Laki tartuntatautilain 58 d ja 58 g §:n muuttamisesta astuu voimaan 31.3. – 30.6. väliseksi ajaksi. Kuka lopulta arvioi ”ilmeisyyden”?
Laki tartuntatautilain 58 d ja 58 g §:n muuttamisesta
- – – ”Jos on ilmeistä, että 58 d §:n mukaisia ja muita jo toteutettuja toimenpiteitä ei voida pitää toimintaan liittyvän erityisen tartuntariskin vuoksi riittävinä ja jos se on 2 momentissa säädettyjen edellytysten täyttyessä covid–19–epidemian hallitsemattoman leviämisen estämiseksi välttämätöntä, kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin voi antaa toimialueellaan kaikkia momentin mukaista toimintaa harjoittavia ja tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita velvoittavan päätöksen, jonka mukaan yleisölle avoimet tai rajatun asiakas– tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas–, osallistuja– ja odotustilat on suljettava asiakkailta ja osallistujilta.” – –
- – – ”Sen lisäksi, mitä hallintolain 44 §:ssä säädetään, päätöksessä on todettava, mitä covid–19–taudin leviämiselleerityisen tartuntariskin muodostavalla toiminnalla sekä yleisölle avoimilla ja rajatun asiakas– tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuilla tiloilla tarkoitetaan. Aluehallintovirasto voi tehdä alueellaan vastaavan päätöksen, jos toimenpiteet ovat välttämättömiä usean kunnan alueella. Kunnan tekemässä samanaikaisesti voimassa olevassa päätöksessä asetetut velvoitteet täydentävät kunnan alueella voimassa olevia aluehallintoviraston päätöksellä asetettuja velvoitteita.” – – (tekstin tummennukset omia)
—
Olisiko me sittenkin toimittu paljon tehokkaammin ja nopeammin koronan torjumiseksi, jos olisimme heti ottaneet presidentin ehdottaman koronanyrkin käyttöömme?
🙂 Itse olen siitä täysin vakuuttunut, että koronanyrkki olisi ollut ensiarvoinen tärkeä vaikean koronakriisin hoitamiseksi kaikissa sen eri vaiheissa.
Nyt tämän Laki tartuntatautilain 58 d ja 58 g §:n muuttamisesta –lain myötä päätöksenteko tärkeimmistä koronan torjuntatoimista hajautetaan kuntiin ja alueellisiin aluehallintovirastoihin. Mietinkin, mikä virka asiassa jää 200 kansanedustajallemme? Vain sivusta katsojan rooli? ..
JK. Jos kunnat laittavat kiinni perinteiset ennakkoäänestyspaikat, missä ennakkoäänet sitten otetaan vastaan?..
—
”Tartuntatautilain muutos mahdollistaa kaikenkokoisten tilojen sulkemisen koronaepidemian vuoksi”
https://stm.fi/-/tartuntatautilain-muutos-mahdollistaa-kaikenkokoisten-tilojen-sulkemisen-koronaepidemian-vuoksi
Ilmoita asiaton viesti
—
”Kysymyksiä ja vastauksia kustannustuesta ja sulkemiskorvauksesta”
https://tem.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-kustannustuesta
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisyyden arvioi viime kädessä hallinto-oikeus. Kysymys kuuluu: koska?
Ilmoita asiaton viesti
—
Juhani, kysymykseesi ks. Tartuntatautilaki:
”90 §
Muutoksenhaku
Tässä laissa tarkoitettuun päätökseen saa hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen siten kuin hallintolainkäyttölaissa (586/1996) säädetään.
Hallinto-oikeuden päätökseen muussa kuin 18 §:n 4 momentissa tarkoitetussa toimiluvan peruuttamista koskevassa asiassa saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.
91 §
Päätösten täytäntöönpano
Edellä 16, 57, 58, 58 b, 58 d, 58 f, 58 g, 59, 60–67 ja 69–71 §:ssä tarkoitetut päätökset voidaan panna täytäntöön heti muutoksenhausta huolimatta. (26.2.2021/165)
1 momentti on L:lla 165/2021 väliaikaisesti muutetussa muodossaan voimassa 1.3.2021–30.6.2021. Aiempi sanamuoto kuuluu:
Edellä 16, 57–67 ja 69–71 §:ssä tarkoitetut päätökset voidaan panna täytäntöön heti muutoksenhausta huolimatta.
Kun muutosta on haettu, muutoksenhakuviranomainen voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon tai määrätä sen keskeytettäväksi.
92 § (19.2.2021/147)
Käsittelyn kiireellisyys
Tässä laissa tarkoitetut ansiotyöstä, oppilaitoksesta tai varhaiskasvatuksesta poissaoloa, henkilön tahdosta riippumatta toteutettavaa hoitoa ja lääkitystä, tapaamisen rajoittamista, eristämistä, karanteenia sekä eristämistä tai karanteenia ulkopuolelta lukittavassa tilassa koskevat muutoksenhakuasiat on käsiteltävä kiireellisinä.”
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20161227
—
Tulemmeko kuntien ja avien suorittamien koronan sulku- ja rajoitustoimien vuoksi näkemään huhtikuun alun ja kesäkuun lopun välillä esim. kaupanalalla toimivien pk-yrittäjien taholta ennätysmäärän kiireellisiä muutoksenhakuja ja täytäntöönpanokieltohakemuksia hallinto-oikeuksiin ja KHO:hon?
Sekavaa on..
Ilmoita asiaton viesti