Miten Vastaamon tietosuojarikkomuksista kärsineet potilaat voivat saada vanhentuneista vahingoista vahingonkorvauksia?

Asiat vanhenevat ”käsiin” vuosia kestävissä rikos- ja oikeusprosesseissa ja vastuulliset pääsevät kuin ”koirat veräjästä”..

Ks. Vastaamon tietomurron lähtötilanteesta: ”Poliisi hukkasi Vastaamosta tehtyjä rikosilmoituksia – tietomurron uhri: ”En ymmärrä, miksi he eivät ole tiedottaneet asiasta jälkikäteen”

Lähde

Ks. Kelan tuore 9.11.2022 tiedote: ”Kela on saanut lähes 400 tietopyyntöä Vastaamon asiakkailta”

Lähde

Miten yhteiskuntamme takaa potilasvahinkojen ym. vahingonkorvausasioiden pahoin (myös virkarikosoikeudellisten) vastuuaikojen yli pitkittyneiden käsittelyaikojen uhreille ns. oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin perustuslain 6 §, 21 § ja 22 § mukaisesti?
– – ”Oikeudenkäynti sisältää jännitteen kahden arvokkaan ja tavoiteltavan lopputuloksen välillä. Vastakkain ovat tehokas, oikeudellisesti varma lopputulos ja asian käsittelyyn tyytyväinen, oikeudenmukaisuutta kokenut asiakas. Koska yksinomaan jompaakumpaa vaihtoehtoa ei voi valita, tulee oikeudenkäynnissä ylittää kummankin vaihto-
ehdon rajoitukset.[4]

Riita-asiassa asiakas ei toimi vain tiedonantajana, vaan osallistuu itse jutun rakentamiseen ja määrittelyyn neuvottelemalla siitä, mikä jutussa on merkityksellistä. Asiakas ei näyttäydy enää yksinomaan vallan kohteena, vaan uudenlaisena yhteistoiminnallisena asiakkaana. Oikeudenkäynnin valta ilmenee dynaamisena ja jännitteisenä ilmiönä, joka tuotetaan jatkuvasti ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Kuten Sarat ja Felstiner (1995) toteavat asiakkaiden ja asianajajien välisiä tapaamisia tutkiessaan, neuvottelu yhteisen käsityksen rakentamiseksi riidasta sisältää jatkuvasti molemmin puolisia yrityksiä sekä käyttää valtaa että vastustaa sitä. Neuvottelut ovat harvoin harmonisia ja sujuvia, pikemminkin ne sisältävät jatkuvaa kamppailua siitä, kenen tulkinta asiassa hyväksytään. Sekä asiakkailla että ammattilaisilla on omat keinonsa ja hetkensä, jolloin he käyttävät valtaa ja jolloin he vastustavat sitä.[5]” – –
0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu