Oletko jäänyt tai jäämässä koronan vuoksi työttömäksi? Katso 25 vuotta täyttäneen mahdollisuus opiskella työttömyysturvalla
🙁 Tunnetko olevasi kiipelissä? Oletko koronan vuoksi jäänyt tai jäämässä työttömäksi? Haluaisitko kehittää itseäsi ja koronakriisin jälkeistä työllistymistäsi? Harkitsetko päätoimista opiskelua vaihtoehdoksi työttömyyden aiheuttamalle tylsistymiselle?
🙂 Huomaathan, että jos olet 25 vuotta täyttänyt ja olet ajatellut yli 6 kk kestävää päätoimista opiskelua, opintojasi voidaan tukea työttömyysetuudella, jos olet
- ilmoittautunut TE-toimistoon työnhakijaksi ja työnhakusi on voimassa ja olet vähintään 25-vuotias,
- pyytänyt TE-toimiston arvion, jonka mukaan olet koulutuksen tarpeessa ja suunnittelemasi opinnot, parantavat olennaisesti työllistymismahdollisuuksiasi ja
- sopinut omassa työllistymissuunnitelmassasi tulevasta opiskelustasi työttömyysetuudella ennen opintojesi aloittamista
Kannattaa huomata, että tuki on harkinnanvarainen ja se tehdään aina tapauskohtaisesti. Pyydä myös muutoksenhakuohjeet, jos päätös on kielteinen (perustuslaki 6 § ja 21 §).
Huomaathan, jos sinut on jo valittu omaehtoiseen edellä olevat ehdot täyttävään koulutukseen, niin sinun tulee hakea todella ripeästi tätä työttömyysturvalla opiskelumahdollisuutta omasta TE-toimistostasi ja omalta vastuuvirkailijaltasi, jos sinulla sellainen on.
—
Etene seuraavasti. Alla suora lainaus Mol.fi -sivuilta löytyvästä ”24/7 -apurista”:
- ilmoittaudu työnhakijaksi, jos et ole sitä vielä tehnyt
- pyydä oppilaitosta täyttämään TEM621 –lomake (Koulutuspalvelun tuottajan selvitys TE-toimistolle työttömyysetuudella tuettavaksi suunnitelluista opinnoista)
- täytä itse TEM623 –lomake (Perustelut koulutustarpeelle)
- toimita lomakkeet mahdollisimman pian TE-toimistoon esimerkiksi sähköpostitse TE-toimiston kirjaamoon. Löydät yhteystiedot http://toimistot.te-palvelut.fi/ -sivuston kautta.
—
🙂 Ratkaisu työttömyysturvalla opiskelusta pitää olla tehtynä työllistymissuunnitelmassasi ennen sovittujen opintojen alkamista, jotta saisit opintojesi ajalta työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea.
🙂 Älä anna koronan lamata! Koronakriisin aikana on hyvä aloittaa pitkäjänteinen itsensä kehittäminen ja opiskelu!
”perustuslaki 6 § ja 21 §”
Ongelma: noin se ei mene!
+?: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/juhanivehmaskangas/suomi-hyvan-hallinnon-mallimaa-korpit/
Ilmoita asiaton viesti
Juhani, jos työtön hakee mahdollisuutta opiskella työttömyyskorvauksella ja hän saa hakemukselleen hylkäävän päätöksen TE-toimistosta, niin tällä opiskelijalla ei ole ilmeisesti nykyisen lainsäädännön mukaan lainkaan mahdollisuutta hakea päätökselle muutosta.
Olen omalla kohdallani joutunut tällaisen ”harkinnanvaraisuuden” uhriksi jo vuonna 2008, kun hain mahdollisuutta opiskella päätoimisena 3,5 vuotta kestänyttä tradenomitutkintoa. Perusteluja sille, miksi minulle ei tuota oikeutta myönnetty omassa TE-toimistossani, ei annettu. Ja se oli silloin finanssikriisin alussa ja aikana.
Nyt on koronakriisi ja em. opiskelu lienee nyt mahdollista työttömyysturvalla. On täysin kohtuutonta, jos epäävän päätöksen saadessaan opiskelijalla ei olisi mahdollisuutta hakea siihen muutosta. Eihän näin voi olla; siksi laitoin nuo PL 6 § ja 21 §:t esiin..
Tarkoitukseni on saada asiaan muutos, että opiskelijoilla olisi mahdollisuus hakea muutosta heille annetuista päätöksistä.
TE-toimistoissa voi opiskelijan hakemusta harkita monella tavalla, ja on kohtuutonta, jos opiskelijalle ei kerrota syytä, miksi opiskeluoikeutta työttömyysturvalla opiskeluun ei olisi..
Ilmoita asiaton viesti
Olen lähettänyt aikaisemmin tiedot TE-palvelulle ja sieltä opinto-ohjaajaan. Joka totesi, että jos opinnot olisivat 2/3-osaa suoritettuna, niin voisin ehkä saada. Mutta jos se on vain 1/3-osaa, niin sitä opinto-oikeutta ei myönnetä ja missään ei lue, että se käytännössä evää opinto-oikeuden.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä muuttui pari vuotta sitten. Tuolloin oli työttömällä mahdollisuus opiskella täydellä työttömyyskorvauksella kaksi vuotta. Nyt enää puoli?
Joskus kauan kauan sitten sai opiskella äärettömyyksiin asti työttömyyskorvauksella, en muista koska tuo mahdollisuus poistui, mutta taisi olla 90-lukua. Itsekin tuolloin opiskelin työttömyysturvan maksamana Porin korkeakouluyksikössä mm. tietotekniikkaa pari vuotta.
https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/juhanivehmaskangas/hyvat-opettajat-hyvat-neuvot/
Ilmoita asiaton viesti
Topille tarkoitettu kommentti 3385544 tuli väärään kohtaan, sorry:
Topi, oletko pyytänyt muutoksenhakuohjeet ko. päätökselle? Kannattaisi pyytää 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ei se kannata, koska ne katsovat, että opinnot kannattaa aloittaa uudestaan kuin jatkaa sitä kesken ja keskellä opintokautta eikä maksa vaivaa yrittää, kun tietää millainen on byrokratia ja sen muuri.
Omilla pykäleillään ovat pilanneet ja makselkoot niistä virheistään. Aikoinaan oli helppo päästä ja sopia asioita. Nykyään liian vaikeaa vaikka haluja olisi.
Ilmoita asiaton viesti
Topi, nimenomaan aikaisempien opintojen hyväksilukuja kannattaa hyödyntää opintojen jatkamiseksi. Yrittänyttä ei laiteta – hassu vanha sanonta 🙂
Ilmoita asiaton viesti
”Haluaisitko kehittää itseäsi ja koronakriisin jälkeistä työllistymistäsi? Harkitsetko päätoimista opiskelua vaihtoehdoksi työttömyyden aiheuttamalle tylsistymiselle?”
Minulle tuli mieleen, että onko vielä mahdollista opiskella ns. sivuotoimisesti, sillä tuohan voi olla yhtä pätevää koulutusta kuin päätoiminenkin. Vai onko lait muuttuneet sellaisiksi, että sivutoimisia opiskeluja ei ole olemassakaan, vaan on saatava lupa päätoimisille opinnoille, joidenka kesto täytyy olla yli 6kk.
Ilmoita asiaton viesti
Pentti, hyviä kysymyksiä ja tuumailuja esität.
Minun kohdallani nimenomaan kävi niin, että kun ei TE-toimistossa osattu oikein ratkaista sitä, olivatko 3:na iltana viikossa olevat matkoineen 4-5 tunnin mittaiset tradenomiopinnot sivu- vai päätoimisia, niin en saanut mahdollisuutta työttömyysturvalla opiskeluun lainkaan, ja minun oli pakko opiskella vain opintolainan turvin. En saanut työttömyyskorvausta tuolta 2009 – 2012 ajalta, jonka ko. ammattikorkeakouluopinnot veivät. Syntyi siis aika muhkea potti opintolainaa, josta ei kuitenkaan hyväksytty kesäopiskeluita opintolainavähennyksiin, jolloin opintolainavähennyskin oli 1/4 pienempi kuin opintonsa pitkittäneelle opiskelijalle.
Minä halusin nopeuttaa valmistumistani vielä vapaaehtoisilla kesäopiskeluilla, mutta sekin kääntyi lopulta minua vastaan, koska kolmen koko kesän opiskeluista en saanut lainkaan opintolainavähennystä ts. verovähennystä tulevista veroistani.
Neuvoisin siis ottamaan näistä opiskeluasioista etukäteen selvää – jälkeenpäin niitä on erittäin vaikeaa selvittää – jopa mahdotonta, kun TE-toimistojakin – kuten opinahjoja – on karsittu, ja opiskelija- ja työttömyystietoja ei ole enää saatavilla.
Ilmoita asiaton viesti
”Päätoimiset opinnot
Päätoimisena opiskelijana et yleensä ole oikeutettu työttömyysetuuteen – et myöskään opiskelun loma-ajalla.
Päätoimisia ovat opinnot, joiden tavoitteena on suorittaa:
ammattikorkeakoulututkinto
ylempi ammattikorkeakoulututkinto
alempi tai ylempi korkeakoulututkinto yliopistossa.” – –
https://www.te-palvelut.fi/fi/tyonhakijalle/jos-jaat-tyottomaksi/tyottomyysturva/opinnot-tyottomyysetuus
Ilmoita asiaton viesti
Joo-o, minulla on kyllä kokemusta jo 1990-luvulta kun naamat punaisina istuttiin vastakkain työvoimatoimikunnan sihteerin kanssa. Sihteeri väitti kiven kovaan, että he eivät tunne sitä lakia (mahdollisti työttömyysturvalla opiskelun 2 vuoden ajaksi) mitä minä hänelle dokumentista esitin. Sanoi vaan, että ellen peru heti puhelimella opiskelupaikkaani ammattikorkeakoulusta, niin muutoin hän keskeyttää työttömyysturvani maksamisen. Ei auttanut kuin perua opiskelupaikka kun en halunnut menettää työttömyysturvaani väliaikaisestikaan. Keskustelu käytiin kesäkuussa ja opinnot olisivat alkaneet syyskuussa. Ja tämä tarina on tosi.
Ilmoita asiaton viesti
Pentti, minä valitsin kanssasi lähes samassa tilanteessa opiskelut ja painavan lainarepun. Tiedä sitten kannattiko.. No.. myöhemmin tuli sitten muut kiemurat työllistymiseni esteeksi; ja oli niitä yhteiskunnan taholta esteenä jo ennen ko. amk-opiskeluakin:
Mm. minun ammattitutkinto-opintoni jäivät henkilökohtaistamatta ja aikaisemmat opinnot ja työ- ja harrastekokemukset hyväksi lukematta, ja siitä aiheutui matkailualan ammattitutkinnon epääminen. Tosin auttoivat siinä yrittäjänä toimivat tutkintonäyttöni näytönarvioijat, jotka olivat kanssani kilpailijoina samalla alalla ja samalla paikkakunnalla.
Tästäkin em. asiakokonaisuudesta on ollut kädenvääntöä jo vuodesta 2008 lähtien ja näyttää sekin vaan jatkuvan. Jostakin syystä edes oikeuskansleri ei ole tutkinut – eikä tutki – kanteluasiaani näiden opintojeni puuttuvien henkilökohtaistamisten ym. kohdalla.
Lienee vastaavia tarinoita maassamme niin paljon, että OKV ei uskalla avata tätä puuttuvia henkilökohtaistamisia ja puuttuvia hyväksilukuja koskevaa asiakokonaisuutta omalla kantelupäätöksellään. JAKK:in ja Adultan jäliltä on kait liian karvaat muistot ja arvet koulutuksenjärjestäjien väärinkäytöksistä ja mm. valtionosuuksien rahastamisilla haamuopiskelijoiden avulla ym..
Ilmoita asiaton viesti
JAKK-tapaus on näköjään tuottanut vankilantuomion:
JAKK-tuomiot jäävät voimaan – ex-kunnanjohtaja vankilaan
https://kuntalehti.fi/uutiset/jakk-tuomiot-jaavat-voimaan-ex-kunnanjohtaja-vankilaan/
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittelin tästä aiheesta jo aikaisemmin:
”Miksi ammatillisten opintojen henkilökohtaistamista ja hyväksilukuja koskevaa velvoittavaa lainsäädäntöä ei ole noudatettu?”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/miksi-ammatillisten-opintojen-henkilokohtaistamista-ja-hyvaksilukuja-koskevaa-velvoittavaa-lainsaadantoa-ei-ole-noudatettu/
Ilmoita asiaton viesti
Pentti, viestit pomppivat vääriin kohtiin:
Näin siinä sitten kävi, kuten linkit:
On paljon selvittämättömiä asioita ja nimenomaan asiassa vahinkoa kärsineiden opiskelijoiden kohdalla. Niitä ei vain tutkita (enää)..
Ilmoita asiaton viesti