Suomessa vakituisesti asuva, joka tekee etätyötä sveitsiläiselle firmalle ja saa palkan Sveitsiin, maksaa verot Suomeen..
Tulisiko maailmanlaajuisen koronapandemian vuoksi etätyöstä perittävän palkan verotusta EU-maiden välillä yhdenmukaistaa?..
—
Tuoreen Taloustaito-lehden verkkoartikkelin mukaan, jos verotettava asuu vakituisesti Suomessa ja tekee täällä etätyötä sveitsiläiselle yritykselle, joka myös maksaa palkan sveitsiläiselle pankkitilille, niin verovelvollisen kuuluu maksaa palkastaan vero Suomeen. Ja vieläpä niin, että ilmoitusvelvollisuus olisi asiassa verovelvollisella.
—
Mitä näissä asioissa sanoo Suomen verottaja, vero.fi -palvelussa:
Ks. Ulkomailta Suomeen tulevan työntekijän verotus
On loogista, että verot maksetaan sinne missä kulutetaan yhteiskunnan ilmaisia palveluita, kuten tiestöä, terveydenhuoltoa, mahdollista sosiaaliturvaa, lapsilisiä, eräänä päivänä eläkettä jne. — eli sinne missä henkilö asuu.
Toki mielenkiintoinen kysymys, minkä maan lakien mukaan henkilö saa esim. lomakorvaukset ja sairaspäivärahat?
Ilmoita asiaton viesti
Ion, siis sveitsiläisen työnantajan ei tarvitse kustantaa lainkaan työntekijällensä ns. työterveyspalveluita, vaan se jää Suomen julkisen terveydenhuollon vastattavaksi – tai siis jos ko. etätyöntekijä suostuu odottamaan 6 kk:n hoitotakuuajan, ja nyt koronan lisätessä jonoja, vieläkin kauemmin..
Ilmoita asiaton viesti
On selvää, että verot maksetaan asuinmaahan. Asuinmaa on se, jossa asuu yli puolet vuodesta.
Työsopimus määrittää muut edut. Tyypillistä on, että päivärahat maksetaan asuinmaan käytännön mukaan. Sairaspäivärahat ja tuet maksetaan pääsääntöisesti asuinmaan toimesta. Niiden maksuun vaikuttavat verotettavat tulot ei se mistä maasta ansiot maksettu.
Jos tekee pimeästi töitä ulkomaille, mikä on sinällään helppoa, riskeeraa sosiaaliturvansa sekä eläkkeensä.
Kaikissa tapauksissa on itse varmistettava oikeutensa ja velvollisuutensa. Niihin vaikuttavat mm maiden väliset verosopimukset.
Ulkomaiselle yhtiölle työskennellessä on tärkeää varmistaa oikeutensa eläkkeeseen. Se ei aina kerry ensimmäisistä vuosista lainkaan. Lisäksi usein työnantaja voi maksaa toista eläkettä lakisääteisen lisäksi yrityksen työeläkekassasta.
Siksi muualla EUssa on paljon työntekijöitä, joiden kokonaiseläke on lähes yhtä suuri kuin palkka oli. Suomen hallitus tai Eläketurvakeskus tai Tilastokeskus eivät tätä kerro meille juuri missään. Suomalaiset luulevat kaikilla EUssa olevan yhtä surkeat eläkkeet kuin täällä eli 50-60% palkasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmankos saksalaiset eläkeläiset ajavat niin hienoilla mersuilla.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa käytössä oleva tulorekisteri:
– – ”Kaikkien suoritusten maksajien, eli työnantajien, yhdistysten ja organisaatioiden, pitää ilmoittaa tiedot maksetuista suorituksista tulorekisteriin pääsääntöisesti viiden päivän kuluessa maksupäivästä.” – –
https://www.vero.fi/tulorekisteri/yritykset-ja-organisaatiot/suorituksen-maksajat/palkkatiedot/ilmoittamisen-m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4ajat/
—
Miten tämä ehto toteutuu mainitsemassani esimerkissä, jossa ao. Suomessa vakituisesti asuva veronmaksaja työskentele etätyönä Sveitsiin ja saa palkan Sveitsiin?..
Ilmoita asiaton viesti
Eriytyykö EU niihin maihin, jossa yritykset maksimoivat yritystensä edut; ja niihin maihin, jossa niiden työntekijät maksimoivat asuin- ym. henkilökohtaiset edut.
Tuleeko EU:ssa olemaan ns. ’yritysmaita’ ja ’asuinmaita’?
Tuleeko ilmastonmuutoksen myötä Suomesta tällainen ’asuinmaa’, jossa voi hyvin etätyöskennellä ja viljellä maata, kun puolestaan yritykset hakeutuvat ulos maastamme ’yritysmaihin’ – ”vihreämmille yritysverotuksen maille”..
Ilmoita asiaton viesti