KHO:n tulee oikaista Jyväskylään tuodun Rise-avovankilan laittomat asema- ja maakuntakaavat, vrt. tuore KHO:2021:109

 

Laukaan avovankilalla, vangeilla ja henkilöstöllä oli ihanteelliset olosuhteet vanhassa maaseutumiljöössä..

KHO:n 16.8.2021 vuosikirjapäätös

KHO:2021:109

Rise-avovankilakampus eli Jyväskylään tuotu Laukaan avovankila lähti nousemaan 11/2016 lainvoiman saaneen Jyväskylän yleiskaavan vastaisesti KehäVihreälle ja Jyväskylän yleiskaavan teemakartan viheralueelle ja -käytävälle.
Ei Laukaan avovankilan eli nykyisen Jyväskylän vankilan asemakaavamuutosta ollut silloisessa voimassa olevassa K-S:n maakuntakaavassa kaavoitettu Y/r- alueeksi eikä varsinkaan majoituskäyttöön.
Ramoninkatu 4:n tontti oli silloisessa K-S:n maakuntakaavan ns. valkoisella alueella ja silloisessa asemakaavassa siinä oli s-1 suojelumerkintä ja ma-merkintä eli maisemansuojelumerkintä – tai siis oli ennen kuin se piilotettiin julkisuudelta muuttamalla tontin tietoja ”esilohkomisessa” ennen kuin kaavakuuleminen oli edes päättynyt.. Rise-kampuksella oli mm. suojeltava vanha komea kuusirivistö, jossa liito-oravat asustivat..
Ja mitä tulee nykyiseen lainvastaisesti voimaan saatettuun asemakaavaan Ramoninkatu 4:ssä, niin avovankilan Y/r-asemaakaava sallii asuinkäyttöä vain 20 % kokonaiskerrosneliöiden määrästä..
Tällä KHO:2021:109 -vuosikirjapäätöksen ohjausvoimalla tulee nyt oikaista Rise-avovankilakampuksen 2016 yleiskaavan vastainen avovankilan asemakaavamuutos ja rakennuslupa, ja myös siksi, että ns. ”rullaavan” K-S:n maakuntakaavan ohjauvaikutus on olematon..
Ks. myös 1.3.2021 EOAK/6870/2019

Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen

Esittelijä: Esittelijäneuvos Jarmo Hirvonen

SENAATTIKIINTEISTÖJEN ASEMA VALTION MONOPOLIVUOKRANANTAJANA
Valtion rikosseuraamuslaitoksella ja avovankilalla ei ole mitään velvollisuutta olla Senaattikiinteistöjen ”vuokravankina”, eikä vankilan henkilökunnalla eikä vangeilla ole etenkään mitään velvollisuutta sietää naapuruussuhdelain vastaisesti tuodulle avovankilalle ulottuvia melu-, pöly- ja tärinävaikutuksia; vain 20 metriä junaradasta ja likeisen vilkkaan moottoritien kainalossa puuttomalla helteisellä mäennyppylällä – ja varsinkaan kun heitä ei ole asianosaisina kuultu Laukaan avovankilan siirrosta. Naisvangithan sieltä onkin jo ilmeisesti siirretty pois..
0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu