Tämän vuosikymmenen loppuun mennessä maassamme voi olla jo 10 000 tuulivoimalaa. Kuka hoitaa tuulimyllyjen perustukset pois maastosta?

 

 

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry vaatii vastuuviranomaisilta selkeät EU-direktiiveihin ja lakeihin perustuvat normit tuulimyllyjen perustusten purkamisvelvoitteesta (kuvituskuva).

Epressi.com verkossa uutisoi tänään (5.9.2022), että tuulivoima-alalla yleisenä käsityksenä on, että tuulimyllyjen perustukset voi jättää maisemoituina niille sijoilleen.

Uutisen mukaan viranomaiset hiljaisesti hyväksyvän tämän näkemyksen ja että vastaava maininta löytyisi usein myös tuulivoimakaavoista.

Uutinen korostaa, että tällainen menettely ei ole EU-määräysten ja voimassa olevan jätelainsäädännön mukainen: jätelaki kieltää yksiselitteisesti jätteen jättämisen ympäristöön.

Ovatko tuulimyllyjen perustukset jätettä, sivutuotetta vai mitä?  Ja miten niitä tulisi laillisesti käsitellä?

Ja miten asiaan voi ihan tavallinen tuulimyllyjen lähellä asuva asukas tai yrittäjä vaikuttaa? Asukas, jonka läheiset marja- ja metsästysmaat pilaantuvat – tai maatilamatkailuyrittäjä, jonka majoitusvieraat tuulimyllyjen raatoja kammoksuvat ja äänestävät jaloillaan..

Ks. Finlexistä (17.6.2011/646) Jätelaki

5 §

Jätteen määritelmä

Tässä laissa tarkoitetaan jätteellä ainetta tai esinettä, jonka sen haltija on poistanut tai aikoo poistaa käytöstä taikka on velvollinen poistamaan käytöstä.

2–5 momentit on kumottu L:lla 15.7.2021/714.

Lähde

 

 

+11

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu