Keskusta: Hallituksella olisi halutessaan mahdollisuus edistää pieni- ja keskituloisten oikeusavun saamismahdollisuuksia
Bravo! Keskustan lakivaliokuntaryhmä – eriävällä mielipiteellä 8.11.2023; – on nyt liikkeellä hyvin tärkeässä yhteiskunnan jäsenten välistä yhdenvertaisuutta edistävässä asiassa:
– – Keskituloinen ei ole välttämättä tulojensa perusteella oikeutettu oikeusapuun, mikäli puolisoiden yhteenlasketut nettotulot asumis- ja tiettyjen muiden menojen jälkeen ylittävät 2 400 euroa. Vastaava summa yhden aikuisen talouden osalta on 1 300 euroa. – –
—
Ks. Valiokunnan lausunto LaVL 14/2023 vp HE 41/2023 vp VNS 1/2023 vp Lakivaliokunta Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2024 Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2024—2027
– – Oikeusavun saatavuutta on parannettava
Valiokunta kiinnittää lausunnossaan perustellusti huomiota oikeusavun saatavuuden ongelmiin. Käytännössä pieni- ja keskituloisilla on yhä enemmän hankaluuksia saada oikeudellista asiantuntemusta vaativia asioitaan hoidetuksi. Keskituloinen ei ole välttämättä tulojensa perusteella oikeutettu oikeusapuun, mikäli puolisoiden yhteenlasketut nettotulot asumis- ja tiettyjen muiden menojen jälkeen ylittävät 2 400 euroa. Vastaava summa yhden aikuisen talouden osalta on 1 300 euroa. Oikeusturvavakuutus kattaa usein vain henkilön omat oikeudenkäyntikulut ja nämäkin vain tiettyyn rajaan asti. Nostimme asian esille ensi vuoden talousarvion lähetekeskustelussa. Emme ole tyytyväisiä oikeusministerin antamaan vastaukseen, jossa hän vyörytti vastuuta edelliselle hallitukselle.
Hallituksella olisi halutessaan mahdollisuus edistää pieni- ja keskituloisten oikeusavun saamismahdollisuuksia esimerkiksi seuraavilla toimenpiteillä:
-
säädetään riita-asioiden oikeudenkäyntikuluihin avustajan palkkion osalta enimmäistaksat samalla tavalla kuin riidattomissa velkomusasioissa, eli niin sanotuissa summaarisissa asioissa. Taksa voisi olla sidoksissa asian intressiin, eli esimerkiksi vaaditun velan, vahingonkorvauksen tai hinnanalennuksen määrään. Tämä voisi mahdollistaa myös uusien oikeusturvavakuutustuotteiden syntymisen.
-
merkittävän osan oikeudenkäyntikuluista muodostaa palkkioon lisättävä 24 %:n arvonlisävero. Yksi vaihtoehto oikeudenkäyntikulujen suitsemiseksi voisi olla asianajotoiminnan vapauttaminen arvonlisäverovelvollisuudesta sikäli kuin kyse on yksityisen henkilön asian ajamisesta tuomioistuimessa.
-
myös niin sanotun tuomioistuinsovittelun sekä tuomareiden koulutuksen ja ammattitaidon edistäminen sekä näihin seikkoihin panostaminen olisivat omalta osaltaan omiaan edistämään oikeusturvan toteutumista.
-
yhtenä keinona parantaa keskituloisten oikeusturvaa, on syytä selvittää myös oikeusavun saamisen perusteena olevien tulorajojen korottamista. – –
—
Vaikka aviopuoliso on elatusvelvollinen lain mukaan toisesta aviopuolisosta, niin edellä kun kerrotaan, että ”yhtenä keinona parantaa keskituloisten oikeusturvaa, on syytä selvittää myös oikeusavun saamisen perusteena olevien tulorajojen korottamista” – niin olisi hyvä selvittää samalla myös sitä, että oikeusavun saamiseksi ei tarkasteltaisi koko perheen tuloja ja menoja, vaan vain sen aviopuolison tuloja ja menoja, joka oikeusapua tarvitseekin.
Nykyisin aviopuolisot ovat varsin itsellisiä talousasioissan ja tällainen oikeudenkäyntimaksujen yhteisvastuuperiaate koko perheen tulo- ja menotarkastelun kautta ei oikein enää istu nyky yhteiskuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
—
”Millä tuloilla oikeusapua myönnetään
Oikeusapu myönnetään hakijan tulojen, menojen ja elatusvelvollisuuden eli käyttövarojen perusteella.
Hakijan käyttövarojen perusteella määräytyy, saako hakija oikeusapua ilmaiseksi vai omavastuuta vastaan.
Käyttövarojen laskeminen
Tuloina otetaan huomioon palkka- ja eläketulojen sekä päivärahojen lisäksi muun muassa lapsilisät, elatusavut ja pääomatulot.
Tuloista vähennetään veron ennakonpidätys. Lisäksi niistä vähennetään kohtuulliset asumismenot, päivähoitomaksut, elatusapumaksut, ulosottosuoritukset ja velkajärjestelyn maksuohjelman mukaiset suoritukset.
Tuloista vähennetään myös 300 euroa jokaisesta hakijan taloudessa asuvasta alaikäisestä lapsesta.
Perheen koko vaikuttaa siihen, millä tuloilla etuuden voi saada ja mikä on omavastuun määrä. Hakijan avio- tai avopuolison tai rekisteröidyssä parisuhteessa hakijan kanssa asuvan tulot otetaan käyttövaralaskelmassa huomioon. Jos hakija on epäiltynä tai vastaajana rikosasiassa taikka jos puolisot ovat toistensa vastapuolina tai asuvat pysyvästi välien rikkoutumisen vuoksi erillään, oikeusapu määräytyy vain hakijan taloudellisen aseman perusteella.
Esimerkkejä
Hakijan tulojen vaikutus etuuden myöntämiseen ja perusomavastuuseen. Palkkion suuruuden määräytymiseen vaikuttaa lisäksi hakijan lisäomavastuuosuus.
1 henkilö
– ilmainen: käyttövarat enintään 600
– omavastuu: käyttövarat 601–1 300 euroa
– ei myönnetä: käyttövarat yli 1 300 euroa
Puolisot yhteensä
– ilmainen: käyttövarat enintään 1 100 euroa
– omavastuu: käyttövarat 1 101–2 400 euroa
– ei myönnetä: käyttövarat yli 2 400 euroa
https://oikeus.fi/oikeusapu/fi/index/hakeminen/millatuloillaoikeusapuamyonnetaan.html
Ilmoita asiaton viesti
—
Ks. Taloustaito.fi (20.9.2021):
”Tiesitkö, että avioliitossa on elatusvelvollisuus? Puolison velkoja ei yleensä tarvitse maksaa”
https://www.taloustaito.fi/Rahat/tiesitko-etta-avioliitossa-on-elatusvelvollisuus–puolison-velkoja-ei-yleensa-tarvitse-maksaa/#5951c12d
Ilmoita asiaton viesti