Miten Arava-asetuksen 35 §:n väliaikainen muutos on huomoitu esim. aso-asuntojen käyttövastikkeiden määräytymisessä?

 

Johdanto: Aravalain nojalla vuokra- ja asumisoikeustalojen rakentamista, hankintaa tai perusparantamista varten otettujen lainojen vuosimaksujen suuruus riippuu kuluttajahintaindeksin muutoksista. Lainoista johtuvat menot vaikuttavat asukkailta perittäviin omakustannusvuokriin ja -käyttövastikkeisiin. Tällä hetkellä valtion tukemien asuntojen vuokriin ja käyttövastikkeisiin kohdistuu lisäksi energian hinnan ja yleisen kustannustason noususta johtuvia korotuspaineita. (Lähde: Lausuntopalvelu.fi)

Miten Arava-asetuksen 35 §:n väliaikainen muutos on huomoitu esim. aso-asuntojen käyttövastikkeiden määräytymisessä?

Jälleen kerran huomattavaksi, että yksilön oikeuksista ja velvollisuuksista tulee PL 80 §:n mukaisesti säätää lailla, ei asetuksilla.

Anna lausuntosi Lausuntopalvelu.fissä (VN/27278/2022, lausunnot tulee jättää 9.12.2022 mennessä)

Toki yleisluontoiset perustelut Arava-asetuksen väliaikaiselle muutokselle ovat yksittäiselle asujalle ihan ok, mutta kuka valvoo, että näin myös toteutuu käytännössä:

”Tavoitteet ja tuotokset

Tavoitteena on helpottaa omakustannevuokrien ja -käyttövastikkeiden korotuspaineita aravataloissa lainojen vuosimaksujen osalta. Ilman arava-asetuksen väliaikaista muuttamista lainojen vuosimaksut nousisivat 1.3.2023 lukien vähintään 7,8 %, joka oli kuluttajahintaindeksin vuosimuutos heinäkuussa 2022. Vuosimuutos oli huomattavan suuri ja odottamaton. Omakustannevuokrien korotuspaineita aiheuttavat vuonna 2023 lisäksi Ukrainan sodan seurauksena tapahtunut energian hinnannousu sekä muiden vuokrataloyhtiöiden tarvitsemien hyödykkeiden ja palvelujen hinnannousu. Kertaluontoisen vuosimaksuhelpotuksen voimassa ollessa yhtiöillä olisi aikaa neuvotella yhtiökohtaisista lainaehtojen muutoksista ja tervehdyttämistoimista Valtiokonttorin kanssa.”

Lähde

 

 

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu