Rajoituslain kunnallisia yhtiöitä koskeva muutos voimaan 1.11. Kuinka Sairaala Novassa ja K-S sairaanhoitopiirissä on asia huomioitu?
Pitääkö meidän Kuokkalassa asuvien vanhustenkin lähteä Kyllön mäelle – toiselle laidalle kaupunkia – uuden Sairaala Novan myötä? Jos Sairaala Nova on jo heti alkujaan liian pieni, niin miksi Kuokkalan terveyskeskus ei nykyisellä sijainnillaan voisi jatkaa toimintaansa palvellen Kuokkalan alueen asukkaita..
—
Sairaala Nova, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
Jyväskylän Kukkumäkeen sijoittuvaan Sairaala Novaa keskitetään alueen 250 000 asukkaan erikoissairaanhoito ja 50 000 jyväskyläläisen perusterveydenhuolto. Sairaala Nova varustetaan uusimmalla sairaalalaitteistolla.
Rajoituslain kunnallisia yhtiöitä koskeva muutos voimaan 1.11.2020
—
Sote-investointeja ja ulkoistuksia koskevaa ns. rajoituslakia on muutettu 1.11.2020 alkaen siten, että kunnan tai kuntayhtymän yksin tai yhdessä omistaman yhtiön kautta toteutettava hanke rinnastetaan sosiaali- ja terveydenhuollon investointeja koskevassa lupamenettelyssä kunnan tai kuntayhtymän itse toteuttamaan hankkeeseen. (koko teksti lähdelinkissä)
—
Uutisia noin vuosi sitten..
”Kunnilla oikeasti ei ole rahaa” – terveydenhuollossa pohditaan kuumeisesti kuinka säästää heikentämättä hoitoa, yt-neuvotteluita ympäri maata
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri suunnittelee tasapainottavansa talouttaan vuodepaikkoja vähentämällä ja digitalisoimalla hoitotyötä.” – –
https://yle.fi/uutiset/3-11023195
—
KSML 16.10.2019 (Satu Kakkori, KSML:n maksumuurin takaa)
Keski-Suomen keskussairaalassa kuohuu – kymmenet ylilääkärit harkinneet irtisanoutumista: ”Homma on täysin hukassa ja Novaan siirtymisestä on tulossa täydellinen katastrofi”
Keski-Suomen keskussairaalassa on kehkeytynyt sisäinen johtamiskriisi, jonka seurauksena iso joukko lääkäreitä kertoo harkitsevansa työpaikan vaihtamista ja osa on jo laittanut sen vireille. Erityisen tyytymättömiä tilanteeseen ovat ylilääkärit ja osastoylilääkärit, jotka kokevat tulleensa asiantuntijoina täysin syrjäytetyiksi sairaalan johtamisesta.
Taustalla on noin vuosi sitten tapahtunut hallinnon organisaatiouudistus, jossa ylilääkäreiden hallintotehtävät eriytettiin uudelle palvelujohtajaportaalle. Palvelujohtajat ovat päätoimisia ammattijohtajia, jotka eivät osallistu itse kliiniseen työhön.
Uudistuksessa lakkautettiin kuukausittaiset ylilääkärikokoukset. Sen seurauksena oman yksikkönsä esimiehinä toimivat ylilääkärit kokevat olevansa pimennossa päätöksenteosta, joka koskee heidän vastuullaan olevaa toimintaa. Ylilääkäreistä iso osa kokee olevansa täysin ulkona myös uuden sairaalan suunnittelusta eikä heidän näkemyksiään oteta huomioon.
Johtamiskriisin vakavuus ja työpaikan vaihtamista suunnittelevien määrä tulevat esille ylilääkäreille ja osastoylilääkäreille tehdystä kyselystä. Siihen vastasi 60 lääkäriä. Kyselyn toteutti Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön paikallisosasto saadakseen kokonaiskuvan tilanteesta yksittäisten kahvipöydissä puhuttujen kommenttien sijaan. Vastausprosentti oli 55.
Laajan kyselyn tulos on karu. Sen mukaan jopa puolet vastanneista ylilääkäreistä ja osastoylilääkäreistä eli noin 30 kertoo vakavasti harkinneensa työpaikan vaihtoa kuluneen vuoden aikana.
– Pelkään lääkärikunnan massairtisanoutumisia lähikuukausina, tilanne on äärimmäisen tulenarka ja jokainen johdolta tuleva väärä sana voi kaataa kaiken, kommentoi eräs kyselyyn vastanneista.
Kyselyn tulosten mukaan suurimman osan mielestä sairaalan johdon toiminta ei ole avointa eikä läpinäkyvää. Merkittävistä päätöksistä ei löydy tietoa siitä, kuka ne on valmistellut tai kuka niistä on päättänyt. Johto ei tunne riittävästi sairaalassa tehtävää työtä, se ei ole kiinnostunut ylilääkäreiden näkemyksistä eikä arvosta lääkärikunnan erityisroolia potilastyössä ja sen johtamisessa.
Reilusti yli puolet vastaajista kertoo työhyvinvointinsa heikentyneen ja kokevansa suoranaista epätoivoa nähdessään, että asiat menevät sairaalan perustehtävän näkökulmasta huonoon suuntaan, eikä niihin pysty yrityksistä huolimatta vaikuttamaan.
Keskisuomalainen haastatteli kolmea ylilääkäriä, jotka haluavat pysyä nimettöminä. Osa lääkärikunnasta ei kannata asioiden julkista puimista, osa on valmis nostamaan kissan pöydälle.
– Olemme kyllä yrittäneet käsitellä tätä talon sisällä, mutta se ei ole tuottanut tulosta. Me tykätään tästä sairaalasta tosi paljon. Emme haluaisi luovuttaa, koska olemme sitoutuneet tänne. Mutta itsellänikin on nyt hyvin lähellä se, että vaihdan työpaikkaa, kertoo pitkään talossa työskennellyt ylilääkäri.
– Johto on eristänyt itsensä kliinisen työn tekijöistä, moni ylilääkäri on lähdössä pois. Se on surullinen juttu. Tilat uudessa Nova-sairaalassa ovat todella pienet, asiat muuttuvat radikaalisti emmekä ole päässeet mukaan suunnitteluun. Olemme aivan pimennossa, kertoo toinen.
Sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen kertoo olevansa hyvin tietoinen ylilääkäreille tehdystä kyselystä
– Tilanne ei varmaankaan ole niin dramaattinen, kuin tästä kyselystä voisi päätellä. Yhtään irtisanoutumista ei ole toistaiseksi tullut.
Kinnunen pitää ylilääkäreiden palautteita silti herätyshuutona ja ymmärtää, miksi osa kokee valtansa vähentyneen suhteessa omaan toimintaansa.
– Siinä kohtaa kritiikki on ihan oikeaa ja olemme suunnittelemassa tiettyjä toimia tilanteen korjaamiseksi.
Yksi jo sovittu asia on koolle kutsututtava laaja lääkärikunnan keskustelutilaisuus. Kinnunen huomauttaa, että tilanne ei ole myöskään yksipuolinen. Osa ylilääkäreistä on varsin tyytyväisiä siihen, ettei kliinistä työaikaa kulu hallinnollisiin tehtäviin.
Juha Kinnusen mukaan tilanne ei ole niin dramaattinen kuin kysely antaa ymmärtää. Marko Kauko.
Sairaanhoitopiirin päätöksentekoon ja uuden Sairaala Novan suunnitteluun liittyvä tieto on Kinnusen mukaan avoimesti kaikkien saatavilla ja asioista tiedotetaan kerran kuukaudessa.
– Kyllä tietoa on saatavilla, mutta arjen kiireisessä työssä kaikki eivät jaksa eivätkä ehdi seuraamaan asioita. Lääkärikunta on pikkuisen passiivista tässä suhteessa ja he kokevat usein, ettei heiltä ole kysytty. Tämä ei ole moite, he vain keskittyvät omaan työhönsä.
Sairaanhoitopiirillä on käynnissä 20 miljoonan säästöohjelma, joka kumpuaa kuntien vaikeasta taloustilanteesta. Iso linjapäätös Kinnusen mukaan on se, että säästöt voidaan saavuttaa uudistamalla toimintaa ja organisaatiota.
– Uudistamisen vaihtoehtona ovat irtisanomiset. Tämä euromäärä saavutettaisiin 250 henkilötyövuoden vähennyksellä, josta lääkäreihin kohdistuisi 50.
Sanottua
Poimintoja Keski-Suomen keskussairaalassa tehdystä kyselystä
”Johdan yksikköäni, mutta toimin täysin pimennossa organisaation suuntaan. En voi pitkään olla sitoutunut tällaiseen toimintaan.”
”Tällä hetkellä monen lääkärin kynnys lähteä muualle töihin on erittäin matala. Näitä puheita kuulee viikottain ruokalassa ja kahvipöydissä. Tämä hallintouudistus on saanut aikaan sen, että aiemmin hyvämaineisesta sairaalastamme on tullut huonon työpaikan maineessa oleva sairaala.”
”Uuden sairaalan kehitystyö on pirstoutunutta, eikä kenenkään johtamaa. Samaa, päällekkäistä kehitystyötä tehdään useassa ryhmässä. Osastonylilääkäreille/ylilääkäreille tulee antaa vastuun mukainen valta alaisiin.”
”Aika monella on mielessä kokonaan alanvaihto jos ei halua muuttaa yliopistopaikkakunnalle. Tai downshiftaus privaattiin tekemään jotain pikku näpertelyä, oma terveys ja toimintakyky siinä säilyy tulotason merkittävästi kärsimättä.”
”Nyt sairaalaa vie eteenpäin henkilöt, joilla ei ole juurikaan kokemusta ja näkemystä sairaalan ydintoiminnasta eli keskisuomalaisten potilaiden hoidosta. Tämä harmittaa, kun muistaa miten hyvä ja halutta työpaikka keskisuomen keskussairaala oli aikoinaan.”
”On täysin käsittämätöntä, että ylilääkäreitä ja osastonylilääkäreitä ei kuunnella hallinnollisissa päätöksissä, jotka vaikuttavat suoraan potilaiden hoitoon.”
”Uusi sairaala tulee olemaan maailman suurin ja kallein terveyskeskussairaala, jossa erityisosaaminen vähitellen näivettyy ja osaajat lähtevät paremmille apajille. Koskee sekä erikoislääkäreitä että asiansa osaavia sairaanhoitajia.”
”Homma on täysin hukassa ja Novaan siirtymisestä on tulossa täydellinen katastrofi.”
”Puheentunnistuksen käyttöönotto tulee romahduttamaan toiminnan.”
”(Puheentunnistus)järjestelmä ei toimi tällä hetkellä riittävän tehokkaasti. Tulee johtamaan siihen, että samassa ajassa kyetään katsomaan enää noin puolet aiemmasta potilasmäärästä. Shp:n tulee varautua siihen, että hoitotakuut paukkuvat.”
—
Voisikohan joku kertoa jyväskyläläisille ja kaikille muillekin Sairaalan Novan piiriin kuuluville kunnille, mitä Sairaala Novan asioihin nyt kuuluu? Muuta kuin sen, että sairaalan alkuperäinen hankintahinta laitteineen on noussut huomattavasti alkuperäisestä ja tilat ovat pienet jo heti alkuunsa..
KSML 6.11.2020: Sairaala Novan hinta kohoaa yli 50 miljoonaa euroa luultua kalliimmaksi – kunnat kauhistuivat
Keski-Suomen uusi keskussairaala maksaakin 554 miljoonaa euroa 498 miljoonan euron sijaan, kertoo sairaanhoitopiiri.” – –
https://yle.fi/uutiset/3-11635533
Ilmoita asiaton viesti
—
KSML 6.11.2020: – – ”Hankasalmen kunnanjohtaja Matti Mäkinen pitää outona sitä, että kohonneita kustannuksia ei hyväksytetty päätöksentekoelimissä.
– Tämä ei ole normaali tapa päätöksenteossa.
Hän kysyy, olisiko kustannusten nousussa voinut löytyä jotakin karsittavaa, jos asiat olisi tuotu ajoissa esiin.
– Vielä ei kuitenkaan voi sanoa, että olisi tuhlattu tai tehty väärin, hän korostaa.
Mäkinen muistuttaa, että kuntien käsitys sairaalaprojektin alussa vuosina 2012–2013 oli, että sairaala olisi maksanut alle 300 miljoonaa euroa.
– Ikävästi näyttää siltä, että alimitoitetuilla kustannuksilla ostettiin päätöksentekijät tähän mukaan. En tiedä, olisiko myönteistä päätöstä tullut, jos olisi tiedetty, että kustannukset ovatkin lähempänä 600 miljoonaa euroa, Mäkinen pohtii.” – –
—
– – ”Sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen tähdentää, että sairaalahanketta on laajennettu siitä, mitä alun perin ajateltiin.
– Jyväskylän avopalvelut ja 100 sairaansijaa liitettiin sekä Kylänkattauksen valmistuskeittiö, joka palvelee suurimmalta osin muita sote-yksiköitä kuin Novaa. Sama koskeen Aster-hanketta. Se laajennettiin koskemaan koko maakunnan sotea, Kinnunen sanoo.” – –
https://www.ksml.fi/paikalliset/3153757
—
Siis onko Sairaala Nova liian iso vai pieni, ja mitä palveluja sinne nyt lopultakin siirtyy? Jyväskyläläiset ja muut keskisuomalaiset ovat vähintäänkin ihmeissään..
Ilmoita asiaton viesti
”Hankkeen lopputulos
368 sairaansijaa
10 synnytyssalia
32 teho- ja valvontapaikkaa
24 leikkaussalia
12 pientoimenpide- ja skopiahuonetta
215 vastaanottohuonetta
75 päiväsairaalapaikkaa
3 sädehoidon bunkkeria
3 magneettikuvaushuonetta
ICT-tila
Apteekin lääkevalmistustilat”
https://fi.ramboll.com/projektit/rfi/keski-suomen-keskussairaala
Ilmoita asiaton viesti