Käykö kaikille merkittäville hankkeille jatkossakin finnpulpit tai hippokset? Ympäristöministeri – nyt on korkea aika toimia!

Ympäristöministeri(ö) kantakoon vastuunsa!

Suomi ei ole vieläkään täyttänyt antamaansa lupausta YVA-lakien täytäntöönpanemiseksi YVA-direktiivien mukaisesti vuoden 2021 loppuun mennessä. Suomi on luvannut toteuttaa EU-sopimusrikkomushuomautuksen mukaiset YVA-lakien korjaukset vuoden 2021 loppuun mennessä.

Näin ei ole tapahtunut, ja siitä Suomi on vahingonkorvausvastuussa asianosaisille, esim. yrittäjille, joiden suunnitelmat eivät ole voineet toteutua pahoin pitkittyneiden oikeusprosessien vuoksi.

Lisäksi suomalaisten yhteisiä verovaroja on hukattu eri hankkeiden YVA-menettelyihin ja niistä annettuihin YVA-direktiivin vastaisiin päätöksiin, joiden muutoksenhaut ovat pahoin pitkittyneet ja ruuhkauttavat oikeuslaitostamme.

Nämä ovat niitä merkittäviä syitä, miksi Suomen jättihankkeet eivät edes uskalla enää harkita aloittavansa hankesuunnittelua, YVA-menettelyä, saati teollista tuontantotoimintaa täällä Suomessa.

Käykö kaikille merkittäville hankkeille jatkossakin finnpulpit tai hippokset?

Ympäristöministeri – nyt on korkea aika toimia!

Ks. ”Akkukennotehdas Vaasaan? YVA-ohjelman vaihtoehdot, V0 hanketta ei toteuteta ja V1 tehdas Vaasan Laajametsään, riittämättömät”

Ks. ”Jyväskyläläisten veronmaksajien tulee tietää, käytetäänkö heidän varoja turhaan Hippos-hankkeen suunnittelussa (SEUT 107 §)”

Olen ollut yhteydessä ympäristöministeriöön eri hankkeilta kokonaan puuttuvien ja pahoin puutteellisten ja väärässä järjestyksessä toteutettujen YVA-menettelyiden ja niitä säätelevien YVA-, SEA- ja Ympäristötietodirektiivien vastaisten toimien kohdalta.

Sain tänään 4.2.2022 alla olevan viestin, josta liitän tähän yhteyteen vain ns. yleisluontoiset kaikkia merkittäviä hankkeita koskevat ohjeet:

Hei,

vastauksena viestiinne ympäristöministeriö pyytää kiinnittämään huomiota seuraavaan:

Toteatte viestissänne: ”hankkeen sijaintipäätöstä ei avoimesti haeta eri sijaintivaihtoehtojen tarkasteluilla YVA-menettelyssä, vaan hankkeet tuodaan valmiina päätöksinä tietylle alueelle ja vasta sen jälkeen tehdään päätös YVA-menettelyyn ryhtymisestä”. Ympäristöministeriö toteaa, että päätös YVA-menettelyyn ryhtymisestä tehdään ennen YVA-menettelyä. Vasta YVA-menettelyn soveltumista koskevan päätöksen jälkeen käynnistyy varsinainen YVA-menettely vaihtoehtotarkasteluineen. YVA-menettelyn soveltumista koskevasta päätöksenteosta säädetään YVA-direktiivin 4 artiklan 3–6 kohdissa sekä YVA-lain 3 §:n 2 ja 3 momentissa, 13 §:ssä ja 2 liitteessä. Asiassa ei ole tuotu esille mitään, mikä osoittaisi siinä toimitun mainittujen säännösten vastaisesti. Lisäksi on syytä huomata se, että hankkeet, joihin YVA-menettelyn soveltamista koskevan päätöksen mukaan ei sovelleta YVA-menettelyä, ovat YVA-lain ja –direktiivin soveltamisalan ulkopuolella. Tällaiseen päätökseen saa kuitenkin hakea muutosta hanketta koskevan lupamenettelyn yhteydessä lupamenettelyn muutoksenhakua koskevien säännösten mukaisesti. Valitusoikeutta koskien ympäristöministeriö viittaa edelleen YVA-lain 37 §:ään, johon kannattaa perehtyä huolella.

Edelleen ympäristöministeriö toteaa, että YVA-menettelyn soveltumista koskevassa päätöksessä ratkaistaan se, sovelletaanko hankkeesta vastaavan esittelemään hankkeeseen YVA-menettelyä vai ei. Päätöksessä ei ratkaista sitä, missä hanke voidaan toteuttaa. Hankkeen sijaintia ja muita yksityiskohtia koskeva varsinainen päätöksenteko tapahtuu hanketta koskevassa lupamenettelyssä, joka on eri asia kuin YVA-menettely ja ajoittuu aikaan YVA-menettelyn jälkeen. Kantelijan toteamus ”hankkeesta vastaavana ja ainoana, joka voi asiasta valittaa, hyväksyy tämä yhden sijaintivaihtoehdon” perustuu näin ollen väärinkäsitykseen; hankkeen sijainti ratkaistaan lupamenettelyssä, ei tässä kohdassa tarkoitetussa päätöksessä. Itse YVA-menettelyssä tulee kylläkin arvioida hankkeen kohtuullisten vaihtoehtojen todennäköisesti merkittäviä ympäristövaikutuksia (kts. YVA-lain 16 ja 19 §, YVA-asetuksen 3 ja 4 § sekä YVA-direktiivin 5 artikla ja liite IV).” – –

Ystävällisin terveisin

Maija Seppälä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu