Sähkön hintakattoa parempi olisi EU-tason määräys aakkosittain sukunimen alkukirjaimeen perustuvista sähkön käyttöpäivistä
Tehdään nyt edes jotain konkreettista, eikä vain levätä laakereilla!
Niin kauan kuin meillä ei ole järkevää keinoa hillitä energianhintoja EU-alueella, niin ottakaamme käyttöön aakkosittain kuluttajakäyttäjän eli ihan tavallisten perheiden sukunimen alkukirjaimeen perustuvat sähkön käyttöpäivät siten, että aakkosissa A – L -alkuiset sukunimet käyttävät pyykinpesukonetta, astianpesukonetta ja sähkösaunaa pääsääntöisesti ma, to ja la ja M- Ö -alkuiset sukunimet käyttävät näihin toimintoihin pääsääntöisesti ti, pe, su -päiviä.
Keskiviikko voisi olla sitten sellainen ikäänkuin ”varapäivä”, jota voi käyttää silloin, jos mikään oman sukunimen mukainen sen hetkinen ennakkoon määrätty käyttöpäivä ei mitenkään sovi sen ko. viikon ohjelmaan.
Tasapuolisuuden nimissä ensimmäisen kuukauden jälkeen A – L ja M – Ö viikkorytmit vaihtuisivat keskenään, jotta ne, jotka ehdottomasti haluaisivat saunoa vain lauantaina eivät kokisi systeemiä liian epäoikeudenmukaiseksi.
Kokeillaanko?
Suomi voisi kerrankin mallioppilaana – ja hyvästä ihan oikeasta käytännöllisestä ja perustellusta syystä – näyttää muille eu-maille mallia, miten edellä kuvatulla tavalla voidaan leikata sähkönkäyttöpiikit kokonaan pois ja siten saada sähkönhintaa alemmaksi ja saada sähkö riittämään paremmin myös tuulettomina pakkaskausina – jolloin tuulimyllytkään eivät pyöri..
–
Uusi lailla säännelty laskutustyökalu heti käyttöön!
Tulisiko meidän edellä kerrotun aakkostettujen käyttöpäivien lisäksi ja rinnalle pohtia sellaista sähkön kulutuksen pienentämiseen kannustavaa laskutusmallia, jossa tavallista kuluttajaa palkittaisiin seuraavaan sähkölaskuun edellisen kuukauden aikana onnistuneesta sähkön säästöstä esim. 15 % – 25 % (vertailuna edellisen vuoden vastaaviin kuukausiin):
Esim. Jos tämän vuoden 2022 joulukuussa Matti Meikäläinen olisi käyttänyt 5 % vähemmän sähköä kuin vuoden 2021 joulukuussa, niin silloin hänen sähkölaskunsa olisi 15 %:lla pienempi; ja jos tämän vuoden joulukuussa Matti Meikäläinen onnistuisi pääsemään jopa 25 %.n säästöön tai yli, niin silloin sähkönmyyjäyhtiö olisi lailla velvoitettu antamaan 25 %:n alennuksen Matti Meikäläisen voimassa olevan sähkösopimuksen mukaisesta sähköenergialaskusta (tämän nykyisen energiakriisin aikana).
Sähkön myyjäyhtiöiden ja valtion keskinäinen ”kissanhännänveto” ratkaisisi lopulta sen, mikä olisi kohtuullinen vastuunjako sähkön myyjän ja valtion välillä sähkönkuluttajakäyttäjille annetusta alennuksesta.
Sähköä paljon käyttävillä yrityksillä voisi olla puolestaan laissa säännelty yrityskohtainen säästö- ja alennusmalli, jossa alennukset määräytyisivät eri tavalla kuin kuluttajilla.
Ottaisiko joku puolue näistä ehdotuksistani ”onkeensa” ja lähtisi viemään asiaa? 😉
Toki asiasta voidaan parlamentaarisestikin sopia – mutta tehdään se pian! 🙂
—
– – ”Yritysten vastauksissa kerrotaan sähkökatkojen voivan aiheuttaa vahinkoja esimerkiksi laiterikkojen, kiinteistölle tulevien vaurioiden tai kylmäketjun katkeamisen ja niistä syntyvien rahallisten menetysten myötä. Monissa yrityksissä eri toimialoilla toiminta pysähtyisi kokonaan, sillä laitteiden lisäksi esimerkiksi tilojen valaistus ja kassajärjestelmät vaativat sähköä. Toisaalta jotkin yritykset arvioivat voivansa jatkaa toimintaa lyhytaikaisessa sähkökatkossa varavirtalähteiden varassa.” – –
– – ”Kauppakamarien jäsenyrityksille suunnattu kysely tehtiin 7.-9.12.2022 ja siihen vastasi 1603 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea.” – –
https://kauppakamari.fi/tiedote/kauppakamarikysely-sahkokatkokset-aiheuttaisivat-haittaa-85-prosentille-yrityksista-sahkoa-saastettava-kaikin-keinoin/
Ilmoita asiaton viesti
Asukkaat voisi myös pisteyttää hyödyllisyyden mukaan ja jakaa sähkö etupäässä hyödyllisille ihmisille ja yrityksille.
Näin Leningradin piirityksen aikana tehtiin, hyödyttömät saivat puolet siitä leipäannoksesta mitä hyödylliset (sotilaat, työntekijät) ja politrukkeja ei säännöstely koskenut.
Voitaisiin perustaa virasto pisteyttämään ihmisiä (sarkasmia).
Ilmoita asiaton viesti
Esko, ymmärrän huuleilusi asiassa, mutta totta toinen puoli:
Yhteiskunnan tulisi pikaisesti määrittää, mitkä sairaalat, satamat, lentokentät, terminaalit, rautatieasemat, sähköjunat, metrot ym. pitäisi ensisijaisesti erilaisissa kriiseissä pitää toimintakykyisinä; ja miten se toteutetaan ja kenen vastuulla ensisijaisesti.
Uskon, että tätä on jo tehtykin, mutta varautumisen etenemisestäkin tulisi kertoa jotakin; ei kuitenkaan kaikkia yksityiskohtia.
Ilmoita asiaton viesti