Sähkön hintakattoa parempi olisi EU-tason määräys aakkosittain sukunimen alkukirjaimeen perustuvista sähkön käyttöpäivistä

 

Tehdään nyt edes jotain konkreettista, eikä vain levätä laakereilla!

Niin kauan kuin meillä ei ole järkevää keinoa hillitä energianhintoja EU-alueella, niin ottakaamme käyttöön aakkosittain kuluttajakäyttäjän eli ihan tavallisten perheiden sukunimen alkukirjaimeen perustuvat sähkön käyttöpäivät siten, että aakkosissa A – L -alkuiset sukunimet käyttävät pyykinpesukonetta, astianpesukonetta ja sähkösaunaa pääsääntöisesti ma, to ja la ja M- Ö -alkuiset sukunimet käyttävät näihin toimintoihin pääsääntöisesti ti, pe, su -päiviä.

Keskiviikko voisi olla sitten sellainen ikäänkuin ”varapäivä”, jota voi käyttää silloin, jos mikään oman sukunimen mukainen sen hetkinen ennakkoon määrätty käyttöpäivä ei mitenkään sovi sen ko. viikon ohjelmaan.

Tasapuolisuuden nimissä ensimmäisen kuukauden jälkeen A – L ja M – Ö viikkorytmit vaihtuisivat keskenään, jotta ne, jotka ehdottomasti haluaisivat saunoa vain lauantaina eivät kokisi systeemiä liian epäoikeudenmukaiseksi.

Kokeillaanko?

Suomi voisi kerrankin mallioppilaana – ja hyvästä ihan oikeasta käytännöllisestä ja perustellusta syystä – näyttää muille eu-maille mallia, miten edellä kuvatulla tavalla voidaan leikata sähkönkäyttöpiikit kokonaan pois ja siten saada sähkönhintaa alemmaksi ja saada sähkö riittämään paremmin myös tuulettomina pakkaskausina – jolloin tuulimyllytkään eivät pyöri..

Lähde

Uusi lailla säännelty laskutustyökalu heti käyttöön!

Tulisiko meidän edellä kerrotun aakkostettujen käyttöpäivien lisäksi ja rinnalle pohtia sellaista sähkön kulutuksen pienentämiseen kannustavaa laskutusmallia, jossa tavallista kuluttajaa palkittaisiin seuraavaan sähkölaskuun edellisen kuukauden aikana onnistuneesta sähkön säästöstä esim. 15 % – 25 % (vertailuna edellisen vuoden vastaaviin kuukausiin):

Esim. Jos tämän vuoden 2022 joulukuussa Matti Meikäläinen olisi käyttänyt 5 % vähemmän sähköä kuin vuoden 2021 joulukuussa, niin silloin hänen sähkölaskunsa olisi 15 %:lla pienempi; ja jos tämän vuoden joulukuussa Matti Meikäläinen onnistuisi pääsemään jopa 25 %.n säästöön tai yli, niin silloin sähkönmyyjäyhtiö olisi lailla velvoitettu antamaan 25 %:n alennuksen Matti Meikäläisen voimassa olevan sähkösopimuksen mukaisesta sähköenergialaskusta (tämän nykyisen energiakriisin aikana).

Sähkön myyjäyhtiöiden ja valtion keskinäinen ”kissanhännänveto” ratkaisisi lopulta sen, mikä olisi kohtuullinen vastuunjako sähkön myyjän ja valtion välillä sähkönkuluttajakäyttäjille annetusta alennuksesta.

Sähköä paljon käyttävillä yrityksillä voisi olla puolestaan laissa säännelty yrityskohtainen säästö- ja alennusmalli, jossa alennukset määräytyisivät eri tavalla kuin kuluttajilla.

Ottaisiko joku puolue näistä ehdotuksistani ”onkeensa” ja lähtisi viemään asiaa? 😉

Toki asiasta voidaan parlamentaarisestikin sopia – mutta tehdään se pian! 🙂

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu