Tarkkana K-S:n kunnat! Ks. tuore ymparisto.fi -päivitys: ”YVA-menettely ja kaavoitus yhteismenettelynä” (22.3.2023)
(Kuvituskuva: clip art)
—
Keski-Suomen kuntiin suunnitellaan parhaillaan useita tuulimyllyalueita. Tuulimyllytkö nyt määrittävät sen, miten Keski-Suomen maakuntakaava 2040 ”rullaa” esim. alueemme hiljaiset alueet ja Natura-alueet – ja tekee sen ”tarpeen mukaan”?
—
Ymparisto.fi kertoo tuoreessa 22.3.2023 päivityksessään YVA-menettely ja kaavoituksen yhteismenettelystä seuraavasti:
– – ”Rakennuslupa voidaan myöntää 201 a §:n mukaisesti kaavan hyväksymispäätöksen jälkeen, mutta luvassa on määrättävä, ettei rakentamista saa aloittaa ennen kuin kaava on tullut lainvoimaiseksi.
Hankkeesta vastaava liittää YVA-selostuksen ja perustellun päätelmän lupahakemukseen. Lupaviranomainen ottaa nämä huomioon lupamenettelyssä ja sisällyttää perustellun päätelmän lupaan. Päätöksestä on käytävä ilmi, miten arviointiselostus ja perusteltu päätelmä on otettu huomioon. YVA-menettely päättyy lupapäätökseen. Rakennusluvasta ja muista hankkeeseen mahdollisiin liittyvistä luvista on valitusoikeus, jossa voidaan vedota YVAn mahdollisiin puutteellisuuksiin.” – –
—
Tästä pääset suoraan tuoreeseen 24.3.2023 julkaistuun 343-sivuiseen KESKI–SUOMEN MAAKUNTAKAAVA 2040 VASTINERAPORTTIIN (LUONNOSVAIHEEN NÄHTÄVILLÄOLO 7.3. – 5.5.2022). Ks. MAAKUNTAHALLITUKSEN VASTINEET LUONNOKSESTA SAATUIHIN LAUSUNTOIHIN JA MIELIPITEISIIN (MAAKUNTAHALLITUS 24.3.2023)
—
Onko meillä täällä Keski-Suomessa ihan omat Willin Lännen lait?
Miten nykyinen voimassa oleva K-S:n maakuntakaavan I-OAS ”ikuinen osallistumis- ja arviointisuunnitelma” asettuu muuta maata koskevaan lainmukaiseen OAS-sääntelyyn? Ja miten I-OAS:n kohdalla muutoksenhakijoiden PL 6 § mukainen hallinnossa asioivien yhdenvertaisuus voi toteutua?
—
Mitä ajantasainen laki – tai saadut ennakkopäätökset – sanoo tästä 1.12.2017 päivänä K-S:n liiton ”väkivalloin” voimaan saattamasta K-S:n maakuntakaavasta ja sen I-OAS:sta eli ”ikuisesta osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta”?
Tiedossamme on, että ko. 1.12.2017 voimaan saatetusta K-S:n maakuntakaavasta oli Jyväskylän Tourujokikunnostusta ja koko Tourujokisuistoa koskeva valitus sisällä KHO:ssa Tourujoelle v. -89 ja -90 perustettujen Makkaramutkan LS-alueiden ja saman alueen hiljaisten alueiden osalta aina 20.1.2020 saakka.
Eli siihen saakka, jolloin KHO hylkäsi Jyväskylän alakaupungin asukasyhdistys ry:n valituksen – ja vasta sen jälkeen voitiin puhua K-S:n maakuntakaavan oikeasta ja laillisesta lainvoimaisuudesta Tourujokivartta ja sen varrella olevia eri hankkeita koskien.
Kuitenkin Tourujokirantaan kevään 2019 – kesän 2020 välisenä aikana rakennetun Rise-avovankilan rakennuslupa ja hetkeä myöhemmin vankilan kupeeseen nousseen Ramoninsillan vesilain mukaiset rakennusluvat hyväksyttiin, vaikka em. asukasyhdistyksen ja muiden osallisten valituslupahakemuksia/valituksia oli nimenomaan tästä 1.12.2017 hyväksytystä K-S:n maakuntakaavasta ja sen puuttuvista Natura– ja hiljaisten alueiden arvioinneista ja -päivityksistä edelleen sisällä myös tätä laitonta K-S:n Liiton hyväksymää IOAS:aa koskien?
KHO:n sisällä olevista valituslupahakemuksista/valituksista ja LSL 57 §:n mukaisista 19.3.2019 vireillepanoista huolimatta 1.4.2019 aprillipäivän aamuna liito-oravametsien kaadoilla aloitetut Ramoninkatu 4:n vankila- ja siltahankkeet vietiin maaliin YVA- ja Luontodirektiivin ja Århusin sopimuksen vastaisesti – kaataen jopa moottoritiekaiteet Vaajakoskelle menevän moottoritien varresta, jotta vankilatontille päästiin, jotta Ramoninsillasta jätettyä valitusta voitiin siten kiertää..
Kenen tarpeet Keski-Suomen maakuntakaavan I-OAS toteuttaa?
Kuten edellä Jyväskylän alakaupungin asukasyhdistyksen ry:n ja muiden asiassa osallisten kohdalla Tourujokivarressa kävi v. 2017 – 2020 aikana – ja vielä sen jälkeenkin – niin samat Willin Lännen lait ovat vaarassa tulla sovelletuiksi myös jatkossakin täällä Keski-Suomessa.
Ja nimenomaan tässä nykyisessä tilanteessa, jossa paraillaan ympäristö- ja aluehallintoviranomaisten ja K-S:n maakuntakaavan laadintaan ostettujen rambollien työpöydillä oleva Keski-Suomen maakuntakaava 2040 on laadittavana ja myöhemmin jälleen K-S:n Liiton voimaanpantavana – ja siis edelleen tilanteessa, jossa K-S:n maakuntakaava 2040:tä aiotaan myös jatkossakin tehdä ”tarpeen vaatiessa” vaiheittain ja työkaluksi sekä lainvoiman ”varmemmaksi vakuudeksi” kerrotaan otettavan MRL 27 §, jota sovelletaan yleensä ihan eri yhteyksissä.
YVA-direktiivi nimen0maan kieltää kaavojen ”pilkkomisen” pieniin osiin, jotta YVA-/SOVA-arviointia voidaan siten kiertää ja jättää se kokonaan tekemättä. Ks. 21.12.2020 OKV/2506/21/2020
OKV/2506/21/2020–OKV–2.
—
Ks. myös KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE YVA-direktiivin (direktiivin 85/337/ETY, sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä 97/11/EY) soveltamisesta ja toimivuudesta. Miten jäsenvaltiot ovat menestyneet YVA-direktiivin täytäntöönpanossa ? (2002)
- Hankkeiden muutokset ja laajennukset
– – Hankkeiden pilkkominen
20. Onko kansallisessa lainsäädännössänne säädetty siitä, miten estetään hankkeen toteuttajia kiertämästä ympäristövaikutuksen arviointia ja ovatko säädökset osoittautuneet tehokkaiksi käytännössä?
Hankkeiden yhteisvaikutus
21. Miten jäsenvaltiossanne otetaan huomioon hankkeiden ja
ympäristövaikutusten yhteisvaikutus: esimerkiksi, miten käsitellään (pieniä)
hankkeita, jotka sijaitsevat lähellä muita (joko suunniteltuja tai toteutettuja)
hankkeita? Katsotaanko ne liitteessä II olevan 13 kohdan mukaisiksi
muutoksiksi vai uudeksi hankkeeksi? Voitteko esittää muita esimerkkejä?
Vaihtoehdot
22. Onko vaihtoehtojen arviointi pakollista jäsenvaltiossanne (minkä vaihtoehtojen)? Minkätyyppisiä vaihtoehtoja nykyisen käytännön mukaan arvioidaan? Ovatko hankkeen toteuttajan toimittamat tiedot vaihtoehdoista tyydyttäviä?
23. Minkälaista käytäntöä jäsenvaltiossanne noudatetaan nykyisin liitteiden eri hanketyyppien vaihtoehtojen arvioinnissa? (Esim. arvioidaanko vaihtoehdot aina maantie- tai rautatiehankkeissa, mutta suppeammin tai ei lainkaan muuntyyppisissä hankkeissa)?
Riskien arviointi
Direktiivin 5 artiklan 1 kohdan ja liitteessä IV olevan 4 kohdan mukaan hankkeen toteuttajan on esitettävä asianmukainen kuvaus hankkeen todennäköisistä merkittävistä vaikutuksista (suorat ja epäsuorat, toissijaiset, kasautuvat, lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin pysyvät ja väliaikaiset, myönteiset ja kielteiset vaikutukset). Näihin olisi sisällyttävä tapauksen mukaan onnettomuuksien ja muiden poikkeuksellisten olojen (toisin sanoen kaatosateiden, maanjäristysten ja maanvyörymien kaltaisten luonnononnettomuuksien) aiheuttamat vaikutukset. – –
—
Ks. 5.4.2021 US-blogi ”Mikä on Suomen oman perustuslain 20 – 22 §:ien merkitys, jos niitä ei noudateta luonnon, kulttuurin ja maisemansuojelussa?”
Ja sieltä AOK Mikko Puumalaisen joulun alla 2020 antama lausunto (21.12.2020 OKV/2506/21/2020, OKV/2506/21/2020-OKV-2), jossa todetaan, että ”Komission virallisen huomautuksen 28.11.2019 (2019/2290) mukaan tiettyjen julkisten ja yksityisten hankkeiden ympäristövaikutusten arvioinnista annettu direktiivi 2011/93/EU muutettuna direktiivillä 2014/52/EU on pantu puutteellisesti täytäntöön [Suomessa].”
