KSML uutisoi 28.5. näyttävästi, että ”Tourujoen luontopolku on suljettu tulvien ja korjaustöiden ajaksi”

Kuvan lähde: Makkarasaari-Makkaramutka-Tourujoella-Tourujoen-kehittamissuunnitelma-2015.jpg


Tourujoen YVA puuttuu edelleen!

Keskisuomalaisen 28.5. uutisoinnin mukaan Tourujoen tulvavedet olivat vieneet pitkospuita mukanaan ja osa luontopolulla olevista opastetauluista oli veden varassa. Tourujoen luontopolku on osa Kehä Vihreää, kaupungin viher- ja viskistysaluekokonaisuutta.

Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintoviraston 4.1.2019 avatulle Tourujokikunnostukselle ja vesilain mukaiselle luvitukselle ei ole tehty YVA-menettelyn mukaista YVA-arviointia, YVA-kuulutusta eikä ’suuren yleisön’ tai ’yleisön, jota asia koskee’ kuulemista muutoksenhakuineen.

Näin ollen vesilupaan vaadittava perusteltu päätelmä puuttuu, josta voisi jokainen helposti lukea, miten Tourujokikunnostuksessa on huomioitu ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvät kuivuus- ja tulvakaudet Tourujoella ja joen keskipaikkeilla sijaitsevalla virallisella 3,1 ha:n luonnonsuojelualueella, josta nämä Keskisuomalaisenkin 28.5. julkaisemat tulvavesien irrottamat pitkospuut on uutiseen kuvattu.

Yllä olevassa kuvassa on sama luonnonsuojelualue – Makkarasaari ja Makkaramutka – Tourujoella vuoden 1930 paikkeilta. Nämä alueet on lisätty suojeluun jo 1980 ja 1990 -luvuilta lähtien.

Jyväskylän kaupunginvaltuusto päättää tänään 31.5. kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaan Seminaarinmäen täydennysrakennuskaavasta

Voisi toivoa, että Jyväskylän nykyiset valtuutetut kävisivät vaikka epävirallista ja alustavaa neuvonpitoa Tourujokikunnostuksen tarpeellisuudesta ihan yleisellä tasolla (hintalappu 6,5 – 7 milj. e)  – tai edes suunnitellun jokikunnostuksen mahdollisuudesta, koska tulvavesien vaikutuksia ja riskejä ei ole jokikunnostuksessa vielä tyhjentävästi arvioitu puuttuvien K-S:n maakuntakaavan ohjausvaikutusten, Natura-päivitysten ja ”rullaavan” maakuntakaavan vallitessa sekä Natura-lintuvesien eli Eerolan- ja Rautpohjanlahden sekä Kehä Sinisten -reitistön sekä suunnitellun Haukanniemen siirtolapuutarhavaihtoehdon liittyessä samaan todella laajaan vesiekosysteemiin Jyväskylän keskustassa ja sen lähijärvillä..

Koko edellä esitelty laaja vesiekosysteemi- ja vesistökokonaisuus ja sen rannoille suunnitellut useat eri hankkeet vaativat jo lopultakin yhteisen YVA:n ja kaiken virallisen proseduurin kuulemisineen. Kankaanaukion kaava, Kankaan vanhan paperitehtaan rakennusperintölain mukainen suojelu ja useat eri Tourujoen siltahankkeet kuuluvat tähän samaan YVA-kokonaisuuteen.

🙂 Jyväskylän kaupunginvaltuusto – tehkää nyt viisaita pitkäkantoisia päätöksiä Jyväskylän aidon kulttuurin, rakennusperinnön sekä aidon uhanalaisen luonnon puolesta!

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu