Ministeri Haatainen: Seniori-juniori -sopimuksella Suomi nousee nopeammin koronakriisin aiheuttamasta talouskuopasta

 

Otetaanko Seniori-juniori -sopimus heti käyttöön Suomen nostamiseksi ylös koronakriisistä?

Suomen kokonaistyöllisyyttä parannetaan parhaiten sillä, että kysytään kaikilta eläkeikää lähestyviltä työntekijöiltä sitä, olisivatko he halukkaita jatkamaan pidempään töissä – ohi eläkeputki-iän – jos he voisivat puolittaa työaikansa ja saada kuitenkin esim. 65 % nykyisestä kokoaikaisen työn palkastaan, jos heidän rinnalleen palkataan palkkatuella saman alan ammattitutkinnosta vastavalmistunut nuori.

Näin tämä työpari, seniori ja juniori, voisivat yhdessä jakaa työt parhaaksi katsomallaan tavalla: arvokas hiljainen tieto siirtyisi samalla seniorilta juniorille ja juniori voisi tuoda uutta tuoretta näkemystä ja uutta it-taitoa ja uudempaa teknologiaa ko. työtehtävän tehostamiseksi.

Tästä työparista työantaja maksaisi sen saman palkkakertymän ja sos.maksut kuin ennen ilman tämän työparin työjärjestelyä. Valtion pussista katettaisiin palkkatuella (ja palkan muilla sivukulujen tuilla) se kaikki ylimenevä osuus, joka tästä seniori-juniorisopimusjärjestelystä työnantajalle syntyisi.

Tämä olisi hyvä järjestely työn tuottavuuden parantamiseksi ja kansainvälisen kilpailukyvyn lisäämiseksi siinä tilanteessa kun mahdolliset mittavat miljardien EU:n koronaelvytystuet Suomessa jaetaan käytettäviksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu