Stopataan kehysriihi tähän vaiheeseen ja ajatellaan yhdessä hyvinvointivaltion rakenteet uusiksi: Yhden Suomen sijasta ”neljä Suomea”
Yli 2 miljoonaa suomalaista asuu 33 kunnassa kaupunkialueilla.
—
Kalevi Sorsa -säätiön julkaisema tuore raportti
Ajatellaanko hyvinvointivaltio uusiksi jo kehysriihessä?
Suomen väestöstä valtaosa asuu kaupunkialueilla. Väestöstä kuitenkin yli 25 % asuu sellaisilla alueilla, jotka eivät yllä samalle hyvinvoinnin tasolle kuin kaupunkialueet.
Yli 10 % väestöstä asuu taantuvilla alueilla, joilla työttömyys- ja köyhyysaste sekä huoltosuhde ovat korkeampia sekä tulotaso ja julkisten palveluiden tarjonnan taso alhaisempia.
Jaetaanko kunnat neljään hyvinvointiryhmään 21 maakunnan sijasta?
Raportissa Suomi jaetaan neljään ryhmään – “neljään Suomeen” – hyvinvointia tarkastelevien mittarien avulla: työllisyysaste, huoltosuhde, lasten köyhyysriski, tulot, terveydenhoitosektorilla työskentelevien määrä, asuntolainat, äänestysaktiivisuus, laajakaistan kattavuus sekä sisäinen muuttoliike.
Webinaari: Neljä Suomea – Miten luodaan hyvinvointia kaikille?
Maaseudun Tulevaisuuden 17.2.2021 pääkirjoitusartikkelin (verkko) mukaan ”Vaikka etätyö ja ihmisten monipaikkainen elämä muuttavat myös sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvetta, sote-uudistuksen valmistelun yhteydessä näitä asioista ei ole käsitelty. Uudistus on palvelujen järjestämisen ja rahoituksen osalta rakennettu tulevan maakunnan pysyvän asukasmäärän, sairastavuuden ja muiden olosuhteiden mukaisesti. Monipaikkaisuuden nopean yleistymisen takia sote-uudistus on jäämässä ajastaan jälkeen jo ennen kuin se on edes voimassa.” – –
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/paakirjoitus/artikkeli-1.1318885
Ilmoita asiaton viesti
—
Ks. US 17.2.2021:
”Kaksoiskuntalaisuus verotusoikeudella – nyt heti! 😉 ”Eikä 15. päivä..”
– – ”Mikä on se ”villakoiran ydin”, mihin me tarvitsemme 21 hyvinvointialuetta?
Eikö EU:n myötä luodut viisi NUTS-suuraluetta riittäisi tarvittavaan ”karsinointiin” ja maakunnalliseen hallinnointiin?
Ne uudistuksen tavoitellut sotesäästöt – siis terveydenhoitokulujen hillitymmän nousun kautta verrattuna nykymenoon – menevät raskaan maakuntahallinnon, siis 21 hyvinvointialueen hallintokuluihin. Siis mitä meille lopulta jää käteen tästä kaikesta säätämisestä?” – –
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/kaksoiskuntalaisuus-verotusoikeudella-nyt-heti-%F0%9F%98%89-eika-15-paiva/
Ilmoita asiaton viesti