Keskusta haluaa puuttua ikäihmisten ongelmiin – populismia vaalien alla vai aitoa huolta?
”Kyllähän näitä vaalipuheita on aina kuultu vaalien alla?..Vappusatasia ynnä muita on kyllä lupailtu, mutta eipä muuta ole kuulunut kuin sähkön, asumisen ja polttoaineiden hintojen korotuksia. Kait ne seuraavaksi nostaa taas kiinteistöveroja..” (kuvituskuva)
—
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon mukaan keskustan vaaliteemoja ovat mm. seuraavat
- Ikäihmisille suunnatun kodin ja laitosmaisen asumisen välimuotoa on kehitettävä ja asuminen on tehtävä turvalliseksi. Saarikko näkee, että kotihoidon avustavat tehtävät avattaisiin muillekin kuin sote-koulutuksen saaneille.
- Keskusta kertoo halunsa parantaa omaishoitajien asemaa ”lisäämällä perhehoidon käyttöä sijaishoitomuotona.”
- Keskusta esittää myös uutta kulukorvausta läheisille, jotka eivät saa omaishoidontukea: ”Kulukorvaus koskisi omaisia, joilla on merkittävä rooli ikäihmisen hoitosuunnitelman toteuttamisessa. Jos omaisille aiheutuu tästä tehtävästä esimerkiksi matkakuluja, ne voitaisiin korvata.”
—
Keskustalle: Meillähän on jo Kelan matkakorvausjärjestelmä saattajan tai perheenjäsenen matkasta ym.
Kelalta voi jo nyt hakea matkakorvauksia saattajan tai perheenjäsenen matkoista, jolloin matka korvataan halvimman matkustustavan mukaan huomioiden saattajan tai perheenjäsenen terveydentila ja liikenneolosuhteet. Näin voidaan toimia, jos hoitava lääkäri toteaa perheenjäsenen hoitoon tai hoitoneuvotteluun osallistumisen välttämättömäksi.
Saattajan matkat korvataan kun saattaja on matkustanut yhdessä asiakkaan kanssa. Joissakin tilanteissa myös saattajan yksin tekemät matkat voidaan korvata, ja korvausperusteena on silloin asiakkaan vakinaisesta kotiosoitteesta lähtenyt tai sinne päättynyt matka.
Hyvä ministeri Annika Saarikko,
meillähän oli tarjolla jo 2018 vuoden alussa toiveenne mukainen erityisesti ikäihmisille tarkoitettu hoivajärjestelmä – ”Aidosti palkitseva aktiivimalli”!
Samalla se olisi edistänyt työttömien asemaa koko maassa. Vieläkö mahdatte muistaa sen?
Tässä lainaus 8.1.2018 avatusta kuntalaisaloitteesta, joka keräsi vajaat 3800 allekirjoitusta ja kilpaili samaan aikaan varsinaisen valtakunnallisen ”Aktiivimallin” kanssa, joka sai vastustajat sankoin joukoin torille..
- – – ”Aidosti palkitsevassa aktiivimallissa” tulisi yhdeksi aktiivisuuden osoitukseksi hyväksyä jo hyväksyttyjen HE 124/2017 lakiesityksessä esiteltyjen tapojen lisäksi se, että työtön tarjoaa apuaan vapaaehtoisesti oman lähiomaisen, esimerkiksi kotona asuvan vanhuksen, tai oman lähinaapurinsa avuksi oman kunnan sosiaalitoimen hyväksymin perustein. Myös pienimuotoinen vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhdistystoiminnassa – tai vaikka urheiluseurassa – takaisi samat 4,65 %:lla korotetut työttömyyskorvausperusteet. Nyt tarvitaan aidosti luovia ja kannustavia osallistamisen ja osallistumisen tapoja.” – –
- – – Edellä kuvatulla tavalla tämä ”Aidosti palkitseva aktiivimalli” paikkaisi Suomen EU-tasollakin usein arvosteltua heikkoa työttömyysturvan tasoa ja se turvaisi inhimillisellä tavalla apua tarvitsevien ihmisarvoista elämää sekä tukisi terveellä tavalla kaikkien Suomen kansalaisten omanarvontuntoa – olemmehan aidosti kaikki samassa veneessä! – –
Ministeri Annika Saarikko,
miksi emme heti kokeilisi tämän edellä esitellyn valtakunnallisen ikäihmisten ja työttömien hyvinvointi- ja aktivointimallin toimivuutta?
Hallitushan voisi nyt heti ottaa käyttöönsä ”Aidosti palkitsevan aktiivimallin” ns. työllisyyden kuntakokeilujen tilalle, ja silloinhan keskustan kuten muidenkin puolueiden ehkä tärkein vaaliteema eli ikäihmisten hoivan parantaminen olisi jo heti hoidettu, eikä vasta ”tuohikuussa tummunpäivänä”..
Kaksi – tai jopa kolme – kärpästä yhdellä iskulla 😉 ”Aidosti palkitseva aktiivimalli” helpottaa samalla pitkäaikais- ja osatyökyvyttömien työttömien ja koronan vuoksi lomautettujenkin ongelmia.
Tässä hyödyllistä tietoa Kelan sivuilta:
”Laskurit
Laskurien avulla voit arvioida mahdollisuutesi saada Kelan maksamaa etuutta ja etuuden määrän. Vastaus on arvio antamillasi tiedoilla. Laskureissa ei käytetä Kelan tiedossa olevia henkilötietoja, eikä vastauksia tallenneta Kelan järjestelmiin – ainoastaan käyttökerrat rekisteröidään.”
https://www.kela.fi/laskurit
Ilmoita asiaton viesti
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko Keskustan vaalistartissa 6.2.2021
Suomen Keskusta r.p. (alla koko puhe):
https://www.epressi.com/tiedotteet/politiikka/keskustan-puheenjohtaja-annika-saarikko-keskustan-vaalistartissa-6.2.2021.html
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys Annika Saarikolle: Kuka uudessa ja uljaassa sote- ja makujärjestelmässä valvoo ja kuinka ahkerasti sitä, että esim. ikäihmisiä, vammaisia ja sairaita koskevat sijoituspäätökset ovat todellakin puolueettomien sote-viranomaisten tekemiä eikä niihin vaikuta esim. hyvinvointialueen nk. sisäiset markkinaehtoiset voimat, esim. tytäryhteisöt, jotka kuiskuttelevat päättäjien korviin toinen toistaan paremmilla palvelusisällöillä..
Katson asiaa nyt Jyväskylässä asuvana kuntalaisena alla olevan esimerkin kautta:
Jos jyväskyläläinen vanhus tarvitsee sijoituspaikan hoitolaitoksesta tai palvelutalosta, koska hän ei yksin kotonaan enää pärjää, niin sijoitetaanko hänet Jyväskylään vai esim. Keuruulle?
Mitkä tekijät sijoituspäätökseen saavat vaikuttaa; ja voiko siihen esim. lähi- tai muut omaiset vaikuttaa? Mitäpä sitten, jos niitä lähiomaisia ei ole? Kenen etu ja päätösvalta menee silloin edelle?
Mikä on ko. sijoituspäätösperusteiden ensijaisuussjärjestys? Sijoitettavan oma mielipide asiassa, (lähi-)omaisten toive, hyvinvointialueen ”sisäiset markkinavoimat” vai (maakunta-)päättäjiin kohdistunut lobbaus tai erilaiset hyväveliverkostot..?
Miten taataan vanhusten, vammaisten ja sairaiden sijoituspäätösten puolueettomuus ja tilanteen edellyttämä ammattitaito?
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Lasse Lehtosen uusimassa blogissa jo kirjoitinkin, niin en näkisi, että mitään oikeita säästöjä ihan oikeasti voidaan uudella sote- ja maakuntamallilla saada aikaan muuten kuin vaan sen kautta, että jos silloin voidaan yhden tietyn maakunnan sisällä sijoittaa ’vapaasti’ pitkäaikaista laitoshuoltoa vaativat potilaat sen maakunnan sisällä oleviin kuntiin, joissa on vapaita paikkoja sillä hetkellä. Muussa tapauksessahan nuo laitospaikat tulisi ostaa yksityiseltä. Vai miten on?
Ja tässä kohtaa tulee se kysymys siitä, kuka tai mikä taho tekee nuo vanhusten, vammaisten, (muisti-)sairaiden sijoituspäätökset, ja mikä niissä päätöksissä on ratkaisevaa potilaan, läheisten, oman kunnan ja maakunnan, yksityisten palvelutarjoajien välisessä hierarkiassa?
Pahoin pelkään, että ko. potilaan ja esim. oman avio-/avopuolison toiveet pitkäaikaissijoituksesta omaan kuntaan eivät toteudu, vaan tämä henkilö on vaan yksi kasvoton numero oman maakunnan päätöksentekijöille, jolle tulee löytää ’sopiva loppusijoituspaikka´.. Ja silloin myös tulee nämä hyväveliverkostot ja kaveruussuhteet hyvin esiin..
Valtioko tätä piirileikkiä sitten valvoo – vai mikä taho? Elyt ja Avit? Kaikki elyt ja avit ovat lopulta samaa ’sisäänlämpiävää’ porukkaansa, jonka kaavoitus ja maankäyttö on esim. täällä Jyväskylässä hyvin osoittanut!
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/anna-oma-kommenttisi-tai-yksiloity-saadosmuutosehdotus-ns-sote100sta-26-2-2021-mennessa/
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä näkisin sen niin,että meillä paikallisilla on kykyä nähdä reaaliteetit.
Varmaan siellä teillä kaupungeissakin…
Ilmoita asiaton viesti
Syytät vain sisäänlämpiävää valtiota ja kaikkia muitakin mahdollisia tahoja piirileikistä. Niin luonnon kuin ihmisten hoitamisen suhteen.
Olisiko syytä vaikka tarkistaa vaihteeksi oma näkökantansa?
Ilmoita asiaton viesti
Heikki, sen verran olen nyt seurannut täällä Jyväskylässä eri viranomaisten päätöksentekoprosesseja mm. luonnon ja kulttuurin suojelussa ja kaavakuulemisissa, että voin kyllä todeta sen, että jos päätöksenteko sote- ja makumallissa menee näitä samoja latuja ja käytäntöjä pitkin täällä Keski-Suomessa, niin ei oikeusturva ja puolueettomuus täyty potilaiden kohdalla.
Ja jos vielä edelleen suunnitellaan jotakin elyn ja avin yhdistelmää – LUOVA-keskusta yms. niin sitä heikommin kuntalaiset ja kansalaiset voivat vaikuttaa omaa ympäristöään koskevaan päätöksentekoon.
Jos Keski-Suomessa potilaan hoiva ja hoito noudattelee samoja periaatteita, niin ei hyvä. Täällä Jyväskylässä soisi kuntavaalien lopputuloksen roimasti parantavan päätöksenteon avoimuutta: nyt on tosi tunkkainen ilmapiiri ja muutamia valtuutettuja rikosepäilyissäkin..
Ilmoita asiaton viesti