Mikä on 2019 – 2020 paras päätökseen saatettu luonnon monimuotoisuutta edistävä yksittäinen teko tai hanke? Ehdota!
Liito-orava oikeudessa (Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin ympäristöjuristi Maria Westerman, liiton ja piirin erityisasiantuntija Tapani Veistola ja liiton ympäristöjuristi Matti Kattainen)
—
Ehdotuksena voi olla esim. ihan käytännössä tehtyä luonnonsuojelutyötä, viestintää, ympäristökasvatusta, tutkimusta tai yritystoimintaa.
—
Voit esittää yksittäistä tekoa tai hanketta, joka on saatettu päätökseen vuosina 2019–2020. Ehdotus voi olla konkreettinen tai virtuaalinen teko – tai näiden yhdistelmä.
—
Ehdotuksesi Suomen parhaaksi luontoteoksi 2019–2020, teemana luontopohjaiset ratkaisut voit jättää täällä.
Ehdotuksia voi jättää 31.12.2020 saakka. Voittaja julkaistaan alku vuodesta 2021.
—
Samaan aikaan ympäristöministeriö kuulee ehdotuksista valtakunnallisesti arvokkaiksi maisema-alueiksi ja pyytää niistä lausuntoja.
Ympäristöministeriö on täydentänyt esitystään valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinniksi. Täydentävässä esityksessä inventointiin esitetään lisättäväksi kuusi uutta maisema-aluetta:
Verlan ja Suur-Selänpään kulttuurimaisemat (Kouvola)
Orisbergin kulttuurimaisema (Isokyrö, Seinäjoki)
Vanhan Vaasan kulttuurimaisema (Vaasa)
Gamla Vasa kulturlandskap (Vasa)
Kitkajärvien ja Riisitunturin maisemat (Kuusamo, Posio)
Ratasjärven kulttuurimaisema (Pello)
Juujärven jokivarsikylän kulttuurimaisema (Kemijärvi)
Näistä edellä luetelluista Vanha Vaasa, Ratasjärvi ja Juujärvi sisältyvät tällä hetkellä voimassa olevaan, vuonna 1995 vahvistettuun valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden listaukseen. Tässä täydentävässä esityksessä päivitysinventoinnista ollaan poistamassa Raaseporissa sijaitsevaa Bromarvin ja Tenholan harjuviljelymaisemien maisema-aluetta sekä Korsnäsissä ja Närpiössä sijaitsevaa Harrströminjokilaakson kulttuurimaisemaa. (Lähde: https://pro.almatalent.fi/article/valtakunnallisesti-arvokkaiden-maisema-alueiden-paivitysinventointia-taydennetty/15337?utm_source=Juridiikan+ja+talouden+uutiskirje&utm_medium=email&utm_campaign=Juridiikan+ja+talouden+uutiskirje)
Kuultavana ja lausuntoja odottaa myös valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista laadittu selvitys, jonka on tarkoitus on korvata valtioneuvoston v. 1995 periaatepäätöksellä hyväksymä valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden inventointi (maankäyttö- ja rakennuslain 132/1999 mukaisten valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkoittamana viranomaisten laatimana inventointina).
Lähde
https://ym.fi/maisemakuuleminen
YM 23.11.2020 ”VALTAKUNNALLISESTI ARVOKKAIDEN MAISEMA-ALUEIDENPÄIVITYSINVENTOINTI”
https://ym.fi/documents/1410903/0/Ehdotukset+uusiksi+maisema-alueiksi_F%C3%B6rslag+till+nya+landskapsomr%C3%A5den_2020+%281%29.pdf/1fddf9e7-9b67-9c66-f9b6-2b8131fd2770/Ehdotukset+uusiksi+maisema-alueiksi_F%C3%B6rslag+till+nya+landskapsomr%C3%A5den_2020+%281%29.pdf?t=1606141079075
Kuuleminen on kaikille avoin. Lausunnon voit jättää Lausuntopalvelu.fi -palvelussa 31.12.2020 mennessä:
https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=468d9434-6d93-479e-b1a3-f1d2ba1b31e9
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti ei tule mieleen yhtään selvästi ja varmasti merkittäviä positiivisia tuloksia tuottavaa hanketta. Ehkä joku muu keksii tuollaisen merkittävän hankkeen, niin voin sitten kompata ja peukuttaa.
Nuo mainitsemasi esimerkit voivat tuottaa jotain paikallista hyvää. Jokainen rauhoitettu uhanalainen hehtaari on pieni askel positiiviseen suuntaan. Tuollaisissa pienissä hankkeissa pelkään kuitenkin aina vähän sitä, että kun jokin pistemäinen kohde suojellaan, se jossain mielessä antaa mahdollisuuden ja luvan olla suojelematta mitään kaikkialla muualla, eli siellä, missä tuollaista suojeltua aluetta ei ole perustettu. Haluaisin että tehtäisiin myös sellaisia päätöksiä, jotka vaikuttavat koko Sumen luontoon, ei vain niihin säästettäviin läntteihin.
Ilmoita asiaton viesti
Juho, huomasithan, että nämä kaksi nyt yhtä aikaa suomalaisten monimuotoiseen luontosuhteeseen liittyvää aihekokonaisuutta tässä minun blogissani ovat sinänsä omia erillisiä asioitaan.
Toin ne yhdessä tänne blogiini mm. siksi, koska ne ovat nyt samaan aikaan eli 31.12.2020 mennessä kansalaisten ideoitavina ja kuultavina ja koskevat luonnonsuojelua ja luonnon hyväksi loppuunsaatettuja tekoja, viestintää ym.
Paras luontotekohan voisi olla ihan vain esim. oman asuinalueen lasten puuhakerhossa tehdyt hyönteishotellit ja niiden kiinnittäminen asuinkortteleiden pihoille tai vaikkapa valtakunnallinen pörriäiskampanja TV:ssä..
Yhteiset myönteiset ajatukset monimuotoisen luonnon suojeluun tehdyistä ponnistuksista ja niiden esiintuominen ja arvostaminen tällä kilpailulla takaa hyvien luontotekojen toteutumisen paremmin myös tulevaisuudessa. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki positiiviset aloitteet ovat periaatteessa positiivisia, ja niiden esilläpito tällaisissa yhteyksissä on hyvä asia.
Kannan kuitenkin huolta esimerkiksi siitä, että hyönteishotellin perustaminen ikkunan alle (mikä on hyvä teko) ei toivottavasti peitä sitä, että kaikki Suomen talousmetsät muuttuvat samoihin aikoihin steriileiksi puupelloiksi.
Tämä liittyy siihen yleiseen ongelmaan, että valtio näyttää tekevän paljon nippelisäätöä, suurten asioiden, kuten fossllilisten polton vähentämisen ja luonnon hyödyntämisen intensiteetin vähentämisen, jäädessä hoitamatta. Kaipaan siis todellisuuden tunnustamista, mittavampia tekoja ja vastuullisempaa otetta kuin olen politiikoissa nykyään huomaavinani.
Ilmoita asiaton viesti
Tokikannatan kulttuurimaisemien suojelua, mutta onko niillä jotain tekemistä luonnon monimuotoisuuden kanssa? Toki paikallisten niittyjen ja kosteikkojen suojelu liittyy luonnon monimuotoisuuteen ja sellaisia kulttuurimaisemissakin voi olla.
Tuosta listasta valitettavasti puuttuu Malmin lentokentän suojelu, kun sitä ei ole suojeltu vihreän ideologian ”ansiosta”.
Oma kontribuutioni luonnon monimuotoisuuden puolesta on nurmikkomme jättäminen leikkaamatta sen jälkeen, kun voikukat leikkasin muutamaan kertaan ennen niiden siemennystä. Sitten ilmestyi monenlaista kukkaa pölyttäjien iloksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkan Juholle ja Tapanille, vielä sen verran, että nämä em. 6 uutta maisema-aluetta liittyvät jo vuosien 2015 – 2016 ”VALTAKUNNALLISESTI ARVOKKAIDEN MAISEMA-ALUEIDEN PÄIVITYSINVENTOINTIIN” (ks. linkki alla) ja siten ne liittyvät isoon jo useita vuosia valmisteltuun maisema-alueasiakokonaisuuteen:
https://ym.fi/documents/1410903/39500356/Taustamuistio.+Valtakunnallisesti+arvokkaiden+maisema-alueiden+p%C3%A4ivitysinventointi.pdf/2d20d2d0-0e70-1d54-6aa1-2d110a21ad03/Taustamuistio.+Valtakunnallisesti+arvokkaiden+maisema-alueiden+p%C3%A4ivitysinventointi.pdf?t=1601627699299
Ilmoita asiaton viesti
Tapanille vielä, kun kirjoitat, että ”Tuosta listasta valitettavasti puuttuu Malmin lentokentän suojelu, kun sitä ei ole suojeltu vihreän ideologian ”ansiosta”..
Olen samaa mieltä, ja toivottavasti Malmin puolustajat siitä tässä kuulemisessa myös oman lausuntonsa antaisivat.
Malmin lentokentän, lentokenttätoiminnan ja uhanalaisen luontotyypin maiseman- ja rakennusperintölain mukainen suojeluasia olisi nimenomaan hyvä esimerkki siitä, jossa luonnon ja kulttuurin suojelu yhdistyvät erottamattomalla tavalla. Molempia kokonaisuuksia tulisi edistää yhdessä ja yhtenä kokonaisuutena.
Toinen esimerkki on täällä Jyväskylässä Tourujokivarsi, jossa niin kulttuuriperinnemaisema, vanha ja arvokas Kankaan paperitehdasmiljöö kuin monimuotoinen luontokin kaipaavat yhdessä koko alueen suojelua: Tourujokilaakso maisema-aluekokonaisuus ja Kankaan rakennusperintölain mukainen suojeluasia yhtenä kokonaisuutena ovat edelleen YM:n valitus-/alitusmenettelyssä käsittelyssä..
Pitäisi muistaa, että Faron yleispuitesopimus, johon Suomikin kuuluu, ei erottele luontoa rakennusperinnöstä ja muusta kulttuuriperinnöstä. Hyvin usein luonto, maisema, kulttuuriperinne, vanhat rakennukset ja ihmisten perinteiset tavat tarkasteltavalla alueella ovat yksi ja erottamaton kokonaisuus, jota tulisi suojella. Näin on tilanne Malmilla – kuten meillä täällä Jyväskylän Tourujokivarressakin 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Juho – toki muutkin kommentoijat – tässä linkki Luonnonsuojelulain uudistuksen sisällöstä ym. Uudistuksella parannetaan koko Suomen luonnonsuojelun tasoa, josta Juho olit täysin oikeassa omassa kommentissasi, että luonnonsuojelun tasoa tulee nostaa ihan kokonaisuutena:
https://ym.fi/lsuudistus
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on ongelma, että luonnonsuojelun ja ns. ilmastotoimien välille pannaan yhtäläisyysmerkit, vaikka ne ovat monesti ristiriidassa keskenään.
Meidän päästövännyksillämme (CO2) ei ole mitään hyötyä luonnolle, mutta hiilen korvaaminen puun polton lisäyksellä ei kyllä luonnolle saati sen monimuotoisuudelle tuo mitään muuta kuin haittaa.
Ilmoita asiaton viesti