Noudattaako Suomi UNESCOn maailman kulttuuri- ja luonnonperinnön suojelemista koskevaa yleissopimusta (Pariisi 1972, SopS 19/1987)?

HE 73/2005
Hallituksen esitys Eduskunnalle Eurooppalaisen maisemayleissopimuksen hyväksymisestä ja laiksi sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta
– – Kansainvälinen sääntely ja ohjelmat
Suomen kansainvälinen maisemayhteistyö sai uudenlaisen ulottuvuuden, kun Suomi hyväksyi vuonna 1987 UNESCOn maailman kulttuuri- ja luonnonperinnön suojelemista koskevan yleissopimuksen (Pariisi 1972, SopS 19/1987), jossa kulttuuri- ja luonnonperintö nähdään kokonaisuutena. – –
– – Osallistuminen maisemaa koskevaan päätöksentekoon
Kansalaisten ja muiden tahojen osallistumismahdollisuudet ympäristöään koskevaan päätöksentekoon on turvattu Suomen perustuslaissa ja ympäristölaeissa. Laaja osallistumisoikeus on pyritty turvaamaan erityisesti maankäyttö- ja rakennuslain sekä luonnonsuojelulain mukaisissa asioissa. Osallistumismenetelmiä on kehitetty aktiivisesti jo useita vuosia.
Tiedon saannista, yleisön osallistumisoikeudesta päätöksentekoon sekä muutoksenhaku- ja vireillepano-oikeudesta ympäristöasioissa tehty yleissopimus (Århus 1998, SopS 122/2004), jonka toimeenpano tukee Eurooppalaisen maisemayleissopimuksen tavoitetta lisätä yleisön maisematietoisuutta ja osallistumismahdollisuuksia, on tullut Suomen osalta voimaan 30 marraskuuta 2004. – –
Suomen luonnonsuojelulaki (33 §) on auttamatta jäänyt jälkeen kansainvälisistä sopimuksista ja EU-direktiivien velvoitteista, jotka koskevat kulttuuria ja luontoa yhtenä kokonaisuutena ja suuren yleisön osallistumis-, vaikutus- ja muutoksenhakuoikeutta.
Vrt. edellä esitettyjen lisäksi myös Faron yleispuitesopimuksen ydinviestiä:
- Yleissopimus on innovatiivinen, kaikista aiemmin tehdyistä sopimuksista poikkeava, koska se nostaa kohteiden sijaan keskiöön yksilöt ja yhteisöt. Se korostaa aineellista ja aineetonta kulttuuriperintöä yhteisenä ja arvokkaana voimavarana. Yleissopimus haastaa keskustelemaan kulttuuriperinnön merkityksestä sekä luo puitteet kansalais- ja yhteisölähtöiselle kulttuuriperintöpolitiikalle. Päähuomio ei kohdistu kulttuuriperinnön suojeluun, vaan siihen kuka voi osallistua kulttuuriperinnön määrittelyyn ja miten kulttuuriperintö voi toimia yhteisenä voimavarana.
– – Luonnonsuojelulaki 33 §:n mukaan valtakunnallisesti merkittävän maisema-alueen perustamisesta ja tarkoituksesta päättää ympäristöministeriö. Muusta maisema-alueesta päättää elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus maakunnan liiton esityksestä.- – (15.11.2019 KHO:n taltio 5409/19)
TÄRKEÄÄ:
Tämä maisema-aluetta koskeva luonnonsuojelulakien lainsäädännön jälkeenjääneisyys (33 §) koskee nyt esim. Malmin lentokentän ja sen ympäröivän maiseman sekä Jyväskylän Tourujoen rakennusperintö- ja luonnonsuojelulain mukaista suojelualue-esitystä.
Nyt tulee pikaisesti pyytää EU-tasoinen ratkaisuohje, voidaanko maassamme kulttuuriperintö ja maisema erottaa väkivalloin toisistaan rakennusperintö- ja luonnonsuojelulain perusteella; ja siten, että suurella yleisöllä eikä asianosaisilla olisi oikeutta tehdä siitä rakennusperintö- ja luonnonsuojelulain mukaista maisema-alue-esitystä; ja lisättynä siten, että sitä käsitellään yhtenä luonnon ja kulttuurin erottamattomana aineellisen ja ainettoman voimavaran alueena?

Ks. HE 79/1996 ”Hallituksen esitys Eduskunnalle luonnonsuojelulainsäädännön uudistamiseksi”:
https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/1996/19960079
Näin auttamattomasti vanhentuneen luonnonsuojelulakipaketin kohdalla tulee ihan jokaisen nyt noudattaa oman perustuslakimme 20 § ja 21 § suomia oikeuksia ja velvollisuuksia – ja sitä kaikella kunnioituksella KHO:nkin tulisi noudattaa.. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Nykyinen luonnonsuojelulakimme sanoo näin:
Luonnonsuojelulaki
33 §
Maisema-alueen perustaminen
Valtakunnallisesti merkittävän maisema-alueen perustamisesta ja tarkoituksesta päättää ympäristöministeriö. Muusta maisema-alueesta päättää alueellinen ympäristökeskus maakunnallisen liiton esityksestä.
34 §
Maisema-aluetta koskevat määräykset
Perustamispäätökseen voidaan ottaa maiseman olennaisten piirteiden säilyttämiseksi tarpeellisia määräyksiä. Määräykset eivät kuitenkaan saa olla alueen omistajalle kohtuuttomia.
Alueellinen ympäristökeskus voi yksittäistapauksessa myöntää poikkeuksen maisema-aluetta koskevista määräyksistä.
Maisema-aluetta koskevia rakennuslainsäädännön piiriin kuuluvia määräyksiä ei sovelleta alueella, jolla on voimassa asemakaava, rakennuskaava, rantakaava tai vahvistettu yleiskaava.
35 §
Suojelun lakkauttaminen
Mitä 33 §:ssä säädetään maisema-alueen perustamisesta, koskee soveltuvin osin vastaavasti suojelun lakkauttamista tai sitä koskevan päätöksen muuttamista.
Maisema-alueen suojelu saadaan lakkaut/taa tai sen suojelumääräyksiä lieventää, jos alueen maisema-arvo on olennaisesti vähentynyt tai jos suojelu estää yleisen edun kannalta tärkeän hankkeen tai suunnitelman toteuttamisen.” – –
—
Nykyinen luonnonsuojelulaki on vanhentunut, epätarkka ja ei täytä kansainvälisiä luonnon ja kulttuurin suojelevien sopimusten kohdalla Suomelle asetettuja velvoitteita tai EU-direktiivejä (mm. Århusin sopimus, YVA- ja SEA-direktiivi, ns. luonto- ja teollisuusdirektiivi jne).
Ilmoita asiaton viesti
Oikeustapauksia -katsaus,
Matleena Haapala, ympäristöministeriö, ks. alla:
https://www.youtube.com/watch?v=hTvjsHNJMTA
Ilmoita asiaton viesti
Vastuumuseojärjestelmän uudistus – kulttuuriympäristön asiantuntemus alueilla vahvistuu, Satu Kähkönen, Museovirasto, ks. alla:
https://www.youtube.com/watch?v=GbIE6_Ywdow
—-
Museovirasto korjaamisen ja restauroinnin ohjeistajana, Pekka Lehtinen, Museovirasto, ks. alla:
https://www.youtube.com/watch?v=8mGd65SGToM
Ilmoita asiaton viesti