Mikä kaksoiskuntalaisuudessa on niin vaikeaa? Perustuslaki päinvastoin tukee kaksoiskuntalaisuutta!

Miten me ”pidetään kaikki mukana” ja ”koko Suomi asuttuna” ja taataan Suomen huoltovarmuus sekä kriisien hallinta, jos emme huolehdi aidosti niistä paikkakunnista, jotka ylikuormittuvat lukuisten mökkiläisten ja etätyöntekijöiden vuoksi?

Kuntalehti 16.8. verkkoartikkelillaan kertoo, että Hybridi-Suomen sivuilta voi lukea kansalaiskyselyn tuloksista, joiden mukaan kaksoiskuntalaisuus ei innosta mökkeileviä suomalaisia.

Kuntalehden mukaan Hybridi-Suomen -sivuilta ilmenee muun muassa seuraavat seikat tehdystä selvityksestä:

  • 4:llä 10:stä suomalaisesta on käytössään mökki tai kakkosasunto
  • kiinnostusta on kakkoskunnan e-kuntalaisuudesta, digitaalisten palveluiden kehittämisestä ja mökkiparlamenteista
  • varsinaisesta kaksoiskuntalaisuudesta innostuisi vain joka 5. kyselyyn osallistuneista
  • kaksoiskuntalaisuudesta jotkut tuntuvat ajattelevan sen olevan ”käytännössä liian monimutkaista”. Pohjoisranta BCW:n konsultin mukaan jopa niinkin, että ”kaksoiskuntalaisuuteen liittyvä juridinen pohdinta vie mehut koko asiasta”

Lähde

Mikä kaksoiskuntalaisuudessa on niin vaikeaa?

Kaksoiskuntalaisuushan voisi yksinkertaisimmillaan tarkoittaa vain sitä, että suomalaiset voisivat maksaa osan veroistaan kuntaan, jossa he viettävät pitkiä aikoja vuodessa – aluksi esim. 80 % ja 20 % suhteessa.

Henkilön kokonaisvero ei nousisi tässä yhteydessä tai tämän vuoksi. Tätähän voitaisiin valtakunnallisesti kokeilla muutaman vuoden ajan.. Ja kokeilun perusteella päättää sitten jatkosta.

Tähän kaksoiskuntalaisuuteen ei tarvitsisi sotkea lainkaan äänestysoikeutta, ainakaan kokeiluvaiheessa.

Mihin kaksoiskuntalaisuutta tarvitaan?

Näillä kaksoiskuntalaisten em. esimerkissä kerrotuilla 20 %:n verotuloilla kunta pystyisi paremmin pitämään mm. lähipalvelut ja tieinfran kunnossa. Tällä kaksoiskuntalaisen 20 %:n veronmaksulla veronmaksaja saisi myös tästä omasta kaksoiskunnastaan välttämättömimmät soten ja pelastustoimen peruspalvelut.

Perustuslaki päinvastoin tukee kaksoiskuntalaisuutta

Kaksoiskuntalaisuuden esteeksi on otettu perustuslakiin liittyviä kysymyksiä verotuksesta ja äänioikeudesta. Meidän tulee katsoa ”boksin” ulkopuolelta ja ymmärtää asia ihan päinvastoin:

Perustuslailliset yhdenvertaiset kansalaisen perusoikeudet eivät toteudu, jos mökkiläiset ja etätyöntekijät eivät saa yhdenvertaisia peruspalveluita sieltä, missä he paljon aikaansa viettävät joko työssä tai vapaa-ajalla.

Viisi kaksoiskuntalaista vastaisi yhtä varsinaista kunnan jäsentä 

Nykyistä kuntalaisen äänioikeutta korvaavana mökkiläisille ja etätyöntekijöille pitäisi perustaa helppoja sähköisten palveluiden kautta hoidettavia kaksoiskuntalaisten e-parlamentteja esim. niin, että jos 5 kaksoiskuntalaista olisi jostakin asiasta yhtä mieltä, niin heillä olisi virallinen esityksenanto-oikeus ja tuo esitys tulisi ko. kunnanvaltuustossa käsitellä määrätyssä ajassa.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu