Onko Vastaamon asiakkaiden mahdollista saada tietomurrosta potilasvahinkokorvauksia?
Kela on saanut runsaasti yhteydenottoja Vastaamon tietomurron kohteeksi joutuneilta asiakkailta. Kela on vastannut usein kysyttyihin kysymyksiin:
”Kela lähettää palveluntuottajalle asiakkaan kuntoutuspäätöksen. Päätöksen liitteenä lähetetään kuntoutuksen toteuttamisen kannalta välttämättömät tiedot, joita ovat asiakkaan hakemus ja kuntoutushakemuksen liitteenä toimitettu lääkärinlausunto.
Kuntoutuspäätös sisältää tiedon, kuka terapeutti kuntouksen toteuttaa sekä mikä terapiamuoto on myönnetty ja mille ajalle. Jos päätös on myöntävä, siinä lisäksi kerrotaan yleisesti, miten terapiaa voidaan myöntää ja kuinka paljon. Hylkäävissä ratkaisussa perustellaan se, miksi haettua terapiaa ei voida myöntää.
Myönteinen päätös menee asiakkaalle, terapeutille ja hoitavalle taholle. Hylkäävä päätös lähetetään asiakkaalle ja hoitavalle taholle.
Palveluntuottaja toimittaa Kelaan terapiapalautteen, kun terapia on päättynyt.
Terapiapalautteesta käyvät ilmi annettu terapiamuoto (esim. yksilö-, ryhmä- tai pariterapia), kuvaus opiskelussa tai työssä ilmenevistä sairauden aiheuttamista ongelmista, asiakkaan kanssa sovitut tavoitteet terapialle, tavoitteiden toteutuminen sekä mahdollinen jatkosuositus tai loppuyhteenveto.”
—
Potilasvakuutuskeskus (PVK) huolehtii keskitetysti terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä aiheutuneiden henkilövahinkojen korvaamisesta potilasvahinkolain mukaisesti. PVK edistää potilasturvallisuutta tekemällä tutkimusta, laskelmia ja tilastoaineistoa.
Keskuksen jäseniä ovat kaikki potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. Järjestelmä on ollut lakisääteisenä vuodesta 1987 potilaiden ja hoitohenkilöstön turvana.”
—
Tietovuoto ei ole potilasvahinko
Tiedote 26.10.2020
Mediassa laajasti olleiden tietojen mukaan Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaiden henkilö- ja potilastietoja on tietomurron seurauksena julkaistu verkossa. Luottamuksellisten tietojen julkaisulla on kiristetty niin Vastaamoa kuin yksittäisiä potilaitakin.
Potilasvakuutuskeskukselle on tullut kysymyksiä siitä, voiko tietojen julkaisemisesta ja julkaisemisella kiristämisestä aiheutuvasta haitasta saada korvausta potilasvakuutuksesta.
Potilasvakuutuskeskus huolehtii terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä aiheutuneiden henkilövahinkojen korvaamisesta. Potilasvakuutuksesta voi saada korvausta henkilövahingosta, joka on aiheutunut terveydenhuollon ammattihenkilön toiminnasta tai laiminlyönnistä terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä.
Vastaamon tietovuodossa ei ole kyse potilasvahinkolaissa tarkoitetusta henkilövahingosta, eikä tietovuodon seurauksia voida tästä syystä korvata potilasvakuutuksesta.
Mistä apua Vastaamo-tietomurron uhreille – lista tärkeimmistä avuntarjoajista sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla (sivusto avautuu uuteen välilehteen):
https://stm.fi/web/stm/-/mista-apua-vastaamo-tietomurron-uhreille-lista-tarkeimmista-avuntarjoajista
Lähde:
https://www.pvk.fi/pvk/ajankohtaista/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset-ja-tiedotteet/2020/tietovuoto-ei-ole-potilasvahinko/
—
Ks. ”Tyytymättömyys hoitoon”
https://www.valvira.fi/terveydenhuolto/tyytymattomyys_hoitoon
Ilmoita asiaton viesti
Niin siis. Potilasvakuutuskeskuksen ensimmäinen tehtävähän on estää kaikin keinoin rahallisen korvauksen maksaminen suomen tuhansille potilasvahingon uhreille vuosittain.
Tästä hyvin kattavaa omakohtaista kokemusta. Sekä lisää lähipiiristä.
Hyvin vakavissa ja selkeissäkin tapauksissa, pvk on valmis vaikka 10-vuoden oikeustaisteluun joka oikeusasteessa, jotta tavallinen kansalainen ei saisi loppuelämän haitasta, paria säälittävää euroa korvauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Visa, näin kyllä valitettavasti monesti käy.. 🙁
Mutta, mutta – Potilasvahinkolaki on uudistumassa ensi vuoden alusta, ja tämä uudistus tulee myös ainakin osittain potilasvahinkoa kärsineen potilaan avuksi ja hyväksi, ks. alla:
Hallituksen esitys HE 162/2020 vp
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_162+2020.aspx
Ilmoita asiaton viesti
—
Visalle vielä: .. ko. potilaan pitää myös pysyä hengissä tuo 10-vuotta 🙂
Varsinaista väsytystaistelua. Tilanne ei ole vaan yhtään tasapuolinen 🙁
Ilmoita asiaton viesti
Se on just näin.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaamon takavarikoidut miljoonat menevät varmaan sakkoihin. Suomessa on yleinen oikeuskäytäntö, että uhrit jätetään nuolemaan näppejään.
Niin varsinainen tietoturvan ongelma on se mitä asiakas on mennyt terapeuteille kertomaan. Eräs tuttuni sanoi, etteihän kukaan järkevä asiakas mene kaikkea itsestään kertomaan ulkopuolisille, ei edes terapiassa. Näin arkaluonteiset tiedot eivät vuoda minnekään, koska niitä ei kirjattu järjestelmiin.
Ilmoita asiaton viesti
Juha, ihan totta ”uhrit jätetään nuolemaan näppejään”.. Ja usein vielä uhria syyllistetään sellaisista asian yksityiskohdista, joihin yksittäisellä potilaalla ei ole ollut mitään etukäteistä vaikutusmahdollisuutta.
Yhtenä esimerkkinä eteeni tuli vast’ ikään se, että sairastamisen yhteydessä tehdyt taksimatkat korvataan vain, jos ne on tilattu ko. alueen Kela-taksikeskuksesta. Ja matkoja ei korvata, jos hakemus ylittää 6 kk ko. matkasta..
Miten esim. äkillisesti sairastunut potilas voisi tällaiset kaikenlaiset pykälät edes tietää.. tai pystyä niitä selvittämään..
Miten tästä tällaisesta nuivasta kelakulttuuristamme pääsisimme eroon ja eteenpäin? Jos Kela ei maksa matkakorvauksia ym. joustavasti ja ajallaan, niin sitten Kela maksaa niitä kohta toimeentulotukena..
No, kyllähän tälla lailla saadaan Kelaa työllistettyä, tosin nyt sillä on tekemistä enemmän kuin tarpeeksi koronan ja Vastaamon takia..
Eikö PVK (Potilasvakuutuskeskus) voisi tulla nyt talkoisiin mukaan, ja korvata esim. jonkun vakiokönttäsumman jokaiselle Vastaamon tietoturvaloukkauksen kohteeksi joutuneelle asiakkaalle terapia hoidossa sattuneena potilasvahinkona..
Vastaavia tapauksia kun tulee vielä varmasti lisää tulevassa.
Ilmoita asiaton viesti
Epäkohtia tonkiessa tuotava esiin emävalhe ilmaisesta terveydenhoidosta.
Moni ei tiedä, että jos joutuu yli kolmeksi kuukaudeksi sairaalahoitoon, viedään tuloista 85%. Ja pariskunnan yhteisistä tuloista otetaan 42%. Nämä veloitukset ovat ilman mitään maksukattoa.
Kukaan ei kysy potilaalta mitä muita maksuvelvoitteita hänellä on.
Ilmoita asiaton viesti
Juha, yritin googlailla noita mainistemiasi prosentteja, mutta en heti ainakaan löytänyt.
Tämän pari päivää vanhan tiedoston löysin:
Toimeentulotuki 26.10.2020
https://www.kela.fi/documents/10192/3464829/Toimeentulotuki.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Älkää nyt alkako! … Mitä sitten jos rikoksen tai potilasvahingon uhriksi joutumisella voisi rikastua?!
Koko yhteiskuntajärjestelmähän siitä kaatuisi. .. Tai ainakin tulisi pari tuomaria ja muuta hölmöä kateelliseksi. :’D
Ilmoita asiaton viesti
Visa, Potilasvakuutuskeskus ehkä luullee, että olemme kuin se kuuluisa Buridanin aasi: se ei osaa valita kahden vaihtoehdon välistä.
Kärjistäen – ostaako vähillä rahoilla ”paali heiniä” vai palkatako asianajaja hakemaan korvauksia potilasvakuutuksesta.. ?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Buridanin_aasi
https://potilasvahinkoapu.fi/
Ilmoita asiaton viesti
…
Hyvä uutinen potilaiden oikeusturvan toteutumiseen, IS 1.11.2020:
”Työkyvytön Pia huomasi, että valkoinen auto seurasi perhettä – vakuutusetsivän varjostuksesta alkoi vuosien lakitaistelu
Vakuutusoikeus vahvisti kipuoireyhtymän leviämisen johtuvan viisi vuotta sitten sattuneesta tapaturmasta.” – – lue koko artikkeli alla
https://www.is.fi/oulun-seutu/art-2000006707337.html
Ilmoita asiaton viesti