Monissa kodeissa, joissa on hiljattain tehty kuntotarkastus, mietitään, voiko taloyhtiö teettää remontin ilman osakkeenomistajan lupaa?

Kuvituskuva: clip art. Kuva ei liity aiheeseen.
  • Voiko taloyhtiö teettää mahdollisesti riskirakenteen korjauksen (noin 5500 €) yhteen asunto-osakkeeseen (sama rakenne myös muissa asunnoissa) pyytämättä lupaa osakkeenomistajilta?

Markus Talvio, toimitusjohtaja, OTM, kiinteistölakimies, Jurinet Oy Lakiasiaintoimistosta vastaa po. kysymykseen näin (22.8.2023):

– – Taloyhtiö ei tarvitse osakkaan lupaa siihen, kun se korjaa kunnossapitovastuulleen kuuluvia rakenteita. Päin vastoin, se on taloyhtiön velvollisuus. Osakkaan velvollisuus puolestaan on mahdollistaa riskirakenteiden korjaaminen huoneistossaan.” – –

Lähde

Olenkin pohtinut sitä, voiko taloyhtiön hallitus yksin päättää taloyhtiön asunto-osakkeiden asunnoissa tehtävistä riskirakenteiden korjauksista? Pienituloiset ja vähävaraisetko joutuvat muuttamaan kalliiden taloyhtiöiden teettämien kylpyhuoneremonttien alta pois..

Eikö yhtiökokouksen tulisi ylimpänä päättävänä tahona päättää tulevista taloyhtiön asuntojen riskirakenteiden välttämättömistä korjauksista?

Olkaapa tarkkoja, että taloyhtiönne hallitus ei toimi omapäisesti ja toimivaltansa ylittäen esim. ”riskirakenteeksi” määritellyn alkuperäiskuntoisen kylpyhuoneen kohdalla, jossa on esim. ”kopolaattoja”, mutta ei kosteutta tai muita taloyhtiön vastuulla olevia rakennevikoja, jotka tulisi korjata.

Vain kosmeettisin perustein tehtyjä ”riskirakennekorjauksia” ei voida maksattaa osakkeenomistajilla – ja ilman, että yhtiökokous on ensin asiasta päättänyt; ja, että asia on myös viety yhtiöjärjestykseen, jotta päätetty tilanne on tasavertainen eri osakkaiden kesken ja joka koskee siten myös uusia osakkaita heidän muuttaessa taloon. Näin toimien vältytään turhilta ja pitäkestoisilta riidoilta osakkaiden kesken.

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu