molemmilla puolilla selonottovelvollisuus myös tulevista hakkuista (ilman välittäjää unohtuu tämä usein). Ja välittäjäkaupoissa välittäjien vastuuseen kuuluu ottaa selvää myös merkittävistä lähiajan kaavoitus- ja avohakkuusuunnitelmista.
Ilmoita asiaton viesti