Saamelaislakeja koskeva riita on ratkaistava, koska se koskee myös ns. saastuttaja maksaa -periaatteen soveltamista ympäristöä koskien

(Kuvituskuva. Lähde: clip art)

Vain Espanja, Irlanti, Italia, Portugali, Puola, Slovakia ja Tšekki vaativat rahavakuuksia joidenkin tai kaikkien ympäristövastuiden osalta (tilanne 2021).

Saamelaislakeja koskevan riidan yhtenä osaratkaisuna, tulisiko Suomenkin vaatia vastaavia rahavakuuksia ainutlaatuisen ympäristömme suojelemiseksi, esim. saamelaisten elinympäristöä, elinoloja ja kulttuuria pilaavien ympäristövahinkojen varalta?

Ks. Lehdistötiedote, Luxemburg, 5. heinäkuuta 2021

– – ”Pahinta on se, että EU:n julkisia varoja on myös käytetty saastuttaja maksaa -periaatteen vastaisesti esimerkiksi silloin, kun jäsenvaltioiden viranomaiset ovat laiminlyöneet ympäristölainsäädännön täytäntöönpanon eivätkä ole panneet ympäristön pilaajia maksamaan.

Lopuksi tarkastajat korostavat, että silloin kun yrityksillä ei ole riittävää rahavakuutta (esimerkiksi ympäristövastuun kattavaa vakuutusta), on vaarana, että ympäristön puhdistamisesta aiheutuvat kulut päätyvät veronmaksajien hoidettavaksi. Tänä päivänä vain seitsemän jäsenvaltiota (Espanja, Irlanti, Italia, Portugali, Puola, Slovakia ja Tšekki,) vaatii rahavakuuden joidenkin tai kaikkien ympäristövastuiden osalta. Tällaiset vakuudet eivät kuitenkaan ole pakollisia EU:n tasolla, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että veronmaksajien on kaivettava lompakkonsa esiin ja maksettava puhdistuskulut, jos ympäristövahingon aiheuttaneesta yrityksestä on tullut maksukyvytön.” – –

Lähde

Ks. Erityiskertomus 12/2021

Ks. Kannanottopyyntö, palautejakso 11.11. – 9.12.2022

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu