KHO:2023:1. Suomessa muutoksenhakijan luottamuksensuoja, hyvän hallinnon ja oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteet eivät toteudu.
Oikeusjärjestelmämme on rikki!
Suomessa muutoksenhakijan luottamuksensuoja, hyvän hallinnon ja oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin perusteet ja periaatteet eivät nykyisillä lakinormeilla toteudu.
Päätöksiä ei perustella esitettyihin vaatimuksiin ja pakottaviin EU-asetuksiin ja direktiiveihin perustuen. Tuomarit ja esittelijät itseään jääväämättä ratkovat ”omia” jo käsittelemiään muutoksenhakuasioita omilla ”jo ennalta merkitsemillään ja kulkemillaan askelmerkeillä”.
Tämä näkyy karulla tavalla esim. ilmeisen kohtuuttomista oikeudenkäyntimaksuista koskevista oikaisuvaatimuspyynnöistä annetuissa päätöksissä ja niistä tehdyissä valituksissa, joita ei muutoksenhakijan esittämien perusteiden ja vaatimusten perusteella hyväksytä..
Olen ymmärtänyt, että KHO ja KKO ovat erimielisiä siitä, mihin ilmeinen kohtuuttomuus oikeudenkäyntimaksuissa tulisi perustaa: KKO painottaa asianosaiseen ja muutoksenhakijaan itseensä liittyviä perusteita, kun KHO puolestaan painottaa vain menettelyn poikkeuksellisuutta – kuitenkaan perustelmatta asiaa enempää. Päätökset kun tulisi Suomen oman Hallintolain ja EU:n perusoikeuskirjan mukaan perustella..
Mikä avuksi?
Tarvitaan kiireellinen perustuslakiuudistus, jolla tuomioistuinten, tuomareiden ja esittelijöiden esteellisyysnäkökohdat ja perustuslaintasoinen sääntely ”laillisesti perustetussa” tuomioistuimessa ja ”kussakin ratkaistavassa asiassa” on alati jo ennakolta ratkaistuna – siis myös EU:n perusoikeuskirjan mukaisesti ratkaistuna.
Tämä on ensiarvoisen tärkeää myös tuomareiden ja esittelijöiden oman oikeusturvan ja koko tuomioistuinjärjestelmämme puolueettomuuden ja riippumattomuuden kannalta.
Ks. US-blogi 3.1.2023 Peruslaintasoisen sääntelyn puuttuminen tuomioistuinlaitoksesta voi vastaisuudessa aiheuttaa ongelmia poikkeuksellisissa oloissa
Ks. US-blogi 18.12.022 Kuntien ylimmän tilivelvollisen johdon tulee korruptiontorjunnassa hyödyntää riippumatonta sisäistä tarkastusta
—
Ks. eilen 5.1.2023 KHO:n antama hallinto-oikeustuomareiden esteellisyyttä, asemakaavaa, yleissuunnitelmaa, liikennejärjestelmää ym. koskeva KHO:2023:1 -vuosikirjapäätös:
Maantie – Yleissuunnitelma – Valitusoikeus – E18 – Esteellisyys – Hallinto-oikeustuomarit
– – ”2.2 Asiassa saatu selvitys
(17) Hallinto-oikeustuomarit Lehto ja Hartzell ovat osallistuneet B:n ja A:n Raision kaupunginvaltuuston päätöksestä tekemän valituksen ratkaisemiseen E18 Länsiosa -asemakaavaa ja asemakaavan muutosta koskevassa asiassa (Turun hallinto-oikeuden päätös 16.4.2020 nro 20/0078/1). Asemakaava ja asemakaavan muutos on muun ohella koskenut samoja E18 kehätien Kaanaan liittymän viereisiä alueita.
(18) Asemakaava on sittemmin tullut lainvoimaiseksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 8.11.2021 taltionumero H3962/2021.” – –
– – ”(35) Kun otetaan huomion saatu selvitys yleissuunnitelman mukaisista muutoksista alueen liikennejärjestelyissä sekä Nesteentien ja sen käytön ympäristövaikutuksista, muutoksenhakijoiden omistamien kiinteistöjen 1 ja 2 on katsottava sijaitsevan tiehankkeen vaikutusalueella. A:lla ja B:llä on näin ollen mainittujen kiinteistöjen omistajina oikeus valittaa yleissuunnitelmaa koskevasta päätöksestä.
(36) Edellä mainituista syistä hallinto-oikeuden ei olisi tullut jättää A:n ja B:n valitusta tutkimatta. Hallinto-oikeuden päätös on siten kumottava ja asia palautettava hallinto-oikeudelle valituksen tutkimiseksi.” – –
- 3.4 Täytäntöönpanoa koskeva vaatimus
(37) Yleissuunnitelmaa koskevan päätöksen täytäntöönpano tarkoittaa, että hankkeessa voidaan aloittaa tiesuunnitelman laatiminen. Yleissuunnitelman perusteella alueella ei voida ryhtyä konkreettisiin toimenpiteisiin tien rakentamiseksi. Asian lopputuloksesta huolimatta Liikenne- ja viestintäviraston päätöksen täytäntöönpanoa ei ole tarpeen kieltää. (tummennus oma)
Asian ovat ratkaisseet oikeusneuvokset Eija Siitari, Mika Seppälä, Kari Tornikoski, Tuomas Kuokkanen ja Jaakko Autio. Asian esittelijä Satu Sundberg.”
– –
Sama asia sote-puolella:
Suomen oikeus-, aluehallinto-, kunta- ym. avien ja elyjen virkamiesten esteellisyyteen liittyvänä ja nyt uutena myös uusilla sote-hyvinvointilaueillamme:
Kuka tai mikä taho uusilla hyvinvointialueilla käytännössä ratkaisee esim. sote-asioissa muutoksenhakijan kokonaistilanteen ja tekee sen muutoksenhakijan koko elämäntilanteeseen liittyvänä kokonaisharkintana ja voimassa olevien Suomen kansallisten lakien ja EU-lakien kautta? Siis hyvinvointialueiden alueylilääkäritkö? Siis esim. Keski-Suomen hyvinvointialueella koronatartuntatautilääkäri ja uutena alueylilääkäriksi nimitetty Ilkka Käsmäkö?
Kuka tai mikä taho 1.1.2023 alkaen käytännössä ratkaisee alueylilääkärien toiminnassa (ja heidän mahdollisissa sivutoimissa ja muissa sidonnaisuuksissa) mahdollisesti ilmenneet eturistiriidat ja esteellisyydet hyvinvointialueiden kansalaisia koskevissa kokonaisharkinnoissa ja muissa sote-linjauksissa?..
Ks. Keski-Suomen hyvinvointialueen 5.1.2023 tiedote.
–
Kuka valvoo esim. alueylilääkärien ym. sote-virkamiesten toimintaa?
Valvira, AVI:t, Ely:t, yhdenvertaisuus- ja vanhusasiavaltuutettu, oikeuskansleri tai apulaisoikeusasiamies?
Olisi kovin tärkeää saada kansalaisille joku selkokielinen organisaatiokaavio tai muu selvitys sote-alueiden virkavastuiden jakautumisesta, sote-valvontavastuiden ja kansalaisten muutoksenhaku- ja oikaisumahdollisuuksista uusilla sote-hyvinvointialueilla jne.?
Tällainen organisaatiokaavio tai muu selvitys tulisi julkaista ensitilassa kaikissa valtalehdissä ja internetissä.
—
Ks. myös KHO:2014:167 -vuosikirjapäätös
Vammaispalvelu – Taloudellinen tukitoimi – Määrärahasidonnaisuus – Henkilöauto – Auton vaihtaminen – Määrärahojen kohdentaminen – Myöntämisperusteet – Etusijajärjestys
– – ”Eri mieltä olleen hallintoneuvos Outi Suvirannan äänestyslausunto, johon hallintoneuvos Alice Guimaraes-Purokoski ja hallintoneuvos Sakari Vanhala yhtyivät:
Hylkään valituslupahakemuksen. Velvollisena lausumaan valituksesta olen asian ratkaisusta samaa mieltä kuin enemmistö. Perusteluina viittaan hallinto-oikeustuomarin esteellisyyttä koskevan valitusperusteen osalta enemmistön esittämiin perusteluihin. Pääasian osalta viittaan hallinto-oikeuden esittämiin perusteluihin kuitenkin todeten, ettei hakemusta olisi kunnassa tullut hylätä pelkästään ammatilliseen opiskeluun ja säännölliseen ansiotyöhön liittyvillä perusteilla, vaan hakemusta olisi tullut arvioida nimenomaisesti myös perheen kokonaistilanteen kannalta.” – – (lopputekstin tummennus oma)
—
Kuinka Suomi näinä epävarmoina maailman aikoina varmistaa ja valvoo sen, että tuomioistuimemme on ”laillisesti perustettuja” – ja ne on sitä ”kussakin asiassa”? Miten toimitaan oikeudellisessa ”pattitilanteessa”, jossa KKO ja KHO eivät pääse samaan oikeudelliseen ratkaisuun esim. tärkeässä turvallisuuspoliittisessa ja äkillisessä maatamme uhkaavassa kriisitilanteessa?
Ei meillä kaikissa oloissa ole välttämättä yhtään aikaa tuomioistuinten väliselle lillukan varsiin menevälle spekuloinnille.. Perustuslakiin tulee saada selvät lakinormit mm. tällaisia turvallisuus- ja estellisyystilanteita varten.
Myös tuomioistuinten ja erityistuomioistuinten tuomarien, esittelijöiden ja muun henkilöstön oikeusturvasta ja esteellisyydestä tulee säätää perustuslailla.
4.3.2021 Yhdistetyt asiat C-357/19 ja C-547/19
– – ”138. Käsitteellä ”laillisesti perustettu” tarkoitetaan paitsi tuomioistuimen olemassaolon oikeudellista perustaa myös tuomioistuimen kokoonpanoa kussakin asiassa, ( 79 ) mistä on kyse nyt käsiteltävässä asiassa.” – –
—
– – ”142. Toiseksi, siltä osin kuin kyse on tuomioistuimen riippumattomuuden ”sisäisestä ulottuvuudesta”, tätä kysymystä ei ole toistaiseksi käsitelty unionin tuomioistuimen oikeuskäytännössä. Tästä asiasta on kuitenkin olemassa huomattavasti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ohjeistusta. ( 87 ) Tuomiossa Parlov-Tkalčić v. Kroatia Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi tuomioistuinten riippumattomuuden edellyttävän, että yksittäiset tuomarit ovat vapaita ”sekä oikeuslaitoksen ulko- että sisäpuolisten tahojen asiattomalta vaikutukselta. Tämä tuomioistuinten sisäinen riippumattomuus edellyttää, että he ovat vapaita muiden tuomareiden tai tuomioistuimessa hallinnollisia tehtäviä hoitavien henkilöiden, kuten tuomioistuimen presidentin tai jaoston puheenjohtajan, antamista toimintaohjeista tai heihin kohdistamasta painostuksesta – –. Sellaisten riittävien takeiden puuttuminen, joilla turvataan tuomareiden riippumattomuus oikeuslaitoksessa ja etenkin heidän esimiehiinsä nähden, voi saada Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen katsomaan, että valittajan tuomioistuimen (riippumattomuudesta ja) puolueettomuudesta esittämien epäilyjen voidaan todeta olleen objektiivisesti tarkasteltuina perusteltuja.(88)” – –
143. Tämän tarkastelun yhteydessä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tutkii muun muassa, ovatko esimiehille, kuten tuomioistuinten presidenteille, annetut valtuudet sellaisia, että ne ”voivat luoda piileviä paineita, joiden seurauksena tuomarit ovat ikään kuin alisteisuussuhteessa esimiehiinsä nähden tai jotka ainakin tekevät yksittäisistä tuomareista vastahakoisia toimimaan presidenttinsä toiveiden vastaisesti, toisin sanoen niillä on ’jäädyttäviä’ vaikutuksia tuomareiden sisäiseen riippumattomuuteen(89)” – –
Lähde
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/HTML/?uri=CELEX:62019CC0357&from=EN
Ilmoita asiaton viesti
—
KHO:2019:128 -vuosikirjapäätös
Saamelaiskäräjävaalit – Merkitseminen vaaliluetteloon – Oikaisuvaatimuksen hylkääminen – Oikeus saada perusteltu päätös – Muutoksenhaku
– – ”Korkein hallinto-oikeus totesi, että päätöksen perustelemista koskevaa hallintolain 45 §:n 1 momenttia on tulkittava perustuslain 2 §:n 3 momentista ja 21 §:stä ilmenevät vaatimukset huomioon ottaen. Arvioitavana näin ollen oli, oliko saamelaiskäräjien hallitus hylätessään valittajan oikaisuvaatimuksen perustellut päätöstään niin, että valittajan oikeus saada perusteltu päätös ja hakea siihen muutosta oli turvattu.” – –
– – ”Saamelaiskäräjien hallitus ei ole perustellut päätöstään hallintolain 45 §:ssä tarkoitetulla tavalla. Päätöksessä on käytetty lakiin perustumattomia ”yleisperusteluita”. Päätöksessä ei ole käsitelty oikaisuvaatimusta siltä osin kuin valittaja on hakenut oikaisua vaalilautakunnan päätökseen, eikä niitä saamelaiskäräjistä annetun lain mukaisia kriteereitä, jotka valittaja täyttää tullakseen merkityksi vaaliluetteloon. Päätöstä ei voida näin ollen pitää perusteltuna.” – –
https://www.kho.fi/fi/index/paatokset/vuosikirjapaatokset/1570617684516.html
Ilmoita asiaton viesti
—
4.3.2021 Yhdistetyt asiat C-357/19 ja C-547/19
– – ”198. On korostettava, ettei unionin tuomioistuimen tehtävä nähdäkseni ole arvioida yleisesti kansallisten (lainkäytöllisten) instituutioiden rakennetta ja toimivaltaa. Lukuun ottamatta niitä valitettavia ääritapauksia, joissa koko lainkäyttöelin (tai jopa oikeusjärjestelmän osat) ei enää täytä oikeusvaltion systeemisiä vaatimuksia eikä siihen voida siten enää viitata riippumattomana tuomioistuimena, ja kun kansallisen lainkäytöllisen toimijan institutionaalinen analyysi on välttämätön, unionin tuomioistuin on aina tarkastellut pelkästään ennakkoratkaisua pyytäneen tuomioistuimen esille tuomia aineellisia kysymyksiä. On totta, että tällaisessa tarkastelussa saatetaan epäsuorasti kyseenalaistaa toisen, myös ylemmän asteisen lainkäyttöelimen aiemmin antama ratkaisu. Tämän tarkastelun kohteena oli kuitenkin aina ensisijaisesti kyseisen ratkaisun asiasisältö eikä sen antaneen kansallisen elimen toimivallan tai yleisen auktoriteetin abstrakti arviointi.” – –
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/HTML/?uri=CELEX:62019CC0357&from=EN
Ilmoita asiaton viesti