Museoviraston tulee heti ottaa suojelukseensa valtakunnallisesti merkittävä Säynätsalon vaneritehdas
Museoviraston tulee heti ottaa suojelukseensa valtakunnallisesti merkittävä Säynätsalon vaneritehdas
—
Kankaan vanhan paperitehdasalueen kaltainen vanhan tehdas- ja rakennuskulttuurin aliarvostus ja alasajo, jonka olemme nyt nähneet Jyväskylän Tourujokivarressa, ei saa toistua!
Jyväskylässä sijaitsevan Säynätsalon pääsaaren teollisuuslaitosten kokonaisuus, nykyinen UPM Plywoodin Jyväskylän vaneritehdas, on rakennettu pääosin 1900-luvun jälkipuoliskolla.
Se on edustava esimerkki teollisuusyhdyskunnasta, jossa teollisuuslaitokset, asuma-alueet ja yksittäiset rakennukset ovat syntyneet korkeatasoisen arkkitehtuurisuunnittelun tuloksena.
Säynätsalon teollisen historian voidaan katsoa alkaneen jo 1897. Suurliikemies Johan Parviainen osti vielä tuolloin asumattoman Säynätsalon saaren ja tälle saarelle hän perusti sahan. Vaneritehtaan johtajan, Hanna Parviaisen, vaikutus on myös nähtävissä niin alueen maisemakuvassa kuin arkkitehtuurissakin.
Lähde: Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY
—
KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS 26.11.2013, rky 7 Säynätsalon teollisuusyhdyskunta ja Muuratsalon huvila
”Säynätsalon teollisuus yhdyskunta”
http://www2.jkl.fi/kaavakartat/jkl_yleiskaava/Liite_7_kulttuuriymparistoselvitys.pdf
Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt edustavat maamme kehitysvaiheita ja ovat historian kuvastajia. Kyse on sekä perinteen säilyttämisestä että alueiden kehittämisestä niiden ominaisluonnetta ja erityispiirteitä vahvistavalla ja niihin sopeutuvalla tavalla. On tärkeää, ettei näillä alueilla tapahdu muutoksia tai rakentamista, joka on olennaisesti ristiriidassa niiden kulttuuriympäristöarvojen kanssa. Tavoitteena on valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen rakenteen, kylä- ja kaupunkikuvan sekä alueilla jo olevien rakennusten ja ympäristön säilymisen turvaaminen sekä mahdollisen täydennysrakentamisen ja muiden muutosten sopeuttaminen kulttuuriympäristön ominaisluonteeseen ja erityispiirteisiin. Säilyttämisen ja muutosten laajuus ja sisältö ratkaistaan kaavoituksen kautta.
—
Ilmoita asiaton viesti
Rakennus- ja maisemansuojelu
Kulttuuriympäristön suojelu maankäyttö- ja rakennuslailla
Ympäristövaikutusten arviointi
Lakia ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (YVA-laki) sovelletaan hankkeen ympäristövaikutusten arviointiin. Arviointi pitää tehdä, jos kansainväliset sopimukset sitä edellyttävät tai jos hankkeesta saattaa aiheutua merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia muun muassa rakennuksiin, maisemaan, kaupunkikuvaan ja kulttuuriperintöön.
Finlex: Laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä 252/2017
https://ym.fi/rakennus-ja-maisemansuojelu
Ilmoita asiaton viesti
—
UPM Plywood sulkee Jyväskylän vaneritehtaan – yhteistoimintaneuvottelut on saatettu päätökseen, ks. linkki alla:
https://www.upm.com/fi/tietoa-meista/medialle/tiedotteet/2020/07/upm-plywood-sulkee-jyvaskylan-vaneritehtaan–yhteistoimintaneuvottelut-on-saatettu-paatokseen/
Ks. alla olevasta linkistä Säynätsalon vaneritehdas:
https://www.vastavalo.net/jyvaskyla-saynatsalo-saynatsalon-vaneritehdas-240009.html
—
Ks. alla olevasta linkistä Laukaan avovankila:
KAAVOITUSTILANNE
Koko vankilan kiinteistö lähiympäristöineen on merkitty Keski-Suomen maakuntakaavassa vuodelta 2017 kulttuuriympäristön vetovoima-alueeksi ja maakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Kuusisaaren länsiosa, joka on osa kiinteistöä, on kaavassa virkistysaluetta.
Alueella on voimassa rantayleiskaava vuodelta 2004, mutta ei asemakaavaa.
RAKENNUSSUOJELU
Vankilan alue on maakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY). Vanha sotilasvirka-talon päärakennus, nykyinen Johtola I, on merkitty sr-merkinnällä kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi ja sellaisenaan suojeltavaksi rakennukseksi Leppäveden rantayleiskaavassa vuodelta 2004. Koko vankilan alue on kaavassa määritelty ympäristöltään säilytettäväksi (E/s).
https://www.senaatti.fi/app/uploads/2019/11/2019_Laukaan_vankila_KYS.pdf
—
Ehdottaisinkin, että Jyväskylän Tourujokivarteen tänä kesänä avatun Jyväskylän vankilan (ent. Laukaan avovankila) avovangit siirretään Säynätsalon lopetetun vaneritehtaan alueelle muodostettavaan avovankilaan.
Entisen Laukaan avovankilan ja Säynätsalon vaneritehtaan tilat ja sijainti muistuttavat paljon toisiaan.
Nyt Tourujokivarressa olevassa ”postimerkin kokoisessa” vajaan hehtaarin alalla avovangit – miehet ja naiset – eivät voi juuri harrastaa, työskennellä tai opiskella mitään.
Säynätsalon valtakunnallisesti kulttuurihistoriallisesta merkittävästä vanhasta vaneritehdasmiljööstä Rikosseuraamuslaitos ts. valtio voisi rakennus- ja maisemasuojelun avulla muuttaa suojellun tehdasalueen avovankilaksi. Samalla se tarjoaisi hyödyllistä tekemistä alueelle muuttaneille vangeille.
Tourujokivarressa nykyisessä virikkeettömässä avovankilassa, missä ei ikkunapaja saanut ympäristölupaa – tai ympäristölupaa ei oltu ikkunapajalle haettu asianmukaisesti -avovangit vain ikävystyvät..
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka tärkeää olisi suojella tärkeitä rakennus ja luontokohteita. Valitettavasti on nähty Museovirasto kunta ym mukaan lukien, että asukkaat on ainoat jotka yrittävät tuoda esille tärkeitä suojelu kohteita ja taistella niiden puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Sanna, valitettavan totta, mitä sanot.
Tuntuukin, että me emme saaneet maahamme ripeätoimista ja strategista ”koronanyrkkiä”, mutta meillä on jo ollut pitkään eri kunnissa varsinaiset ”kaavoitusnyrkit”, joilla kunnat ovat saaneet häikäilemättä vietyä ”omia” ja omien verkostojensa hankkeita läpi ja käyttäneet kuntien virallisia valtuustoja vain kumileimasimena ”omille” päätöksilleen.
Jyväskylässä tällainen ”kaavoitusnyrkki”, joka muodostuu oman kaupungin kaavoituksen, rakennusvalvonta- ja kaupunkikehitystoiminnan ”nokkamiehistä ja -naisista” yhdistettynä K-S mueson ja K-S Ely:n sisäpiiriin, on ollut turmiollista.
Jopa Museovirasto on liittynyt tähän porukkaan (vrt. Kankaan vanhan paperitehtaan ja Kirkkopuiston sekä Seminaarinmäen kuviot ym.)
Raskasta on yrittää suojella, mitä suojeltavissa vielä on – täällä Jyväskylässä. Luonto- ja kulttuuriarvot eivät ole olleet aikoihin enää missään kurssissa täällä Jyväskylässä, Suomen vihreimmässä kaupungissa.. 🙁
Hyvää Joulua Sinulle, Sanna, ja kiitos rakentavista keskusteluistamme täällä US:ssa! Kaikille muillekin US:n kommentoijille Hyvää Joulua 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos ja hyvää joulua.
Ilmoita asiaton viesti