Kunnille tärkeä huomio: Myös sote-palveluissa suorahankintojen tekeminen on sidottu hankintalain edellytyksiin (ks. Puolangan tapaus)

Hankintalain tavoitteena on julkisten varojemme tehokas käyttö. Jos hankintayksiköt tekevät laittomia suorahankintoja, eivät ne hyödynnä yritysten välistä kilpailua. Suorahankinnoissa yritykset eivät pääse kilpailemaan laadulla tai hinnalla. On kaikkien yhteinen etu, että hankintamenettelyt toteutetaan avoimesti, syrjimättömästi ja julkisia varoja tehokkaasti käyttäen.

 

KKV esittää seuraamuksia Puolangan kunnalle mittavasta sote-palveluiden laittomasta suorahankinnasta

Puolangan kunta kilpailutti sote-palvelunsa vuonna 2012. Kilpailutukseen perustuva sopimuskausi päättyi vuoden 2019 lopussa. Tämän jälkeen kunta hankki sote-palvelut Terveystalo Kuntaturvalta jatkosopimuksella ilman kilpailutusta. Alun perin enimmäiskestoltaan seitsemäksi vuodeksi kilpailutettua sopimusta jatkettiin suorahankintana kuudella vuodella, minkä lisäksi sopimuksen piiriin kuuluvaa palveluvalikoimaa muutettiin. KKV aloitti suorahankinnan selvittämisen oma-aloitteisesti keväällä 2020.

”Kyseessä on rahalliselta arvoltaan erittäin merkittävä sopimus, yli 7 miljoonaa euroa vuodessa. Sopimus on yksi suurimmista, joihin KKV:n hankintojen valvonta on puuttunut,” kuvailee hankintojen valvonnan tutkimuspäällikkö Max Jansson.

Lähde

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu