Miksi Jyväskylä käy nyt Laajavuoressa olevien soiden kimppuun, jos ne lähiympäristöineen ovat alueella lähes täysin suojelussa?
Miksi Jyväskylä tuhoaa kaiken arvokkaan rakennusperinnön, kulttuurimaisemat ja monimuotoisen luonnon? Jyväskyläläiset: Uhraammeko me kauniin kaupunkimme vain sijoittajien ja grynderien temmellyskentäksi? Joka 4. vastaantuleva jyväskyläläinen on jo nyt sijoitusasunnossa asuva opiskelija..
—
Laajavuoren metsien hoitosuunnitelma 2020-2030
- Laajavuoren metsien hoitosuunnitelmasta järjestetyssä asukastilaisuudessa oli läsnä vain kolme henkilöä. Keskustelu syntyi kuitenkin soiden ja kangasmaiden vaihettumisvyöhykkeiden turvaamisesta.
– – ”Jyväskylän kaupunki on saanut rahoitusta uhanalaisten elinympäristöjen kunnostustoimiin Ympäristöministeriön rahoittamasta Helmi -elinympäristöohjelmasta.” – –
—
Tiivistelmän s. 3:
– – ”Hoitosuunnitelman toimien pohjana ovat myös alueelle laaditut kaavat, jotka ohjaavat hieman metsien käsittelyä erityisesti asemakaavoitetulla alueella. Asemakaavoitetuilla alueilla nykyisen maankäyttö- ja rakennuslain 128 §:n mukaan vaaditaan maisematyölupaa toimenpiteissä, joiden ei katsota olevan vaikutuksiltaan vähäisiä.” – –
https://www.jyvaskyla.fi/sites/default/files/atoms/files/laajavuoren_hoitosuunnitelma.pdf
—
http://www.jyvaskyla.fi
”Puiden kaataminen ja maisematyölupa”
https://www.jyvaskyla.fi/rakentaminen/rakentamisen-luvat/puiden-kaataminen-ja-maisematyolupa
Ilmoita asiaton viesti
—
”LAAJAVUOREN LUONTOSELVITYS TIIVISTELMÄ”
http://www3.jkl.fi/kaavoitus/pdf/laajavuoren_luontoselvitystiivistelma_2009.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin asiallinen ja perusteltu hoitosuunnitelma.
Miksi se ei kelpaa?
Ilmoita asiaton viesti
Sivu 12 – 13:
2.4.2
– – ”Suojelu- ja luontoarvot Noin 560 hehtaarin kokoisella suunnittelualueella sijaitsee merkittävä vanhojen kuusivaltaisten metsien kokonaisuus, jolle ominaisia piirteitä ovat yli 100-vuotiaat metsät, pienialaiset rehevät luontotyypit ja lähdevaikutteiset pienvesi- ja korpikohteet sekä karummat rämeet ja nevat.
Valtaosa, noin 170 hehtaaria, Laajavuoren luontoarvoiltaan merkittävistä kohteista oli varattu suojelualueiksi jo hoitosuunnitelman laadinnan alkaessa. Alueella on luonnonsuojelulailla, yleis- ja asemakaavalla sekä kaupungin metsäsuunnitelmalla suojeltuja alueita. Kaikilla eri suojelukeinoilla suojellut kohteet on varattu suojelualue -hoitoluokkaan metsäsuunnitelmassa.
Hoito- ja käyttösuunnitelman alueella on neljä luonnonsuojelulailla perustettua, pienialaista luonnonsuojelualuetta: Laajavuorensuon, Laajavuoren takasuon, Lammakesuon ja Riihilammensuon luonnonsuojelualueet. Näistä Lammakesuon suojelualue on perustettu 2018 ja muut jo 1970- ja 1980-luvuilla. Kohteet ovat pienialaisia suokuvioita.” – –
https://www.jyvaskyla.fi/sites/default/files/atoms/files/laajavuoren_hoitosuunnitelma.pdf
—
Tästä Laajavuoren metsien hoitosuunnitelmasta (2020-2030) tulee kuulla laajasti kuntalaisia ja eri sidosryhmiä. Nyt on suunnitelmasta kuultu vain kolmea esittelytilaisuudessa ollutta osallistujaa.
Ks. tästä alla, mitä kuulemisesta ja sen puuttumaan jäämisestä hallinnollisessa kontekstissa KHO tuoreesti linjaa – tässä tupakointia koskevana:
KHO:2021:39
https://www.kho.fi/fi/index/paatokset/vuosikirjapaatokset/1617193841879.html
Ilmoita asiaton viesti
16.11.2020 ”Kaupunki ennallistaa suoalueita Laajavuoressa
Jyväskylän kaupunki on saanut rahoitusta uhanalaisten elinympäristöjen kunnostustoimiin Ympäristöministeriön rahoittamasta Helmi -elinympäristöohjelmasta.” – –
https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2020-11-16_kaupunki-ennallistaa-suoalueita-laajavuoressa
Ilmoita asiaton viesti
—
Heikki, tältä osin ymmärrän suunnitelmat (kommentti tuli väärään kohtaan, kun oli tarkoitus Heikille vastata):
– – ”Laajavuori on Jyväskylän keskeinen virkistysalue ja alueella sijaitsee yksi kaupungin laajimmista suojelualuekokonaisuuksista. Suojeltuihin alueisiin sisältyy noin 200 hehtaaria vanhoja metsiä ja monin paikoin lähdevaikutteisia korpia ja laajempia suoaltaita. Alueella on ojituksista kärsineitä suoalueita ja niihin liittyviä pienvesiä, joiden vesitalous voidaan palauttaa ojia täyttämällä tai patoamalla. Myös suoalueiden kuivahtamisesta hyötynyttä puustoa harventamalla voidaan saada alueen vesitaloutta parannettua ja suomaisemaa avoimemmaksi.” – –
https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2020-11-16_kaupunki-ennallistaa-suoalueita-laajavuoressa
—
Kaikkein ainutlaatuisimmat Jyväskylässä olevat aidot luonnonhelmet halutaan ihmiskäsin pilata; ensin Tourujokivarsi ja nyt on vuorossa Laajavuori.. ;(
Ilmoita asiaton viesti
Mitä pahaa soiden ennallistamisessa?
Ilmoita asiaton viesti
Markku, et tainnut huomata, että vastasin Heikille edellä, että ”tältä osin ymmärrän suunnitelmat” – ja sillä tarkoitin – että koska ”Alueella on ojituksista kärsineitä suoalueita ja niihin liittyviä pienvesiä, joiden vesitalous voidaan palauttaa ojia täyttämällä tai patoamalla. Myös suoalueiden kuivahtamisesta hyötynyttä puustoa harventamalla voidaan saada alueen vesitaloutta parannettua ja suomaisemaa avoimemmaksi.” – –
https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2020-11-16_kaupunki-ennallistaa-suoalueita-laajavuoressa
Ilmoita asiaton viesti
Mutta ”suoalueiden kuivahtamisesta hyötynyttä puustoa harventamalla voidaan saada alueen vesitaloutta parannettua ja suomaisemaa avoimemmaksi” -periaatteella tehtävää raivausta ei tule tehdä suuressa mitassa eikä systemaattisesti.
Antaa luonnon muokkautua rauhassa oman näköisekseen 🙂 Ei ihmisen tarvitse puuttua aina kaikkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kyllä eri mieltä. Soita on tuhottu viime vuosisadalla valtava määrä ojituksilla ja näitä on nyt ennallistettu pikkuhiljaa onneksi. Mitä kukaan tekee kuivahtaneella suolla? Jos sen ennalistamiseen on varoja, niin loistava juttu ja ei kun hommiin. Soiden lintulajit esimerkiksi ovat pahiten vähentyneitä lajeja juuri näiden vähentyneiden elinympäristöjen vuoksi. Mitä hyödyttää jos suot kuivuu ja lintukosteikot kasvavat umpeen kaislaa? Parempi vaan jos suot ennallistetaan ja nuo laajavuoren suojelualueet on kuin tilkkutäkki. Parempi olisi isommat yhtenäiset alueet, virkistyskäytössä kaupunkilaisille mielusampi olisi kunnon vanha metsä kuin tikkuna töröttävät nuoret männyt tai kuusimetsääkö se taisi olla…
Ilmoita asiaton viesti
Vastutan ko. suojeltujen suoalueiden kaikenlaista kovakouraista kohtelua, ja näen näiden talkoosuunnitelmien vain lopulta ennustavan Laajavuoren uhraamista kaikenlaiselle matkailuun liittyvälle mökkirakentamiselle yms. ”tramppaamiselle” – pitkospuiden rakentamisen totta kai hyväksyn.
Ilmoita asiaton viesti
Elä ole niin pessimisti 😉
Ilmoita asiaton viesti
Markku, en olekaan – olen yleensä optimistinen realisti 🙂
Mutta Jyväskylän yltiöpäinen rakennuskiimaisuus ’joka niemen notkoon ja saarelmaan´ alkaa jo aika kovasti tympimään..
Että sellaista ’kaupunkisuunnittelua’..
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa hoitosuunnitelmassa sivulla 2.2 on metsän rakenne. Se ei todellakaan ole mitään tikkumetsää.
Onhan tuota 560 hehtaaria,ja kaikki ovat myös virkistyskäytössä.
Ilmoita asiaton viesti
Sen parempi syy rauhoittaa koko alue luonnontilaan ja kaupunkilaisten iloksi.
Ilmoita asiaton viesti
Hoitosuunnitelmassa on pari kuusikkokohdetta,jotka hakataan kirjanpainajatuhojen takia. Onko parempi,jos nuo leviävät laajemmalle.
Kyllä siellä metsiä riittää iloksi asti,vaikka kaupunki on hoitanut ennenkin metsiään.
Ilmoita asiaton viesti