Kuka vastaa Omakanta-tiedoista puuttuvista tai virheellisistä diagnoositiedoista? Ja siten rokotusten, hoitojen ym. epäonnistumisista?
”Hmmm.. Olisiko jopa entisajan pahvikortti Omakantaa parempi vaihoehto diagnoosi- ja rokotustietojen säilyttämiseksi?” 🙁
—
Hyvät ihmiset, tarkistakaapa internetistä Omakanta-sivustolta omat tallennetut terveystietonne (kohdasta: terveystiedot -> diagnoosit). Onko teidän Omakanta-tiedoissanne kaikki teillä olevat sairausdiagnoosit?
Kysyin nyt menneen viikonlopun aikana Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtajana ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professorina toimivalta Lasse Lehtoselta hänen 21.1.2021 blogissaan, kuinka kunnat pystyvät kutsumaan diagnoosien perusteella riskiryhmäläiset rokotuksiin, jos diagnooseja ei ole tallennettu Omakantaan?
Tai jopa niin, että varsinaisia diagnooseja (numerokoodein) hoidettavista sairauksista ei ole edes tehty? Tai, että tutkimukset ovat vielä kesken diagnoosin määrittämiseksi?
Potilaan ja Omakanta-asiakkaan oikeusturva?
Mikä on potilaan oikeuturva tässä kohdin? Ja voiko Omakannasta puuttuvista diagnooseista ja/tai virheellisistä diagnooseista valittaa muutoin, kuin vain potilasvahinkoilmoitusten kautta Potilasvakuutuskeskukselle? Ja jos voi, millä periaattein ja minkä lainsäädännön turvin?
Ks. myös Sairauden diagnosointi – valituskelpoinen hallintopäätöskö?
Omakantaanhan tiedot menevät automaattisesta terveydenhuollon yksiköistä. Diagnoosit ja lääkitykset muutuvat ajan kuluessa. Esim. terveyskeskuksen sairauskertomukseen voi pyytää tehtäväksi muutoksia, jos katsoo siellä olevan virheitä. Ei kai inhimillinen toiminta koskaan voi olla virheetöntä. Jos ei olisi yhtenäistä tietokantaa, niin joku voisi vaikkapa hoidattaa sokeritautiaan yksityisesti, ja sitten tk:ssa ei olisi mitään tietoa siitä, niin mitenkäs sitten kutsuttaisiin rokotukseen? Ainakin täällä Lahdessa potilas tunnistaa itse kuulumisensa riskiryhmään, ja tilaa ajan rokotukseen, luulisi aikuisilta ihmisiltä sen onnistuvan. Miksi sinne pitäisi kutsua?
Ilmoita asiaton viesti
Pekka, kirjoitat, että ”Jos ei olisi yhtenäistä tietokantaa, niin joku voisi vaikkapa hoidattaa sokeritautiaan yksityisesti, ja sitten tk:ssa ei olisi mitään tietoa siitä, niin mitenkäs sitten kutsuttaisiin rokotukseen?” Hyvä kysymys. Tällaisia tulee varmasti eteen eri kombinaatioina.
Tiedot voivat myös puuttua julkisen perusterveydenhuollon kohdalta, mutta olla oikein erikoissairaanhoidon puolella. Tai tiedot Omakannasta voivat puuttua kokonaan, vaikka suullisesti ollaan diagnoosi joskus annettu ja jopa hoidettukin..
Mites’ sitten, jos tällaisessa tilanteessa – kun ei ole diagnoosia Omakannassa, mutta on kuitenkin hoidettu ko. diagnoosin mukaan – sattuu potilasvahinko? Kuka sitten vastaa?
Ks. ”Sote koettelee lääkärin juridista asemaa
Osa hoitoratkaisuista uhkaa muuttua hallintopäätöksiksi. Niistä voisi valittaa oikeuteen.” – –
https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/sote-koettelee-laakarin-juridista-asemaa/
Ilmoita asiaton viesti
Ks. myös hyvinvointiala.fi
”Voiko yksityinen olla julkista? HALI aloittaa viestintäkampanjan
22.2.2021 Uutiset”
”Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä sote-uudistukseksi. Hyvinvointiala HALI ry toivoo suomalaisten kiinnittävän huomion esitykseen ja siihen sisältyviin, jokaisen arkielämää koskettaviin ongelmakohtiin.”
https://www.hyvinvointiala.fi/voiko-yksityinen-olla-julkista-hali-aloittaa-sote-aiheisen-viestintakampanjan/
Ilmoita asiaton viesti
Omasta kokemuksesta tiedän, ettei niistä vastaa kukaan. Potilaan on itse valvottava asiansa.
Puutteelliset tai suorastaan väärät diagnoosit ja sairauskertomukset on pirullisen vaikea saada korjatuiksi myöhemmin ainakin julkisella puolella. Ehkä ainut tapa saada oikaisu on käydä yksityisellä lääkärillä ja valita sellainen, jonka lääkäri kuuluu alallaan tunnettuihin, joiden näkemyksiä ei sivuuteta.
Ilmoita asiaton viesti
Juha, olet harvinaisen – ja valitettavan – oikeassa.
Myöskään julkisen puolen potilasasiamiehet eivätkä kuntien tietosuojavaltuutetut uskalla puuttua vääriin tai puuttuviin potilasasiakirjamerkintöihin.
Potilaiden/asiakkaiden oikeusturva omien tietojensa oikein kirjaamiseksi potilastietoihin ei toteudu; eikä asiakas edes lopulta aina edes tiedä, mihin tarkoitukseen niitä saatetaan antaa, ja myös ilman hänen omaa suostumustaan.
Ilmoita asiaton viesti