Miten me tulevassa osallistetaan vammaisia henkilöitä kunnalliseen ja maakunnalliseen päätöksentekoon?
”Onpa hyvä tietää, että muistisairaat ovat myös vammaispalvelulain ja oikeuksien piirissä”.. 🙂 Minua ei voida ihan miten tahansa siirrellä oman maakunnan sisällä..”
—
STM:n tiedote tänään 11.2.2021:
Vammaissopimuksen toinen kansallinen toimintaohjelma julki – vammaisten henkilöiden oikeudet otettava huomioon kaikessa toiminnassa
Vammaisyleissopimus on Suomessa velvoittavaa lainsäädäntöä ja perustuslain 22 §:n mukaan julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen.
Ks. myös
—
Apulaisoikeuskanslerin ratkaisu 28.3.2019, OKV/1/50/2018
Ratkaisussa apulaisoikeuskansleri näki, että vammaisten henkilöiden perusoikeudet olisivat toteutuneet täysimääräisemmin, jos ”Valvira olisi osallistanut vammaiset henkilöt selvityksen tekemiseen myös suoraan ilman heitä edustavia järjestöjä, vaikka vammaisyleissopimus ei sellaisenaan siihen velvoita”.
Tällainen toimintatapa on apulaisoikeuskanslerin mukaan ”yhteensopiva vammaisyleissopimuksen yleisen tavoitteen ja tarkoituksen kanssa.” Hän viittasi perustuslakiin, jossa ”julkiselle vallalle on säädetty tehtäväksi edistää yksilön mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja vaikuttaa häntä itseään koskevaan päätöksentekoon”.
Merja M-R laittoi alla olevan hyödyllisen linkin työkaluista, jotka ovat tarkoitettu tukemaan muistisairautta sairastavan henkilön asumistilanteen oikea-aikaista puheeksi ottoa ja asumisen suunnittelua.
https://muistava.fi/
Ilmoita asiaton viesti
Meillähän ovat jo poliitikot päättämässä asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Merja M-R vastasi minulle näin, kun kysyin muistisairaiden kohdalta tulkintaa; ja sitä, kuinka tulee kuunnella asiakasta kun häntä ollaan sijoittamassa laitoshoitoon tms. oman maakunnan alueella:
”Eduskunnan oikeusasiamies totesi omassa raportissaan, että muistisairaat ovat myös vammaispalvelujen ja oikeuksien piirissä.
Lainaus: ”Vammaisyleissopimus sisältää laaja-alaisen vammaisuuden määrittelyn, jonka turvin voidaan mahdollisimman hyvin varmistaa eri tavoin vammaisten ihmisten oikeudet ja yhdenvertaisuus. Sopimus määrittelee vammaisiksi henkilöiksi ne, joilla on sellainen pitkäaikainen ruumiillinen, henkinen, älyllinen tai aisteihin liittyvä vamma, joka vuorovaikutuksessa erilaisten esteiden kanssa voi estää heidän täysimääräisen ja tehokkaan osallistumisensa yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa. Esimerkiksi muistisairaat henkilöt ja psykiatriset potilaat kuuluvat siten sopimuksen soveltamisalaan.”
Valitettavasti tämä ei kuitenkaan vielä kattavasti toteudu meillä Suomessa ja tätä tuleekin selkeyttää nyt valmistelussa olevan vammaispalvelulain uudistuksen yhteydessä.
Aluehallintoviranomaiset ja Valvira valvovat viranomaisien tekemistä ja päätöksiä jatkossakin. Tämä on tärkeää erityisesti tulevien hyvinvointialueiden aloituksessa, jotta tehtävien siirto onnistuu ja palvelut ovat saatavilla ihmisille ilman keskeytyksiä.
Ihmisen oma tahto on aina ensisijainen asumispaikan valinnassa. Tämä ei kuitenkaan aina toteudu, joten tätäkin asiaa on syytä tulevan vammaispalvelulain uudistuksessa selkeyttää.”
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on juuri tuo ongelma ihan lähes kaikilla päättäjillä, ketkä eivät ymmärrä ongelmaa ja ongelman havaitsemiseksi on oltava vammaisten housuissa ja katsoa asiaa siltä puolelta.
Usein kokemattomat päättäjät ovat joutuneet kuulosuojat päässä palveluita etsiessään, niin eivät kuule ja ei saanut ottaa kuulokkeita päästä pois vaan pitää ratkaista tilanne jotenkin.
Sama asia oli helpoimmalla esimerkillä pyörätuolilla, koita mennä sohjoisessa lumisessa kadulla etsimään itsellesi palvelevaa kauppaa, niin yllättävän moni katsoo, että on jo niin vaikeaa pyörätuolilla päästä ja saada palvelua. Siinäkään ei saanut nousta missään, kun pitää vaan jotenkin onnistua siinä tehtävässä.
Silmälaput päässä siinäkin piti jotenkin selviytyä.
Sen takia viranomaisissa ja päättäjissä pitää olla sellaisia henkilöitä, ketkä ymmärtävät erinomaisen hyvin vammaisten asioita eikä pyritä sysäyttämään heitä pois yhteiskunnan osallistumisesta ja katsottava, että heitä tullaan aina kuulemaan tai niitä järjestöjä tarkalla korvalla ja silmillä.
Joten Juha Hämäläinen luulee, että poliitikot olisivat perillä asioista mutta eivät he ole. Parhaat asiantuntijat ovat vammaisten hoitajat ja palvelijat, sen takia niitä kannattaa kuunnella tarkasti. Siksi esimerkiksi Kela ei aina ymmärrä ja rikkoo tarkoituksellisesti lakia, joka velvoittaa, että jokaista on kuultava eikä jonkin automaatin kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkan tässä vielä, että minua kiinnostaisi sellainen vakanssi, joka mahdollistaa minulle mahdollisuudet palvella kaikkia vammaisia ja pystyisin kävelemään kenen tahansa ylitse, kun selvitän kaikkia oikeuksia vammaisille kuuluvia.
Olin kysellyt esim. TE-palvelussa, niin osastojohtaja vaivautuneesti kertoi, että pitäisi olla hyvät yhteydet päättäjiin. Toisin sanoen se tarkoitti, että pitää olla jotenkin hyvävelisuhteet, että pääsisi kun hän ei osannut osoittaa mitään sellaista koulutusta, jota ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Topi, eikö vammaispalveluasiamies olisi sellainen virka?
Ilmoita asiaton viesti
Etsi sellainen vapaa koulutus, johon voi hakea heti? Kuten sanoinkin, ettei sellaisia koulutuksia ole kuten osastonjohtaja vaivautuneesti kertoi.
Ilmoita asiaton viesti
> julkiselle vallalle on säädetty tehtäväksi edistää
> yksilön mahdollisuuksia osallistua
On taas tulkittu perustuslakia vahvassa etukenossa. Tuossa puhutaan yksilön mahdollisuuksista osallistua, ei ihmisryhmän. Jokainen on yksilö, joten sama osallistaminen pitäisi kohdistaa kaikille yksilöille tasapuolisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Ion, niinhän nyt pyritään tekemäänkin. Mistä siis sinun mielestä tässä lainaamassasi kohtaa kiikastaa? En nyt saa kiinni pointtiasi..
Ilmoita asiaton viesti
Pointtini on, että perustellaan että yksilöä pitää osallistaa, ja sitten osallistetaan vain näitä mainittuun ryhmään kuuluvia yksilöitä. Minäkin olen yksilö, mutta kukaan ei minua ole tullut osallistamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ion, sinun katsotaan helposti kykenevän edistämään itse omaa osallistumistasi. Kuulut ns. normaaliin väestöön.
Kaikki vammaiset, vanhukset, lapset ja muistisairaat, jotka ovat kuitenkin – vielä ja edelleen – oikeustoimikelpoisia eli heillä ei ole määrättyä edunvalvojaa, niin jos heillä on fyysisiä tai henkisiä rajoitteita osallistua kuntien ja tulevien maakuntien eli hyvinvointialueiden päätöksentekoon, tarvitsevat osallistamista eli osallistumisen tavoitteellista helpottamista.
Kuinka uusi uljas sote- ja maku – jos ne nyt sitten lopulta tulevat – ottavat nämä vammaisten rajoitteet huomioon? Siihen halusin nyt tällä blogillani enemmän huomiota 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Mistä johtuu tämä vammaisten kiusaaminen eivät he itsekään muuta halua kuin olla rauhassa. Hyvä hallitus älkää pakkotyöllistäkö vammaisia, he eivät sitä itsekään halua sitä, eikä se tuota yhteiskunnalle mitään lisäarvoa.
Ilmoita asiaton viesti
Jouko, edellinen blogini käsitteli ennemminkin osatyökykyisten työllistämistä (ks. linkki alla). Tämä nyt käsillä oleva blogi liikkuu enemmänkin yleisellä tasolla siinä, että myös vammaisia tulee kuulla ja osallistaa kunnan ja maakunnan päätöksenteossa:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/voisiko-hallitus-jo-paattaa-edistaako-se-osatyokykyisten-tyollistamista-kuntakokeilujen-vai-julkisen-toimijan-kautta/
Ilmoita asiaton viesti