Pekka Viljanen ja Matti Muukkonen: ”Toteutuuko rikoslaissa säädetty kuntapäättäjien virkavastuu?”

 

Alla tuoreita korkeimpien oikeuksien linjauksia ja keskustelunavauksia, jotka liittyvät kuntien päätöksentekoon maankäytöstä ja rakentamisesta sekä kuntapäättäjillä olevasta rikoslain mukaisesta virkavastuusta:

KHO:2021:159

Maankäyttö ja rakentaminen – Asemakaavan muutos – Kaupunginhallituksen päätösvalta hyväksyä kaavanmuutos – Hallintosääntö – Oikeusvaikutteinen yleiskaava – Yleiskaavan ohjausvaikutus – Täydennysrakentaminen – Rakennustehokkuus

Esimerkkinä Jyväskylän Tourujoelle tuodun Laukaan avovankilan (nyk. Jyväskylän vankila) kohdalla vastaava tilanne meni lainvastaisesti. Miksi ei siitä tehty vuosikirjapäätöstä?.. Siksi, että kyseessä on valtion rikosseuraamuslaitoksen eli valtion oma hanke. Ja siksi, että vankilapäätös tehtiin kulisseissa ilman kuntalaisten, naapurien ja asianosaisten lainmukaista kuulemista.

Kuntalehti verkossa 16.11.2021:

”Mielipide: Toteutuuko rikoslaissa säädetty kuntapäättäjien virkavastuu?”

  • KKO:n ennakkopäätöksillä ohjataan tulevien vastaavanlaisten oikeusriitojen ratkaisemista. Kunnanjohtajan irtisanomisasiaan ei sellaista nyt valitettavasti saada.

  • Kun lainsäätäjän selkeä tahto on ollut, että virkavastuu koskee myös luottamushenkilöitä, olisi syytä käydä julkinen keskustelu siitä, mitä virkavastuulla nyky-Suomessa tarkoitetaan ja olisiko asialle tehtävä jotakin.

(Pekka Viljanen, rikos- ja prosessioikeuden professori emeritus

Matti Muukkonen, yliopistonlehtori, julkisoikeuden, erit. kuntaoikeuden, dosentti)

 

 

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu