Muistuttaisin vielä Omakotiliiton kansalaisaloitteesta 18.02.2021 (Suomen Omakotiliitto ry, Janne Tähtikunnas)

Kuljettavatko ilmiöt meitä? Mikä tai ketkä synnyttävät ilmiöitä?...

Kansalaisaloite laiksi sähkömarkkinalain sekä sähkö ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta annetun lain muuttamisesta (Omakotiliiton kansalaisaloite 18.02.2021)

Kansalaisaloitteen talousvaikutukset

Merit Economicsin
tutkimuksen
mukaan
alentuneet
siirtohinnat
parantaisivat
kansantaloutta
merkittävästi

Tutkimuksesta selviää,
että
positiiviset tulovaikutukset
olisivat
suurimmat eläkeläisillä

(Lähde: Merit Economics)

Lähde

Aloite on lähetetty eduskuntaan 21.1.2021 Aloite eduskunnan sivuilla: KAA 9/2020 vp

Tästä pääset 22.8.2022 päivättyyn tuoreeseen ”Sähkön hinta kuriin” -aloitteeseen, joka on kerännyt jo 16 914 allekirjoitusta!

Aloitteen sisältö lyhyesti: Eduskunnan on selvitettävä kiireellisellä aikataululla mahdollisuudet säätää laki hintakaton käyttöönotosta sähkön hinnoittelussa. Tavoitteena on laki, joka hinnoittelumekanismin avulla turvaa kansalaisille ja elinkeinoelämälle kohtuuhintaisen sähköenergian saannin myös poikkeusoloissa.

Kiireellisesti tulisi nyt myös parlamentaarisesti miettiä, pitäisikö sähkön, juomaveden, lääkkeiden ja ym. muiden kansalaisten perustarpeita tyydyttävien (monopoli-)yritysten toimintaperiaatteista ja kattohinnoittelusta säätää Suomen omaan valmiuslakiin omat pykälänsä ja sääntelynsä erilaisten akuuttien poikkeusolojen varalle?

EU-päätöskoneisto on usein liian hidas toimimaan akuuteissa tilanteissa omien eu-kansalaistensa turvaksi. Eu-maat eivät myöskään ole aina identtisessä asemassa, vaikka erilaiset kriisit ja sodat kohdistuisivatkin kaikkiin eu-maihin, kuten nyt esim. Ukrainan sodan aiheuttama energiakriisi.

Eri poikkeusolot tulisi myös määrittää tarkemmin: tarkoitetaanko pandemiaa, sotaa, terrorismia, kyber- ja hybridi-iskuja, massa-maahanmuuttoa, ydinvoima(-la)onnettomuutta tai muuta suuronnettomuutta jne..

Asiasta olisi hyvä säännellä ns. isot periaatteet ensin eu-tasolla ja antaa sen jälkeen kaikkien eu-jäsenmaiden jatkaa siitä omien kriisiaikojen ’valmiuslakiensa’ säätämistä kansalliselle tasolle.

”Norsua ei voi syödä kuin vain pala kerrallaan..” 😉

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu