Koskeeko työnantajalla oleva velvollisuus ilmoittaa tapaturmista viranomaisille myös tapaturmaisia potilasvahinkoja?
”Työnantajalla on velvollisuus ilmoittaa tapaturmista viranomaisille viipymättä”. (Kuva: clip art)
—
Ks. SKM Stainless Oy:n edustajalle sakot tapaturman ilmoittamatta jättämisestä
Poliisi on 15.11.2023 antanut SKM Stainless Oy:n toimitusjohtajalle työsuojelurikkomuksesta tuhannen euron sakot, koska hän ei ollut huolehtinut yhtiön tehtaalla sattuneen työtapaturman ilmoittamisesta poliisille ja työsuojeluviranomaiselle.
– – Ylitarkastaja Sampo Pelkonen huomauttaa, että ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia tapaturmia, joista on seurauksena kuolema tai vaikea vamma. Laissa tarkoitetaan vaikealla vammalla kaikkia sellaisia vammoja, joista voi aiheuta haittaa ihmisen normaaleille toiminnoille. Tällainen vamma on pienimmillään sormen pään vaurioituminen, koska siitä voi aiheutua sormen päähän pysyväksi jäävä vaurio. Sormen pään vaurioituminen voi vaikuttaa esimerkiksi sormen tuntoherkkyyteen ja vaikeuttaa vaikkapa käsitöiden tekemistä tai soittimien soittamista. – –
—
Pohdittavaksi sote-puolen (esim. tapaturmaiset ja äkilliset potilas-, laite- ja lääkevahingot) lisäksi myös se, kuka tai mikä taho on silloin ilmoitusvastuussa, kun sattuu tapaturmainen raideliikennevahinko?
Ja kuka tai mikä taho on raideliikennevahingosta vastuussa tavalliselle junamatkustajalle tilanteessa, jossa juna, junavaunu, junalaituri, juna-asema tms. ei ole riittävän esteetön ja turvallinen; ja sen vuoksi sattuu tapaturmainen raideliikennevahinko?
Sovelletaanko näissä em. tilanteissa esim. Tuotevastuulakia ja ns. ankaraa vastuuta? Ankara vastuu on tuottamuksesta riippumatonta vastuuta.
—
Ks. ajantasainen 5.2.1999/113 Raideliikennevastuulaki
—
Lain soveltamisala
Tätä lakia sovelletaan raideliikenteessä aiheutuneiden henkilövahinkojen ja esinevahinkojen korvaamiseen, siltä osin kuin Suomea sitovasta kansainvälisestä velvoitteesta ei muuta johdu.
Määritelmät
Tässä laissa tarkoitetaan:
1) raidekulkuneuvolla junaa, metrojunaa, raitiovaunua ja muuta vastaavaa raiteilla liikkumaan tarkoitettua kulkuneuvoa, vaunua tai laitetta;
2) raideliikenteen harjoittajalla raidekulkuneuvon omistajaa, haltijaa ja sitä, joka käyttää raidekulkuneuvoa raideliikenteeseen;
3) radanpitäjällä sitä, joka omistajana tai haltijana ylläpitää raideliikenteeseen käytettäviä väyliä, raiteita tai laitteita taikka ohjaa raideliikennettä; sekä
4) moottoriajoneuvolla liikennevakuutuslain (279/1959) 3 §:ssä tarkoitettua kulkuneuvoa.
LiikennevakuutusL 279/1959 on kumottu L:lla 460/2016, ks. LiikennevakuutusL 460/2016 2 §.
Korvausvelvollisuus
Raideliikenteen harjoittaja on velvollinen korvaamaan vahingon, joka on aiheutunut raidekulkuneuvon käyttämisestä raideliikenteeseen.
Jos raidekulkuneuvon omistaja on luovuttanut toiselle oikeuden käyttää raidekulkuneuvoa, omistaja, haltija ja se, joka on käyttänyt raidekulkuneuvoa raideliikenteeseen, vastaavat yhteisvastuullisesti 1 momentissa tarkoitetusta vahingosta.
Radanpitäjä on velvollinen korvaamaan vahingon, joka on aiheutunut raideliikenteeseen käytettävästä viallisesta tai puutteellisessa kunnossa olevasta väylästä, raiteesta tai laitteesta taikka virheestä raideliikenteen ohjauksessa.
Ylivoimainen tapahtuma
Raideliikenteen harjoittaja ja radanpitäjä eivät vastaa vahingosta, joka on aiheutunut raideliikenteeseen liittymättömästä ylivoimaisesta tapahtumasta.
—
– – ”Yhteenveto [Ankara vastuu]
– Ankara vastuu tarkoittaa tuottamuksesta riippumatonta vastuuta.
– Vahingonaiheuttajalla on vastuu vahingosta riippumatta siitä, onko hän syyllistynyt laiminlyöntiin tai tuottamukseen.
– Vahingonkorvauksen yleislain mukaan vahingonkorvausvastuu edellyttää pääsääntöisesti tuottamuksellista toimintaa vahingonaiheuttajan puolelta.
– Ankara vastuu on olemassa vain, kun siitä on erikseen laissa säädetty.
– Ankara vastuu välittyy ”isännälle” apulaisen tai alaisen kautta tietyissä tilanteissa.
– Ankara vastuu on langetettu myös tietyissä lain ulkopuolisissa tilanteissa, esimerkiksi poikkeuksellisen vaarallisissa tilanteissa.
– Ankaraan vastuuseen kuuluu yleensä vastuuvakuutusvelvollisuus.” – –
https://www.minilex.fi/a/ankara-vastuu-on-tuottamuksesta-riippumatonta-vastuuta
Ilmoita asiaton viesti
—
Näinä vaikeina maailmanpoliittisina aikoina olisi hyvä pikaisesti tarkastella matkustamista ja matkanjärjestäjiä koskevia lakeja ja EU-direktiivejä – siis ”kaiken varalta”..
—
14.12.2017/921
”Laki matkapalveluyhdistelmien tarjoajista”
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2017/20170921
—
(Lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset)
DIREKTIIVIT EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI (EU) 2015/2302, annettu 25 päivänä marraskuuta 2015, matkapaketeista ja yhdistetyistä matkajärjestelyistä sekä asetuksen (EY) N:o 2006/2004 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/83/EU muuttamisesta ja neuvoston direktiivin 90/314/ETY kumoamisesta” – –
http://publications.europa.eu/resource/cellar/d9dbbde8-9fd7-11e5-8781-01aa75ed71a1.0008.01/DOC_1
Ilmoita asiaton viesti
—
17.8.1990/694
Tuotevastuulaki
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1990/19900694
Ilmoita asiaton viesti