Mitä TE-toimistojen työttömyysturvatehtävien siirto työttömyyskassoille ja Kelalle tarkoittaa työttömälle ihan käytännössä?

Suora linkki lausuntopyyntöön (joka tiedotteessa linkkinä)
TEM/TTM LUONNOS 13.1.2020 (klikkaa tästä)
Lausunto on pyydetty seuraavilta tahoilta:
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset
Työ- ja elinkeinotoimistot
Työ- ja elinkeinohallinnon asiakaspalvelukeskus
ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus
Sosiaali- ja terveysministeriö
Valtiovarainministeriö
Oikeusministeriö
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Ålands landskapsregering
Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet, AMS
Kansaneläkelaitos
Työttömyyskassat
Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö ry
Finanssivalvonta
Työllisyysrahasto
Vakuutusoikeus
Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunta
Saamelaiskäräjät
Paliskuntain yhdistys
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Valtion työmarkkinalaitos
Kuntatyönantajat KT
Suomen Yrittäjät ry
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry
Akava ry
Työ- ja elinkeinohallinnon henkilöstöliitto THHL ry
Työttömien Keskusjärjestö ry
Vammaisfoorumi ry
Kiitokseni Tiina Kairistolle, joka tiedot luovutti minulle tänään sähköpostilla 17.1.2020:
Viestintäpäällikkö / Kommunikationschef / Head of Communications
Työ- ja elinkeinoministeriö / Arbets- och näringsministeriet / Ministry of Economic Affairs and Employment
PL/PB/PO 32, 00023 Valtioneuvosto / Statsrådet / FIN-00023 Government
puh. / tfn / tel. +358 295 048 055
Twitter @TiinaKairistola @TEM_uutiset
Tällainen lausuntopyyntö sellaisenaan ilman kuvausta siitä, mihin muutoksella pyritään, on yhtä tyhjän kanssa, sen informaatioarvo lähestyy nollaa.
Siis esim. halutaanko tiettyjen vastuiden siirtämisellä pois työ- ja elinkeinokeskuksilta vapauttaa näiden resursseja tarkoituksenmukaisempiin tehtäviin?
Miten? Mihin tehtäviin? jne.
Asioita pitää aina tarkastella tavoitteista käsin, ne on helppo speksata selväkielisinä. Hallintobyrokraattinen jargoni ja muotojen taakse piiloutuminen ovat juuri sitä vanhanaikaista kulttuuria, josta täytyy päästä eroon.
Ehkä tuo toivomani materiaali oli tämän lausuntopyynnön liitteenä?
Ilmoita asiaton viesti
Harri, hyvin nappasit pointtini. Tässä asiantuntevaa analyysiä aiheeseen:
TYÖ-JA ELINKEINOMINISTERIÖ TIINA KORHONEN TIMO MELING
Työttömyysturvatehtävien mahdollinen siirto KELAlle ja työttömyyskassoille
https://www.thhl.fi/@Bin/11828080/Kommentointia+TEMille+Ty%C3%B6tt.turvateht.+uusajosta+220217.pdf
”Asiakkaiden näkökulma
Asiakkaiden kannalta on tärkeää, että he saavat tarvitsemansa tiedon työttömyysturvasta nopeasti ja mieluiten yhdeltä taholta. Asiakaslähtöistä on myös se, että kaikki asian käsittelyyn liittyvät dokumentit voi toimittaa yhteen paikkaan.Työttömyysturvan hallinnoinnin erottaminen kokonaan TE-palveluista johtaa siihen, ettei asiakkaan työnhakuhistoria ole maksajan tiedossa. Tällöin harkintavallan käyttö jää väkisinkin heikolle perustalle. Asiantuntijan harkintavallan perustuminen kokonaisvaltaiseen tietoon asiakkaan tilanteesta on sekä oikeudenmukaisuuden että tasavertaisuuden tae. Kelan toimipisteisiin työnjakotyöryhmän raportin mukaan kaavaillut yhteispalvelupisteet, joista saisi sekä maakunnan että KELAn palveluja, turvaisivat niiden asiakkaiden palvelua, jotka eivät pelkästään sähköisillä palveluilla pärjää. Tämä toteutuu vain, jos niissä on riittävät asiantuntijaresurssit myös näihin tehtäviin.Työttömyyskassojen rooli asiakkaiden tasapuolisen kohtelun kannalta on ongelmallinen. Työttömyysturvan työvoimapoliittisia edellytyksiä koskevaan harkintaan liittyy merkittävää julkisen vallan käyttöä. Samoin pohdituttaa työttömyyskassojen mahdollinen esteellisyys samaan aikaan toimia maksajana ja toisaalta käyttää harkintavaltaa työvoimapoliittisten edellytysten tulkitsijana. Perustuslakivaliokunta on todennut, että sanktioluontoisten hallinnollisten seuraamusten määrääminen sisältää merkittävää julkisen vallan käyttöä. Kun työvoimapoliittisen harkintavallan käyttö hajoaisi kymmenille, omista intresseistään toimiville toimijoille, asiakkaiden tasapuolisen kohtelun varmistaminen on erittäin vaikeaa. Ongelmaa pahentaa vielä se, että pääosin pääkaupunkiseudulle keskittyvinä toimijoina työttömyyskassoilta puuttuu tuntemus alueiden työmarkkinoista. Tämä tekee asiakkaan kannalta oikeudenmukaisen työvoimapoliittisen harkinnan mahdottomaksi.” – –
”TE-palveluasiantuntijoiden näkökulma
Palvelujärjestelmässä on tapahtumassa suuria muutoksia, joiden keskinäisvaikutuksiaTE-toimistojen asiakkaisiin ja palveluasiantuntijoiden työhön ei ole lainkaan arvioitu.TE-toimistoilla on äärimmäisen iso ponnistus 3 kuukauden määräaikaishaastattelujen toteuttamisessa. Alueellisia työllistämiskokeiluja on alkamassa monilla TE-toimistoalueilla. Aluehallinto-/Maakuntauudistus on suunniteltu toteutuvaksi 1.1.2019 alkaen. Henkilöstö on vuosikausia toivonut työttömyysturvajärjestelmän valvontatehtävien vähentämistä. Valvontatehtävät ovat sitä vastoin lisääntyneet. Ajankohta suunnitellulle uudistukselle juuri nyt on huono, kun TE-toimistojen elinkaaresta on uudistuksen käynnistyessä jäljellä vain yksi vuosi. Suunnitelmassa esitetään, että työttömyysturvatehtävissä toimiva henkilöstö siirtyisi etuuksien maksajien palvelukseen liikkeenluovutusperiaatteella. Kelan palvelukseen siirtyminen saattaisi olla eri puolella Suomea työskentelevien asiantuntijoiden kannalta suhteellisen sujuvaa. Sen sijaan työttömyyskassat toimivat pääosin pääkaupunkiseudulla, joten nykyisten työttömyysturva-asiantuntijoiden työllistyminen työttömyyskassoihin muualla kuin pääkaupunkiseudulla on epätodennäköistä. Henkilöstö on luonnollisesti huolissaan myös uudistuksen henkilöstöresurssivaikutuksista jo vuonna 2018, kun samaan aikaan tehdään alueellisia työllistämiskokeiluja, valmistaudutaan Maakuntauudistukseen. Tärkeintä on kuitenkin turvata TE-palvelujen työprosessien sujuvuus ja asiakaspalvelukyky sekä yritys- että henkilöasiakkaiden suuntaan kaikesta turbulenssista huolimatta. Kaikki työttömyysturvatehtäviä hoitavat asiantuntijat eivät ole päätoimisia, vaan työttömyysturvatehtävistä valtaosa sisältyy TE-toimiston palveluprosesseihin. Nämä tehtävät eivät ole palveluprosesseista irrotettavissa. (ks. alla lähde: THHL ry)
https://www.thhl.fi/@Bin/11828080/Kommentointia+TEMille+Ty%C3%B6tt.turvateht.+uusajosta+220217.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Harri, tässä kaikki materiaalit vielä koostettuna, joita olen ko. lausuntopyynnöstä löytänyt:
13.1.2020 TEM/TTM LUONNOS
https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/ba990531-7e20-404c-95f7-b37069aa3353/d2cf775e-e68e-4ea9-ba33-75b88749463d/LAUSUNTOPYYNTO_20200114053055.pdf
https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/ba990531-7e20-404c-95f7-b37069aa3353/01775fb8-bb82-44fa-b06f-203722ccb51f/LAUSUNTOPYYNTO_20200114053029.pdf
https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/ba990531-7e20-404c-95f7-b37069aa3353/43157697-fa86-4b87-99e3-764cee742134/LAUSUNTOPYYNTO_20200114052854.pdf
Yhteyshenkilö ja lisätietoja:
Eeva Vartio, Hallitussihteeri
puh. +358 50 472 5646
eeva.vartio@tem.fi
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, katsotaan riittääkö koulutus sen sisällön tulkitsemiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän kumminkin ;)..
Ilmoita asiaton viesti
Olen lukenut vasta puolet lausuntopyynnön asiakirjasta ja oli kyllä kauheaa byrokratiakieltä ja siellä toistui samat höpinät jossakin kohtaa vaikka ne kerrottiinkin alussa.
Siellä pisti silmään, että Kela käsittelisi näitä työttömien asioita ja työttömyyskassat niitä ansiopäivärahojen saajia. Tämä vain johtaisi entistä enemmän etuuksien myöhästelyihin ja kun nämä tehtävät ovat uusia niille henkilöille sekä tehtävänsiirtoon oleville henkilöille, niin ihan varmasti tulee virheitä ja paljon.
Samoin kiinnitin huomiota, että olisi useampia työnvälityksiä ja siinä kunnat tulevat mukaan ”kuntakokeiluihin” mikä tarkoittaa sitä, että lisää työpajoja, kuntoutustyötä, yms. sellaisia, joissa ei makseta palkkaa, jolla tulisi toimeen. Samalla useampia työnvälityksiä tarkoittaisivat näitä yksityisiä firmoja, ketkä välittävät töitä. He eivät ole viranomaisia.
Siinä kun haluaa tehdä valitusmuutoksen tai tehdä valituksen, niin mihinkään ei voi valittaa kuin muutoksenvalituslautakuntaan ja tämän jälkeen siirtyisi vakuutusoikeuteen. Tuossa se asian valittaminen veisi kuukausia käsitellä tai menisi vuoden ajan.
Yksi kohta on kammottava virhe, että vakuutusoikeuteen tuli yli 500 asiaa, joista yli 700 ratkaistiin. Miten 500 asiaa voi olla 700 ratkaisua?
En usko, että tuossa kuvitteellisessa asiakirjassa byrokratia vähenisi vaan se lisäisi roimasti.
Nyt luen kohtaa: ”Työ-ja elinkeinoministeriö asetti lokakuussa 2016 työryhmän selvittämään, voidaanko työttömyysturvaan ja vuorotteluvapaaseen liittyvät viranomaistehtävät siirtää Kansaneläkelaitoksen ja työttömyyskassojen vastuulle niin, että sitovasta työvoimapoliittisesta lausunnosta luovutaan.”
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja siellä olisi taas tietojärjestelmän uusimista TE-keskuksilla ja Kelalla sekä työttömyyskassoilla ja arvio 10 miljoonaa euroa kustannuksia. Ehkä todellinen kustannus voisi olla 50-100 miljoonaa kuten se Apotti, joka ei vieläkään toimi ja monta sataa miljoonaa on kaadettu siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Kelaan siirtäminen helpottaa tietojärjestelmäkuluja kun siellä on omasta takaa väkeä ja organisaatio on oppinut siihen, että kaikkea myllätään muutaman vuoden välein.
Ilmoita asiaton viesti
Topi, juurikin näin, kuten kirjoitat: – – ”Samoin kiinnitin huomiota, että olisi useampia työnvälityksiä ja siinä kunnat tulevat mukaan ”kuntakokeiluihin” mikä tarkoittaa sitä, että lisää työpajoja, kuntoutustyötä, yms. sellaisia, joissa ei makseta palkkaa, jolla tulisi toimeen. Samalla useampia työnvälityksiä tarkoittaisivat näitä yksityisiä firmoja, ketkä välittävät töitä. He eivät ole viranomaisia.” – –
Ks. alla 27.1.2019 blogistani, miten apulaisoikeusasiamies Pölönen arvostelee kuntien menettelyä kuntouttavaan työtoimintaan ohjaamisessa:
”Mikä on kuntouttavaan työtoimintaan ”pakotetun” työttömän oikeusturva?”:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/268517-mika-on-kuntouttavaan-tyotoimintaan-pakotetun-tyottoman-oikeusturva/
”Sinua saadaan jahdata, jos olet ”köyhä kuin kirkonrotta”:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/266222-sinua-saadaan-jahdata-jos-olet-koyha-kuin-kirkonrotta/
PS. poistin edellä oman tuplan (”kommentti poistettu”)
Ilmoita asiaton viesti
US 31.5.2018 (..jostakin syystä minun leikkaamia kuvia ei ole enää valitettavasti mukana tässä linkissä)
Maakuntamalli suunnittelee TE- ja yrityspalveluilla työttömien eriarvoistamista
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/256156-maakuntamalli-suunnittelee-te-ja-yrityspalveluilla-tyottomien-eriarvoistamista/
—-
US 5.12.2018:
Miksi työikäisten työkyvyn alenemasta ei kysytä asianomaisilta itseltään?
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/265237-miksi-tyoikaisten-tyokyvyn-alenemasta-ei-kysyta-asianomaisilta-itseltaan/
—
HUOM! Tärkeä tiedote Suomen työvoimapalveluiden osalta:
Huomaathan, että – -Eures-asetuksen 11 artiklan mukaan jokaisen jäsenvaltion on perustettava kansallinen hyväksymisjärjestelmä viimeistään 13.5.2018. Kansallisen järjestelmän nojalla päätetään uusien toimijoiden mukaan tulosta Eures-verkostoon, seurataan niiden toimintaa verkostossa sekä tarvittaessa perutaan niiden hyväksynnät.
Esityksellä perustettaisiin Eures-asetuksen edellyttämä kansallinen hyväksymisjärjestelmä. Esitys liittyy pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmaan, jonka mukaan yksityisten työvoimapalveluiden roolia erityisesti helpoimmin työllistyvien palveluissa lisätään.- –
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/255150-nyt-vireilla-olevat-hallituksen-esitykset-koulutus-ja-te-palvelut-eures/
Lähde (HE 196/2017):
https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2017/20170196
Ilmoita asiaton viesti
– – Suomessa ei ole säännöksiä Eures-asetuksen 11 artiklan edellyttämästä kansallisesta hyväksymisjärjestelmästä. Kun on kyse sääntelystä, jolla vaikutetaan oikeuteen harjoittaa elinkeinoa Eures-verkoston jäsenenä tai yhteistyökumppanina, sääntelytason tulee perustuslain 18 §:n 1 momentti ja 119 §:n 2 momentti huomioiden olla laki. Kyse on merkittävästä julkisen vallan käyttämisestä, joka perustuslain 124 §:n mukaan voidaan antaa vain viranomaiselle. Luontevaa olisi, että hyväksymismenettelystä, seurannasta ja lainsäädännön noudattamisen valvonnasta vastaisi Eures-verkoston kansallinen koordinointitoimisto eli työ- ja elinkeinoministeriö.
Asetuksen 11 artiklan 2 kohdan mukaan jäsenvaltioiden on vahvistettava 1 kohdassa tarkoitettua järjestelmää varten Eures-jäseneksi ja Eures-yhteistyökumppaniksi hyväksymistä koskevat vaatimukset ja kriteerit. Näiden vaatimusten ja kriteerien on sisällettävä vähintään Eures-asetuksen liitteessä I esitetyt yhteiset vähimmäiskriteerit.
Yhteiset vähimmäiskriteerit edellyttävät hakijaorganisaatiolta ensinnäkin sitoutumista riittäviin mekanismeihin ja menettelyihin, jotta voidaan todentaa ja varmistaa työelämää, tietosuojaa koskevan ja muun lainsäädännön noudattaminen avoimia työpaikkoja koskevien tietojen laatuvaatimukset ja -standardit. Kyse on hakijaorganisaation ylläpitämistä hallinnollisista järjestelyistä, joiden pohjalta valvonta on käytännössä mahdollista suorittaa. Tällaisten vain Eures-verkostoon hakeutumisen ja siellä toimimiseen liittyvien hallinnollisten järjestelyjen edellyttämisestä tulee säätää laissa. – –
Lähde (HE 196/2017):
https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2017/20170196
Ilmoita asiaton viesti
Keskustako on nyt ottanut roolin tuoda Aktiivimalli II:n kuopatun Aktiivimalli I:n tilalle? Tämäkö oli se Keskustan tärkein missio, visio ja strategia tulla vielä nykyiseen hallitukseen? Työttömien jatkuva piiskaaminen väliin ”oikealla ja väliin vasemmalla ruoskalla”? 🙁
– – SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa Iltalehdelle, että SAK on valmis kehittämään henkilökohtaista työnhakusuunnitelmaa, jos karenssijärjestelmää samalla lievennetään. Hänen mukaansa vähintään ensimmäisestä rikkeestä pitäisi selvitä varoituksella. Twitterissä Eloranta toteaa, että ”karenssijärjestelmää on inhimillistettävä ja työttömille tarjottava henkilökohtaisia palveluja”.
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtaja Ilkka Oksala puolestaan kertoo Iltalehdelle, että järjestö kannattaa työnhakuvelvoitteen tiukentamista, mutta vastustaa karenssien lieventämistä.
Muistuttaa Sipilän hallituksen mallia
Työttömän on jo nykyisin raportoitava työnhaustaan verkossa karenssin uhalla, mutta tarkkaa määritelmää siitä, kuinka montaa työpaikkaa on haettava, ei ole. Tässä mielessä valmisteilla oleva malli muistuttaa viime kauden ”omatoimisen työnhaun mallia”, jota niin ikään kutsuttiin aktiivimalli kakkoseksi.
Myös viime kauden mallissa olisi linjattu työpaikkojen tarkasta määrästä ja lisäksi muun muassa siitä, että ennen karenssia työttömälle työnhakijalle olisi tullut muistutus. Malli kuitenkin kaatui. Nykyisin karenssit rapsahtavat työttömille ilman varoitusta vähintään 30–90 päiväksi. – –
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/undefined/dbb3aef6-6f40-41ba-bad5-a9250a855136
🙂 Hyvä Katri Kulmuni – tällaisella strategiallako arvelet Keskustan nousevan alhostaan.. Mietitäänkö vielä? Ks. alla US 16.1.2020:
”Työttömälle aktiivisesti apua” -mallilla tarjoaisimme pitkäaikaistyöttömille paremmat fyysiset ja henkiset työnhakuvalmiudet”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/tyottomalle-aktiivisesti-apua-mallilla-tarjoamme-pitkaaikaistyottomille-paremmat-fyysiset-ja-henkiset-tyonhakuvalmiudet/
Ilmoita asiaton viesti
Ei. Iltalehti on sen uutisen naamioinut ja näyttää siltä, että EK on tuollaista höpöttänyt ja IL väitti sen olevan hallituksen suunnitelma tuoda äkkiä Aktiivimalli 2. IL:n pitäisi hävetä omaa uutistaan koska klikkauksien määrä ja yritys syyllistää hallitus.
Hallitus ei ollut tekemässä esityksiä vaan todellisuudessa siinä on työryhmiä, joissa työjärjestöt sekä EK:n edustajat ovat edustettuina. Hallitus ei ole niissä mukana millään tavoin.
Työllistämiskeinoja etsitään ja tarkoitus onkin keväällä esitellä työllistämiskeinot sekä uudistettu palkkatuki, nämä eivät ole hienosäätöjä.
Ilmoita asiaton viesti
Pertti Ikosen esimerkki:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mahjong/marinin-hallitus-satsaa-tyottoman-kivitykseen/
”Tuttava kertoi saaneensa karenssin syystä, että ei ollut halukas tekemään työllistymissuunnitelmaa. Oli saapunut työkkäriin tekemään suunnitelmaa ajallaan ja jopa itse hakeutunut toimistoon suunnitelman tekemistä varten. Virkailija kun oletti, että työtön hakeutuu itse hänen toimistoonsa, ettei työttömän kutsuminen toimistoon ole hänen työtään. Kutsulapussa ei ollut kuitenkaan mitään mainintaan toimistoon hakeutumisesta, kuin se, että pitää tulla työvoimatoimiston osoitteeseen tiettyyn aikaan mennessä.
Tuosta paikallesaapumisesta ja toimistoon kutusumisesta olivat kiistelleet aikansa ja kunnen työkkärin täti oli lyönyt läppärin kannen kiinni ja kehoittanut poistumaan toimistosta. Tuosta seurasi karenssi jonka perusteella tuttavani menetti kuukauden työttömyysturvansa. Ei ollut siis halukas tekemään työllistymissuunnitelmaa perusteli täti Kelalle asiaansa. Jos taas tuttavani ei olisi saapunut paikalle tekemään työllistymissuunnitelmaa, olisi menettänyt ainoastaan 2 viikon työttömyysturvan.
Työttömyysturvalaissa on kohtia joilla työtöntä voi kyykyttää mennen tullen jos työkkärin virkailijaa ei työttömän käytös tai naama miellytä. Mielestäni karenssien taloudelliset menetykset ovat niin suuria, että asiaa tulisi tarkastella taloudelliselta kannalta, eikä karenssien keston kannalta.”
Ilmoita asiaton viesti