Kelan uudet selkokieliset etuusesitteet on julkaistu: Opiskelijat, tarkistakaapa omat opintolainavähennys- ja -hyvitystiedot ja korot

Onko Kelan ohjeet, neuvonta ja ohjaus meidän apunamme ihan tavallisen arjen pyörittämisessä?..

Ovat esimerkiksi Kelan opiskelijoille antamat ohjeet lyhyitä ja selkeitä?

Katsoin Kelan uusimmista opiskelijoille suunnatuista etuusohjeista, sivulta 11, opintolainavähennyksiä koskien seuraavan tiedon:

”Jos olet lopettanut opintosi ja sinulla on pienet tulot ja opintolainaa, voit hakea Kelasta korkoavustusta. Tällöin Kela maksaa opintolainasi korot. Sinun ei tarvitse maksaa niitä Kelalle takaisin.”

Tarkennuksena haluan tässä tuoda esiin sen, että opintolainavähennys on verovähennys, jonka verottaja tekee automaattipäätöksin sinun tuloistasi suoraan verojen vähennyksenä – tai jos ei ole veroja mistä vähentää, niin verottaja tekee sen ns. verojen alijäämähyvityksenä seuraavien vuosien tuloihin.

Mietin, että koskeekohan tämä Kelan tarjoama ”korkoapu” nyt myös opintolainahyvitystä saavia opiskelijoita, jotka saavat opintolainahyvityksen suoraan valtion maksamana vähennyksenä omasta pankkilainastaan? Ks. lähdelinkistä löytyvä etuusohje opintolainahyvityksestä sivulta 10.

Saavatko koronakesinä opiskelevat opiskelijat kesälomalla suoritetuista opinnoistaan myös opintolainahyvitykset?

Tulevan kesän opiskelijat: Neuvoisin kysymään Kelasta jo etukäteen sitovasti sen, että jos opiskelette opintoihinne kuuluvana myös kaikki kesäkuukaudet, niin saatteko myös kaikista kesäajan opiskeluistanne opintolainahyvitykset?

Vastaus kannattaa pyytää sitovana eli jos opiskelette kaikki 12/12 kuukautta saman opintovuoden aikana, niin hyväksytäänkö myös kaikki saman opintovuoden 12 kk:tta opintolainahyvitykseen?

Lähde: Opiskelu ja asevelvollisuus – lyhyesti ja selkeästi

 

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu