Onko uusi tulossa oleva Rakentamislaki ”susi jo syntyessään”? Laki valmisteltava huolellisesti osallistamalla sidosryhmät aidosti
Suomen tuleva Rakentamislaki ei huomioi riittävällä tavalla Suomen turvallisuuspolittiisia päämääriä ja asemaa uutena NATO-jäsenmaana. (Kuva clip art)
—
Laajamittaisen droonisodan uhka ja mahdollisuus tulee Suomessa erityisellä tavalla huomioida kun suuronnettomuusvaraa sisältäviä hankkeita suunnitellaan asutusten ja huoltovarmuutta ja turvallisuutta hoitavien tärkeiden kohteidemme läheisyyteen.
Ollaanko uutta Rakentamislakia säätämässä jo heti alkuunsa niin sekavaksi, epämääräiseksi ja monitulkintaiseksi, että esimerkiksi suuronnettomuusvaaraa koskevissa kaavoissa, hankkeissa ja niiden rakennusluvissa joudutaan aina hakemaan lopullista ratkaisua KHO:sta vuosikausia kestävien valituslupamenettelyiden kautta ja YVA-/SEA-direktiivin, Århusin yleissopimuksen, Faron yleisopimuksen, Eurooppalaisen maisemayleisopimuksen, EU-perusoikeuskirjan, kv-ihmisoikeussopimusten sekä oman perustuslain PL 20 § – 22 §:ien vastaisesti?
—
Lakialoitteessa LA 49/2020 vp:ssä todetaan muun muassa, että – –
Valiokunnan saaman selvityksen mukaan päätös rakentamista ja alueidenkäyttöä koskevien säännösten erottamisesta kahteen eri lakiin tehtiin noin neljä vuotta kestäneen valmisteluprosessin päätteeksi keväällä 2022 vain joitakin kuukausia ennen hallituksen esityksen antamista. Vaikka esitykseen sisältyviä kysymyksiä oli pitkään valmisteltu monijäsenisessä toimielimessä ja monipuolisesti sidosryhmiä osallistaen, esityksestä ei järjestetty varsinaista lausuntokierrosta sen jälkeen, kun säännökset oli jaettu kahteen lakiehdotukseen. Menettelyä on kritisoitu valiokunnan saamissa lausunnoissa, ja valiokunta pitää tätä kritiikkiä perusteltuna. Lisäksi valiokunnan käsityksen mukaan kaavoitusta koskevat säännökset olisi tullut uudistaa ensin, sillä rakentaminen perustuu kaavoitukseen.
Valiokunnan mielestä hyvään lainvalmisteluun kuuluu sidosryhmien kuuleminen siten, että näille varataan tosiasiallinen mahdollisuus perehtyä kuulemisen kohteena olevaan materiaaliin ja lausua asiasta. Lausuntokierroksen laiminlyönti on valiokunnan käsityksen mukaan myötävaikuttanut siihen, että hallituksen esitykseen sisältyvää ehdotusta rakentamislaiksi joudutaan korjaamaan monin paikoin ja esityksen johdosta tehdään eduskuntakäsittelyssä teknisiä korjauksia useisiin lakeihin, jotka eivät sisältyneet hallituksen esitykseen. Valiokunta katsoo, että ympäristöministeriön tulee kiinnittää huomiota lainvalmistelun laatuun ja lainvalmisteluprosessia koskevan ohjeistuksen noudattamiseen. Valiokunta pitää välttämättömänä, että alueidenkäyttöä koskevien säännösten uudistus ja rakentamislain nojalla annettavat asetukset valmistellaan huolellisesti ja osallistamalla sidosryhmät aidosti valmistelutyöhön. (tummennukset omia)
–
Ks. Valiokunnan mietintö YmVM 27/2022 vp HE 139/2022 vp
- Lausunnonantajien taholla epäselvyyttä on herättänyt rakentamislakiehdotuksen 5 §:ään sisältyvä säännös rakentamisen ohjauksen lähtökohdista. Valiokunnalle on esitetty, että säännös muodostaisi itsenäisen rakentamisluvan edellytysten arviointiperusteen, sillä se on kirjoitettu aineellisoikeudellisesti velvoittavaksi pykäläksi. Pykälä velvoittaa viranomaisen sekä suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat tahot ottamaan tietyt muun muassa rakennuksen turvallisuuteen ja rakennetun ympäristön viihtyisyyteen liittyvät lähtökohdat huomioon omassa toiminnassaan. Valiokunnan saaman selvityksen mukaan säännöstä ei ole tarkoitettu itsenäiseksi luvan arviointiperusteeksi, sillä edellä mainitut lähtökohdat toteutuvat tarkemmin rakentamislain 4 luvun olennaisten teknisten vaatimusten sekä 5 luvun luvan edellytysten täyttymisen kautta. Jos rakennus täyttää esimerkiksi rakennuksen elinkaariominaisuuksille säädetyt vaatimukset sekä soveltuu asemakaava-alueelle siksi, että se 44 §:n mukaan soveltuu rakennettuun ympäristöön ja maisemaan sekä täyttää kauneuden, korkeatasoisen arkkitehtuurin tai sopusuhtaisuuden vaatimukset, ei lupaa voida evätä 5 §:n 2 tai 3 kohdan nojalla. Samoin esimerkiksi 12 §:n hienovaraisen korjaamisen periaate täydentää 5 §:n 4 kohtaa. Valiokunta kiinnittää tältä osin huomiota perustuslakivaliokunnan lausuntoon, jonka mukaan vastaavalle voimassa olevalle maankäyttö- ja rakennuslain 12 §:n säännökselle on annettu oikeudellista merkitystä. Perustuslakivaliokunnan lausunnossa kuitenkin todetaan, ettei ehdotettua 5 §:n säännöstä voida sen perustelulausumat huomioiden soveltaa yksinomaisena välittömästi sovellettavana esteenä luvan myöntämiselle eikä yksinomaisena välittömästi sovellettavana perusteena muutoksenhaulle. Valiokunta painottaa perustuslakivaliokunnan kannanoton merkitystä. –– (tummennukset omia)
—
–
”Helsingin hallinto-oikeus on kumonnut Helsingin kaupunginvaltuuston asemakaavapäätöksen Haagan Lassilan alueen yhtä korttelia koskevalta osin. Valtuusto hyväksyi lokakuussa 2021 kyseisen alueen asemakaavan muutoksen.
Uudenmaan ELY-keskus valitti asemakaavasta kyseistä Sentnerinkuja 2:n korttelia 29174 koskevalta osalta. ELY-keskus katsoi, että kyseinen alue ei sovellu asuinkäyttöön, koska se on liian lähellä Valio Oy:n Pitäjänmäen mehutehtaalla jäähdytykseen käytettävää ammoniakkivarastoa. ELY-keskuksen mukaan kyseisellä alueella on olemassa terveyteen kohdistuva riski.
Lisäksi ELY-keskus toi esiin, että kohteen käyttötarkoituksen muutos mahdollistaisi koko korttelin käyttötarkoituksen muuttamisen asuinkäyttöön yhdenvertaisen kohtelun perusteella. Mahdollisen lisärakentamisen nähtiin myös heikentävän Valion laajenemismahdollisuuksia.
Hallinto-oikeus ei katsonut suojaetäisyyttä riittäväksi
Helsingin hallinto-oikeuden päätös pohjautuu muun muassa maankäyttö- ja rakennuslain sekä -asetuksen vaatimuksiin terveellisestä ja turvallisesta elinympäristöstä. Säädösten mukaan harkittaessa rakennushankkeen sijoittumista ja rakennuspaikan soveltuvuutta on huolehdittava riittävistä suojaetäisyyksistä, jotta voidaan torjua vaarallisista aineista aiheutuvaa suuronnettomuusvaaraa.
Suomessa lainsäädäntö huomioi muun muassa Euroopan unionin neuvoston niin kutsutun Seveso III -direktiivin. Osittain asuinkäyttöön muutettavaksi suunniteltu kerrostalo sijaitsee Valion Pitäjänmäen tehtaan Seveso-laitoksen niin sanotulla konsultointivyöhykkeellä, noin 390 metrin etäisyydellä laitoksesta.
Ammoniakkiriskejä kartoittanut Gaia Consulting totesi selvityksessään, että Sentnerinkuja 2:een ei voida sijoittaa uutta kerrostaloasutusta. Tukes ja Helsingin pelastuslaitos pitivät asuinrakentamista tietyin edellytyksin mahdollisena, mutta lausunnoissa ei täysin suljettu pois potentiaalista onnettomuusriskiä kyseisessä kohteessa. Turvallisuustarkasteluihin liittyvät epävarmuudet huomioon ottaen hallinto-oikeus katsoi, ettei asuntorakentamisen lisääminen kaavassa määritellylle etäisyydelle Valio Oy:n laitoksesta luo lain tarkoittamia edellytyksiä terveelliselle ja turvalliselle elinympäristölle.” – – (Julkaistu 10.10.2022)
https://oikeus.fi/hallintooikeudet/helsinginhallinto-oikeus/fi/index/tiedotteet/2022/hallinto-oikeuseisallinutkerrostalorakentamistavaliontehtaansuojavyohykkeelle.html#
—
Asiassa on HELSINGIN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS 10.10.2022
H5577/2022, Dnro 25696/03.04.04.04.16/2021, josta on valitettu.
”Päätöksessä todetaan mm., että
Valituksessa esitetyt vaatimukset
Kaupunginvaltuuston päätös on kumottava Sentnerinkuja 2:n korttelia 29174 koskevalta osin.
ELY-keskuksen tehtäviin kuuluu sitä koskevan lainsäädännön mukaan muun muassa ympäristönsuojelu, alueiden käyttö ja rakentamisen ohjaus. ELY-keskuksen tehtäviin kuuluu lisäksi muun muassa valvoa yleistä etua ympäristö- ja vesiasioissa sekä ehkäistä ja torjua ympäristövahinkoja ja -haittoja. Ympäristönsuojelulain 89 §:n toisen momentin kohdan 4 mukaan lupaviranomaisen on muun muassa valvontaviranomaisen aloitteesta muutettava lupaa, jos esimerkiksi toiminnan ulkopuoliset olosuhteet ovat luvan myöntämisen jälkeen olennaisesti muuttuneet ja luvan muuttaminen on tämän vuoksi tarpeen. ELY-keskus on kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen ohella ympäristönsuojelulain 23 §:n mukainen yleinen valvontaviranomainen.
ELY-keskus katsoo, että sillä on valitusoikeus asiassa.
Asemakaavan muutoksella mahdollistetaan muun muassa korttelin 29174 yhden tontin toimistorakennuksen osittainen käyttötarkoituksen muutos asuinkäyttöön. Muilla korttelin 29174 viidellä tontilla ei ole asuinkäyttöä lukuun ottamatta YT-tontin vähäistä asuinkäyttöä (300 krs-m2).
Käyttötarkoituksen muutos tarkoittaa käytännössä paineita ja mahdollisuutta yhdenvertaisen kohtelun näkökulmasta koko korttelin käyttötarkoituksen muutokseen asuinkäyttöön. Tämä on myös havaittavissa Lassilan ja Kannelmäen toimitila-alueen suunnitelmaperiaatteet hahmotelmista. Myös kiinteistön Sentnerinkuja 1 ja osuuden Sentnerinkuja 4:n pysäköintiyhtiöstä omistava taho toivoo omistamansa toimitilakiinteistön käyttötarkoituksen muuttamista alueellisten suunnitteluperiaatteiden mukaisesti.
Hanke sijaitsee Valion Pitäjänmäen tehtaan Seveso-laitoksen konsultointivyöhykkeellä. Kemikaali- ja turvallisuusvirasto Tukes on määritellyt laitokselle Seveso-direktiivin mukaisen konsultointivyöhykkeen, joka on 0,5 km. Asemakaavamuutosta varten on tehty Valion mehutehtaan ammoniakkivaraston vaarojen arvioinnin ja mallinnuksen päivitys:
”Maankäytön suunnittelua varten tehtävä ammoniakkikylmälaitoksen vaarojen arvioinnin ja mallinnuksen päivitys, Gaia Consulting Oy, 1.12.2020”. Selvityksen yhteenvedon mukaan: ”Tässä työssä on päivitetty v. 2003 tehdyt Valion ja Pakastamo Oy:n ammoniakkikylmälaitosten seurausanalyysit sekä saatettu ne yhdenmuotoisiksi voimassa olevien viranomaisvaatimusten kanssa. Pakastamo Oy on lopettanut toimintansa. Valion toiminnassa ei ole tapahtunut muutoksia, ja edelliset skenaariot ovat edelleen relevantteja. Skenaarioiden mallinnusta tarkennettiin ja työhön lisättiin yksi skenaario. Skenaariot mallinnettiin nykyvaatimusten mukaisissa olosuhteissa ja työssä käytettiin Tukesin ohjeistuksen mukaisia pitoisuuksien kynnysarvoja. Mikäli putkistojen rikkoutumisskenaarioita pidetään mitoitusskenaarioina, maankäyttöä nykyisin voimassa olevien viranomaistulkintojen mukaan rajaavat kynnysetäisyydet yltävät pisimmillään yli 600 m etäisyydelle. Mikäli mitoitusskenaariona pidetään suurta varoventtiilivuotoa, maankäyttöä rajaavat etäisyydet ovat lievempiä ja rajoittuvat noin 400 m etäisyydelle.”
Sentnerikuja 2 sijaitsee lähimmillään noin 390 metrin etäisyydellä Valion laitoksesta eli maankäyttöä rajaavalla etäisyydellä. Terveyteen kohdistuva riski on olemassa. Riskiä ei voi poistaa sillä, että rakennukset tullaan varustamaan uudisrakennuksia koskevien määräysten mukaisin ilmanvaihdon pysäytysmahdollisuuksin. On myös pantava merkille, ettei pelkästään yhden toimistorakennustontin käyttötarkoituksen mahdollistava asemakaavamuutos korttelissa 29179 muodosta tarkoituksenmukaista suunnittelukokonaisuutta.
Samalla olisi tullut tarkastella myös muiden saman korttelin tonttien rakennusten käyttötarkoituksen muutosmahdollisuudet. Kaavamuutoksella Helsingin kaupunki lisää asukasmääriä vakavan terveysriskin alueelle.
Maankäyttö- ja rakennuslain 54 §:n mukaan kaavaratkaisu joko on tai ei ole terveellinen ja turvallinen. Korkeimman hallinto-oikeuden Kolikkokujan asemakaavaa koskeva kumoava päätös 17.7.2006 on edelleen ajankohtainen ja sovellettavissa Sentnerikuja 2:n hankkeeseen.
Hyväksytyssä asemakaavan muutoksessa ei voida varmistua siitä, että valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja maankäyttö- ja rakennuslain 54 §:n sisältövaatimukset terveellisen ja turvallisen elinympäristön osalta täyttyvät. Riskin olemassaolo johtaa siihen, että asemakaavan sisältövaatimukset eivät täyty.
Asian käsittely ja selvittäminen
Kaupunginasiamies on antanut lausunnon. Valitus on jätettävä tutkimatta siltä osin kuin se kohdistuu kaupunginvaltuuston päätöksen ja siihen sisältyvien kaavaratkaisujen tarkoituksenmukaisuuteen. Lisäksi valitus on jätettävä tutkimatta siltä osin kuin se kohdistuu Laurinmäenkujan liikennesuunnitelmaan (piirros nro 7116).
Kiinteistö Oy Lassilanlinna on antanut omasta aloitteestaan selityksen. ELY-keskuksen valitus on jätettävä tutkimatta puuttuvan valitusoikeuden vuoksi.
Toissijaisesti valitus on hylättävä.
ELY-keskus on antanut vastaselityksen. Asemakaavamuutosta varten tehdyssä Valion mehutehtaan ammoniakkivaraston vaarojen arvioinnin ja mallinnuksen päivityksestä 1.12.2020 ilmenee, että kaikki tutkitut skenaariot osoittavat hankkeen sijoittumisen onnettomuusriskialueelle tai sen liepeille.
TUKES on lausunnossaan 12.4.2021 todennut, että herkkien kohteiden sijoittaminen ei ole mahdollista Sentnerikuja 2 ja 4:ssä, jotka sijaitsevat Valio Oy:n konsultointivyöhykkeellä. Lisärakentaminen myös heikentää Valio Oy:n laajenemismahdollisuuksia. Maankäyttö- ja rakennuslaki ei myöskään sisällä käsitettä herkät kohteet. Ympäristöministeriön ohjekirjeessä 22.6.2015 mainitaan sen sijaan riskille alttiit toiminnot, joita ovat päiväkodit, koulut, hoitolaitokset, sairaalat, asuinalueet, vilkkaat liikenneväylät ja luonnon kannalta erityisen herkät tai tärkeät alueet. Nyt on kyse riskialttiin toiminnon, asumisen sijoittamisesta. Erityisesti yöaika on kriittinen asuinalueiden evakuoinnissa. Maankäyttö- ja rakennuslain sisältövaatimukset koskevat myös asumista.
Hallinto-oikeuden ratkaisu
Hallinto-oikeus ei tutki Kiinteistö Oy Lassilanlinnan vaatimusta valituksen tutkimatta jättämisestä.
Hallinto-oikeus kumoaa Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksen korttelia 29174 koskevalta osin.” – –
(huom. pyydä koko po. päätös pdf:nä Helsingin hallinto-oikeudelta)
Ilmoita asiaton viesti
—
”Vaarallisista aineista aiheutuvat suuronnettomuudet
TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:
Direktiivi 2012/18/EU vaarallisista aineista aiheutuvien suuronnettomuusvaarojen torjunnasta
DIREKTIIVIN TARKOITUS
Direktiivillä pyritään torjumaan vaarallisista aineista, erityisesti kemikaaleista, aiheutuvia suuronnettomuusvaaroja.
Tällä niin sanotulla Seveso III -direktiivillä muutettiin aiempaa Seveso II -direktiiviä (96/82/EY), jolla sittemmin esimerkiksi Bhopalissa, Toulousessa tai Enschedessä tapahtuneista onnettomuuksista saatujen kokemusten perusteella muutettiin alkuperäistä Seveso-direktiiviä (82/501/ETY), kun italialaisessa Seveson kaupungissa vuonna 1976 tapahtunut suuronnettomuus oli johtanut vastaavien onnettomuuksien ehkäisyä ja torjuntaa koskevan lainsäädännön hyväksymiseen.
TÄRKEIMMÄT KOHDAT
Tätä lainsäädäntöä on muutettu yleisön oikeuksien vahvistamiseksi. Sillä parannetaan tiedon saatavuutta läheisten teollisuuslaitosten mahdollisesti aiheuttamista riskeistä ja oikeista toimintatavoista onnettomuuden sattuessa.
Tämän tiedon, jossa selvitetään, miten hälytykset annetaan ja miten yleisön pitää toimia, on oltava saatavilla internetissä.
Direktiiviin tehdyt muutokset
Säädöksen piirissä on nyt kaikkialla EU:ssa noin 12 000 teollisuuslaitosta, joissa käytetään tai varastoidaan kemikaaleja tai petrokemikaaleja tai jalostetaan metalleja.
Jokaisella EU-maalla on oltava käytössä asianmukaiset toimet onnettomuuksien varalta alueilla, joilla on suuria määriä vaarallisia tuotteita varastoivia teollisuuslaitoksia:
Tietyt kynnysarvot ylittävän määrän näitä aineita käsittelevien yritysten on
– tiedotettava säännöllisesti ihmisille, joihin onnettomuus voi vaikuttaa
– toimitettava turvallisuusselvityksiä
– otettava käyttöön turvallisuusjohtamisjärjestelmä
– otettava käyttöön sisäinen pelastussuunnitelma.
Lisäksi uudella säädöksellä
– tiukennetaan menettelyjä, jotka koskevat julkista kuulemista lainsäädännön piiriin kuuluvien teollisuuslaitosten hankkeista, suunnitelmista ja ohjelmista
– muutetaan maankäytön suunnittelua koskevaa lainsäädäntöä sen varmistamiseksi, että uudet laitokset sijoitetaan turvalliselle etäisyydelle entisistä
– annetaan kansalaisille mahdollisuus viedä asia tuomioistuimeen, jos he katsovat, ettei heille ole tiedotettu asianmukaisesti tai ettei heitä ole otettu asianmukaisesti mukaan prosessiin
– otetaan käyttöön tiukemmat tarkastusvaatimukset eri laitoksia varten sen varmistamiseksi, että turvallisuussäännöt pannaan tehokkaasti täytäntöön.
Päivityksen tarkoitus
Viimeisimmässä lainsäädännössä otetaan huomioon tietyt unionissa ja kansainvälisesti sovitut muutokset kemikaalien luokittelussa.
Taustaa
Ottaen huomioon, että EU on erittäin teollistunut, Seveso-direktiivillä on onnistuttu tekemään suuronnettomuuksista harvinaisia. Direktiiviä pidetään yleisesti teollisuusonnettomuuksia koskevan politiikan mittapuuna, ja se on ollut mallina monen valtion lainsäädännölle kaikkialla maailmassa.
Lisätietoja:
suuronnettomuusvaarat (Euroopan komissio).
MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?
Direktiiviä on sovellettu 13. elokuuta 2012 alkaen. EU-maiden on sovellettava uusia sääntöjä 1. kesäkuuta 2015 alkaen.” – –
https://eur-lex.europa.eu/FI/legal-content/summary/major-accidents-involving-dangerous-chemicals.html
Ilmoita asiaton viesti
—
Huom. ”EU-maiden on sovellettava uusia sääntöjä 1. kesäkuuta 2015 alkaen.”
Jyväskylän Tourujokivarteen v. 2019 – 2020 väkisin ilman lain ja useiden Suomea velvoittavasti sitovien direktiivien vastaisesti tuodun Jyväskylän vankilan muutoksenhakujen kohdalla ei ole hyväksytty po. valitusperusteita eli että ”annetaan kansalaisille mahdollisuus viedä asia tuomioistuimeen, jos he katsovat, ettei heille ole tiedotettu asianmukaisesti tai ettei heitä ole otettu asianmukaisesti mukaan prosessiin”.
https://eur-lex.europa.eu/FI/legal-content/summary/major-accidents-involving-dangerous-chemicals.html
Ilmoita asiaton viesti
Niin se lienee, että laki on sitä mitä on jo syntyessään. Jos drooniriskiä arvioidaan, niin tulee mieleen kiima saada ”vihreän” vedyn laitoksia maahamme ja varmaan sille pitää olla melkoisia varastojakin. Melkoinen tussahdus tulee, kun drooni osuu kylkeen.
Ilmoita asiaton viesti
—
”Pohjoinen23 avasi polun jatkuvaan kokonaisturvallisuuden vahvistamiseen”
https://uutiskirje.avi.fi/a/s/199492726-571d70af2cb4ef4db52cec3eeed96693/5541066
—
Entäpä Keski- ja Etelä-Suomen kokonaisturvallisuuden parantamissuunnitelmat ja väestön pelastautumis-/pelastusharjoitukset?..
Ilmoita asiaton viesti
—
Meillä Suomessa kiistellään nyt tärkeimpänä kaikista puheenaiheista rasismista, kun akuutimpaa ja järkevämpää olisi kaikkien varautua erilaisiin kriisitilanteisiin, joita Suomessa voidaan lähitulevassa kohdata:
”Vahinko ei tule kello kaulassa” – on hyvä vanha sanonta
Alla oleva ”Varautuminen kotona,
ohjeita häiriötilanteiden varalle” -turvallisuusesite tulisi jakaa joka kotiin ja saattaa ilmaiseksi saataville esim. terveyskeskusten, sairaaloiden ja apteekkien, Kelan odotustiloihin ja yms. julkisiin tiloihin ja niiden www-sivuille.
https://72tuntia.fi/wp-content/uploads/2023/08/72tuntia_esite_VERKKOON_sivut.pdf
Ilmoita asiaton viesti
—
Mitä otettiin opiksi esim. Jyväskylän Palokassa sijaitsevan Ilona-seniorikorttelin tulipalosta?
– – ”Muutostöiden menettelyä pitäisi tarkentaa. Millaisia muutoksia rakenteisiin voi sallia ilman lisäsuunnittelua, ja kuinka pidetään erillään rakenneratkaisujen hyväksyntä ja neuvonta.
– Pitää olla täysin selvää, että mikä on neuvontaa ja ohjeitten antamista ja mikä muutosten hyväksymistä. Isoissa rakennushankkeissa tulee aina muutoksia, mutta miten muutosten kokonaisuus pysyy hallinnassa?, sanoo Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi.
Lisäksi Otkes suosittaa, että pelastuslaitoksille tehdään johtamisen suunnitteluperusteet. Niissä linjataan laajojen pelastustehtävien yleisjohtajuus ja pelastusmuodostelmien johtaminen.
– Näissä oli tässä tulipalotapauksessa epäselvyyttä, Nurmi sanoo.
Selvityksen mukaan yleisjohtajalla ei ollut Palokan palossa käytettävissään kattavaa tilannekuvaa ja johdolla oli osin päällekkäisiä tehtäviä ja johto oli hajautettu eri paikkoihin.
Lisäksi Otkes toistaa Vihtavuoren 2013 vaaratilanteen tutkinnassa annetun suosituksen, jonka mukaan sisäministeriön tulisi huolehtia, että laajan evakuoinnin toteuttamiseen valmistellaan ohje. (tummennus oma)
Onnettomuustutkintakeskuksen tiedotustilaisuuden tallenne on nähtävillä keskuksen Youtube-kanavalla [alla]” – –
https://www.youtube.com/watch?v=joqZhKM5xWY
https://yle.fi/a/3-11892269
Ilmoita asiaton viesti