Myös kesäajalle on opiskelijoille tarjolla erilaisia etuuksia. Ota selvää omasta tilanteestasi.
Muista kysyä myös opintolainavähennysten/-hyvitysten saantiehdot, jos opiskelet tutkintoosi kaikki saman opintovuoden kesäkuukaudetkin eli kaikki 12 kuukautta 12 kuukaudesta.
—
- Opiskelijana voit saada kesäopintotukea, jos suoritat kesällä tutkintoosi kuuluvia opintoja, kuten esim. luentokursseja, kirjatenttejä, työharjoittelua tai opinnäytetyön tekemistä.
- Opiskelija, jos saat yleistä asumistukea, sen maksaminen voi jatkua riippumatta siitä, opiskeletko kesällä vai et.
- Opiskelija, huomaa, että et voi saada työttömyysturvaa opintojen kesätauon ajalle, jos jatkat samoja opintoja syksyllä. Joissain tilanteissa sinulla saattaa olla oikeus toimeentulotukeen.
Hyödyllisiä vinkkejä: Jos olet vastavalmistunut etkä löydä itsellesi töitä, ilmoittaudu TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi ja hae työttömyysetuutta ja yleistä asumistukea. Työttömyysetuutta voi saada heti 1. työttömyyspäivästä lähtien. Huomaa, että myös lukiosta valmistuvan pitää ilmoittautua TE-palveluihin, jotta hän pääsee työllistymistä edistävien palveluiden piirin ja 21 viikon odotusaika työttömyysturvassa alkaa kulua.
—
4.5.2022 sosiaalivakuutus.fi
”Opintotuen saajilta vaaditaan suunnitelmallisuutta – samaa toivottaisiin myös opintotuen uudistajilta”
– – ”VTV:n ja Kelan selvitysten perusteella vuonna 2014 käyttöönotettu opintolainahyvitys vaikuttaisi nopeuttaneen tutkintojen suorittamista ainakin yliopistoissa. Kela maksaa 40 prosenttia 2 500 euron omavastuun ylittävästä opintolainasta, jos korkeakouluopiskelija suorittaa tutkinnon määräajassa – esimerkiksi maisterin tutkinnon kuudessa vuodessa.” – –
Tämä po. ei pidä paikkaansa, jos opiskelet kaikki 12 kk/12 kk saman opintovuoden aikana eli myös kesäkuukaudetkin ja nostat niihin myös opintolainaa. Saat silloin vain 3/4 sen ko. opintovuoden opintolainavähennyksistä tai -hyvityksistä itsellesi (siis max. vain 9 kk:n osuus opintolainoistasi/opintovuosi.)
– – ”Vuosien 2010–2021 välillä opintotukilakiin kohdistui yhteensä kolmekymmentäyksi lainsäädäntötointa.” – –
– – ”Opiskelijoille lähetetään tällä hetkellä kahtalaista viestiä: samalla kun opintoaikojen halutaan lyhenevän, opiskelijoiden toivotaan myös edistävän työllisyyttä opintojen aikaisella työnteolla. On ilmeistä, että molempien tavoitteiden yhtäaikainen edistäminen on haastavaa. Jos nämä kuitenkin ovat opintotuen tavoitteet 2020-luvulla, ne pitäisi määritellä selkeästi ja niiden toteutumista pitäisi seurata systemaattisesti.”
Ville-Veikko Pulkka
Johtava tuloksellisuustarkastaja, Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV)
https://sosiaalivakuutus.fi/opintotuen-saajilta-vaaditaan-suunnitelmallisuutta-samaa-toivottaisiin-myos-opintotuen-uudistajilta/?utm_source=uutiskirje&utm_medium=email&utm_campaign=Sosiaalivakuutus
Ilmoita asiaton viesti
Jos kustakin työstä saadaan tavan palkka, jolla elää, voisi myös opiskelusta maksaa sen, mitä elämiseen tarvitaan.
Opiskelu mahdollistuisi paremmin. Toki vaatii valintaa, millä tavoin opintoja järjestetään.
Valmiudettomuuteen ei kannata satsata. Kuvio ei tunnu toimivalta.
PS Näitä kannattaa tarkastella ihan perushalvaantuneisuuden vinkkelistä. Jos ei toimi, ei toimi.
Ilmoita asiaton viesti
Juha, tuo ”perushalvaantuneisuus” oli uusi ja hauska hauska termi 🙂
Itse olen miettinyt, että kun Kelalla, pankeilla, verottajalla ym. tahoilla on kaikenlaisia sähköisiä laskureita olemassa, niin opiskelijoille olisi hyvä luoda pian sellainen laskuri, johon opiskelija voisi syöttää nykyiset ja lähitulevan opiskelutietonsa ja kesätyöpaikkansa tai -opiskelunsa, niin laskuri kertoisi suoraan selvällä suomen, ruotsin, englannin, venäjän kielellä (myös unkarin kielellä) mitä etuutta opiskelija voisi itselleen hänen omassa tilanteessaan saada ja mistä.
Lisäksi pitäisi luoda tehokas sähköinen laskuri tai muu sovellus, jolla opiskelijaksi hakeutuva voisi saada omat aikaisemmat opintonsa henkilökohtaistettua mahdolliseen tulevaan opiskeluunsa ja aikaisemmat opintonsa hyväksi luettua itselleen, jolloin hänen opiskeluaikansa lyhenisi tehokkaasti.
Opintoja pitäisi voida hyväksi lukea määrämuotoisina moduleina eri tutkintoihin helpolla tavalla; ja siten, että opiskelija voisi jo heti ennakoivasti soveltaa omaa opiskeluhistorian tilannettaan laskurissa, joka kertoo mikä moduli sopii tiettyyn opintoon tai tutkintoon.
Paljon olisi kehitettävää, jolla opiskeluaikoja ja -tapoja voitaisiin helpottaa ja siten opiskeluajat lyhenisivät ja samoin opiskelijoiden opintolainakuormat sekä valtion akuutti työvoimapula.
Ilmoita asiaton viesti