KHO:2020:3 -vuosikirja Natura-alueiden tarveharkinnassa hakkuiden laajuus, etäisyys ja toteuttamistapa uhanalaisen luontotyypin suojelussa
- Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus oli hylännyt yhdistysten luonnonsuojelulain nojalla tekemän hallintopakkohakemuksen Metsähallitus Metsätalous Oy:n Natura-alueelle Oulujärven saaret ja ranta-alueet suunnittelemien metsänhakkuiden kieltämiseksi. Yhdistykset olivat katsoneet, että suunnitellut metsänhakkuut olivat luonnonsuojelulain 64 a §:n heikentämiskiellon vastaisia ja edellyttivät luonnonsuojelulain 65 §:n mukaista arviointia hakkuiden vaikutuksista Natura-alueen suojeluarvoihin.
- Korkein hallinto-oikeus totesi, että Natura-arviointia koskevan velvollisuuden edellytyksenä ei ollut, että toimenpiteet kohdistuisivat Natura-alueen suojelun perusteena olevan ensisijaisesti suojellun luontotyypin boreaaliset luonnonmetsät alueelle. Natura-arvioinnin tarveharkinnan kannalta merkitystä oli hakkuiden kohdentumisen lisäksi hakkuiden laajuudella sekä myös luontotyypin edustavuudella, hakkuiden etäisyydellä luontotyypistä ja hakkuiden toteuttamistavalla. Nämä tiedot eivät olleet käyneet kaikilta osin ilmi metsänkäyttöilmoituksista.
Tänään Kalevassa juttu. Korkein hallinto-oikeus on kieltänyt hakkuut
Taas nähtiin miten ELY olisi toiminut ja nyt joutui ELY- puun ja kuoren väliin.
Oulujärven luonnonsuojelullisesti arvokkaissa saarissa. Hakkuiden oli tarkoitus kohdistua Oulujärven saaret ja ranta-alueet -nimiselle Natura-alueelle.
Korkein hallinto-oikeus kumosi Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ja ely-keskuksen päätökset ja palauttaa asian ely-keskukselle hakkuiden kieltämiseksi.
https://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/korkein-hallinto-oikeus-kielsi-hakkuut-oulujarven-natura-alueen-saarissa/833839/
Ilmoita asiaton viesti
Sanna, kiitos kommentistasi ja linkistä 🙂 Lopultakin alkaa oikeus toteutua näissä luonnonsuojelua koskevissa lupa-, YVA- ja SOVA-asioissa.
—
KSML uutisoi tänään 20.1.2020, että ”Kuuleminen ehdotuksesta Suomen merenhoidon seurantaohjelmaksi vuosille 2020-2026 on käynnistynyt”, ks. linkit:
https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kuuleminen-ehdotuksesta-suomen-merenhoidon-seurantaohjelmaksi-vuosille-2020-2026-on-kaynnistynyt
Suomen merenhoitosuunnitelman toisen osan tarkistaminen
Lausuntopyynnön diaarinumero: VARELY/94/2020
https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=1e550345-aa28-444a-bd25-1d332d3d61c9
(Palautetta ja lausuntoja voivat antaa kaikki tahot Lausuntopalvelu.fissä. Samasta organisaatiosta toivotaan vain yhtä yhteistä lausuntoa. Vastausaika päättyy 20.3.2020.)
Ilmoita asiaton viesti
KHO:2020:3
Antopäivä
20.1.2020
Taltionumero
131
Diaarinumero
1950/1/19
Vuosikirja
Lopputulos
Edellä esitetyistä syistä Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ei olisi tullut hylätä Kainuun lintutieteellinen yhdistys ry:n ja Paltamon luonto ry:n luonnonsuojelulain 57 §:n 2 momentin nojalla vireille panemaa hallintopakkoa koskevaa hakemusta sillä perusteella, että Metsähallitus Metsätalous Oy:n suunnittelemat hakkuut eivät edellytä luonnonsuojelulain 65 §:n mukaisen Natura-arvioinnin tekemistä. Tämän vuoksi hallinto-oikeuden ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päätökset on kumottava ja asia on palautettava elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle hakkuiden kieltämiseksi. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen on varattava Metsähallitus Metsätalous Oy:lle tilaisuus esittää asianmukainen Natura-vaikutusten arviointi hallintopakkohakemuksen kohteena olleiden metsänhakkuiden osalta.
2. Vaatimus täytäntöönpanoa koskevan määräyksen antamisesta
Asian tultua tällä päätöksellä ratkaistuksi ei täytäntöönpanoa koskevasta vaatimuksesta ole tarpeen lausua.
Lähde, jonka alalaidassa on ko. ladattava päätös:
https://www.epressi.com/tiedotteet/ymparisto-ja-luonto/korkein-hallinto-oikeus-kielsi-hakkuut-oulujarven-luonnonsuojelullisesti-arvokkaissa-saarissa.html
Ilmoita asiaton viesti