Millainen väestönsuoja antaa suojan asevaikutuksilta, rakennussortumilta, ionisoivalta säteilyltä ja myrkyllisiltä aineilta?
Rakennuksen omistaja, haltija ja toiminnanharjoittaja osaltaan sekä huoneiston haltija hallinnassaan olevien tilojen osalta vastaa väestösuojien lainmukaisuudesta.
– –
Pelastuslaki (379/2011)
Pelastuslain 74 §:ssä kerrotaan, että – – ”Väestönsuojan lämpötilan, ilmanlaadun ja hygieenisen varustetason tulee olla tilan käyttötarkoitus huomioon ottaen riittävä. Valtioneuvoston asetuksella* annetaan tarkempia säännöksiä suojan koosta, rakenteesta ja sijainnista.” – –
– – ”Väestönsuojan rakentamisessa ja varustamisessa käytettäville laitteille ja tuotteille asetettavista vaatimuksista, laitteisiin tehtävistä merkinnöistä sekä laitteiden mukana toimitettavista tiedoista ja ohjeista säädetään pelastustoimen laitteista annetussa laissa (10/2007).” – –
—
Laitteiden kunnossapidosta säädetään Pelastuslain 12 §:ssä: – – ”Seuraavat tässä laissa tai muissa säädöksissä vaaditut tai viranomaisten määräämät varusteet ja laitteet on pidettävä toimintakunnossa sekä huollettava ja tarkastettava asianmukaisesti:
1) sammutus-, pelastus- ja torjuntakalusto;
2) sammutus- ja pelastustyötä helpottavat laitteet;
3) palonilmaisu-, hälytys- ja muut onnettomuuden vaaraa ilmaisevat laitteet;
4) poistumisreittien opasteet ja valaistus;
5) väestönsuojien varusteet ja laitteet.
Edellä 1 momentissa tarkoitetuista velvoitteista vastaa rakennuksen yleisten tilojen ja koko rakennusta palvelevien järjestelyiden osalta rakennuksen omistaja, haltija ja toiminnanharjoittaja osaltaan sekä huoneiston haltija hallinnassaan olevien tilojen osalta.
Sisäasiainministeriön asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä:
1) laitteiden toimintakunnossa pitämiseen liittyvistä teknisistä yksityiskohdista ja menettelytavoista sekä kunnossapito-ohjelmasta;
2) laitteista, joille on tehtävä käyttöönotto- tai määräaikaistarkastus tai jotka on huollettava määrävälein;
3) huollon ja tarkastuksen ajankohdasta ja määrävälistä;
4) toimenpiteiden kirjaamisesta.
—
Ks. *Sisäasiainministeriön asetus (506/2011) väestönsuojien teknisistä vaatimuksista ja väestönsuojien laitteiden kunnossapidosta.
—
Esimerkkinä väestösuojien varusteluun:
– – ”Nykyaikaisessa suomalaisessa väestönsuojassa on oltava sisäänkäynnin suojateltta tai –huone (eli sulkuteltta), yksi tai useampi käsi- ja sähkökäyttöinen ilmanvaihtokoje suodattimineen, lankapuhelinliittymä, ainakin yksi varauloskäynti, kuivakäymälöitä, varavesisäiliöitä, säteilymittari, raivaustyökaluja ja ensiapuvälineet. Varusteista määrätään lakisääteisesti. (Sisäasiainministeriön asetus 10.5.2011/506). Suojalle tulee lain mukaan määrätä suojanhoitaja ja mahdollisesti myös varahenkilö. Heidän odotetaan suorittavan suojanhoitajan kurssin.
Väestönsuojaan on varattava 0,75m2 ala jokaiselle henkilölle. Suojaan mahtuva henkilömäärä saadaan, kun varsinainen suoja-ala jaetaan 0,75:llä. Esim. suoja-alan ollessa 53m2, suojaan mahtuva henkilömäärä on 53m2:0,75=70,6. Suojaan mahtuu siis 70 henkilöä.
Suoja-alan mukaan lasketaan kaikkien varusteiden tarve, sillä ne mitoitetaan suojaan mahtuvan henkilömäärän mukaisesti.” – –
https://turvakauppa.com/vss-tarvikkeet-osto-opas/
Ilmoita asiaton viesti