Lausunnossa komission kerrotaan katsoneen, ”ettei Suomi ole pannut asianmukaisesti täytäntöön useita YVA-direktiivin 2011/93/EU säännöksiä Manner-Suomessa ja/tai Ahvenanmaalla.” – –
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/mika-on-suomen-oman-perustuslain-20-22-%C2%A7ien-merkitys-jos-niita-ei-noudateta-luonnon-kulttuurin-ja-maisemansuojelussa/
Ilmoita asiaton viesti
—
Ks. ”Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseksi. Lausuntopyynnön diaarinumero: VN/12383/2021”
Ympäristövaikutusten arviointimenettelyä vaativat rakennuslupahankkeet
Suomen hallitus on 28.11.2019 vastaanottanut Euroopan komission Suomen tasavallalle SEUT 258 artiklan nojalla osoittaman virallisen huomautuksen, jonka kohteena on eräiden tiettyjen julkisten ja yksityisten hankkeiden ympäristövaikutusten arvioinnista annetun direktiivin (2011/92/EU, sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä 2014/52/EU, jäljempänä ’direktiivi’ tai ’YVA-direktiivi’) säännösten täytäntöönpano Manner-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Komissio on katsonut, että useita direktiivin säännöksiä ei ole pantu Suomessa asianmukaisesti täytäntöön. Komission mukaan puutteet koskevat muun muassa ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (jäljempänä YVA-menettely) soveltamisalan määräytymistä, YVA-menettelyn tulosten huomioon ottamista lupamenettelyissä sekä päätösten perustelemiseen ja muutoksenhakuoikeuteen liittyviä kysymyksiä. Suomi on komissiolle 24.3.2020 antamassaan vastauksessa ilmoittanut, että Manner-Suomi ja Ahvenanmaa tulevat täydentämään lainsäädäntöään YVA-direktiivin säännösten täytäntöönpanon täsmentämiseksi. Lainsäädäntömuutokset ilmoitettu valmisteltavan niin, että ne tulisivat kokonaisuudessaan voimaan vuoden 2021 aikana.
Eduskunnalle on annettu virallisen huomautuksen johdosta ja direktiivin täytäntöönpanon täydentämiseksi 8.4.2021 erillinen hallituksen esitys HE 50/2021 vp ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain sekä siihen liittyvien lakien muuttamisesta. Esityksellä täydennettäisiin YVA-direktiivin täytäntöönpanoa maankäyttö- ja rakennuslaissa (132/1999, myöhemmin MRL).
https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/ShowAllProposalAnswers?proposalId=78aeb2ac-2477-434f-8601-9789b48127ce
Ilmoita asiaton viesti
—
OKV/2506/21/2020: Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain ja maa-aineslain muuttamista koskeva hallituksen esitys
Antopäivä: 21.12.2020
Ratkaisija: apulaisoikeuskansleri
Kohde: valtioneuvosto tai ministeriö
Toimenpide: lausunto
https://oikeuskansleri.fi/-/ymparistovaikutusten-arviointimenettelysta-annetun-lain-ja-maa-aineslain-muuttamista-koskeva-hallituksen-esitys
https://oikeuskansleri.fi/documents/1428954/105838907/lausunto_ymparistovaikutusten_arviointimenettelysta_annetun_lain_ja_maa-aineslain_muuttaminen_okv_2506_21_2020.pdf/7876a3af-b42b-2049-a0f4-05576656f4ec/lausunto_ymparistovaikutusten_arviointimenettelysta_annetun_lain_ja_maa-aineslain_muuttaminen_okv_2506_21_2020.pdf?t=1642143205423
Ilmoita asiaton viesti
—
Ks. EU:n Euroopan unionin virallinen lehti (3.12.2021) C 486/1
”Komission tiedonanto ympäristövaikutusten arvioinnista annetun direktiivin (Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/92/EU, sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä 2014/52/EU) soveltamisesta liitteessä I olevan 24 kohdan ja liitteessä II olevan 13 kohdan a alakohdan mukaisiin hankkeiden muutoksiin ja laajennuksiin, mukaan lukien tärkeimmät käsitteet ja niihin liittyvät periaatteet (2021/C 486/01)” alla:
2.2.3 Hankkeiden pilkkominen
YVA-direktiivin tarkoitus ei saa jäädä toteutumatta sen seurauksena, että hankkeita pilkotaan. Usean hankkeen yhteisvaikutusten huomioimatta jättäminen ei saa tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki hankkeet jäävät ympäristövaikutusten arviointia koskevan velvoitteen ulkopuolelle, vaikka niillä yhdessä olisi todennäköisesti YVA-direktiivin 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja merkittäviä ympäristövaikutuksia (34). Tällä voi olla merkitystä erityisesti monimutkaisissa hankkeissa, jotka toteutetaan vaiheissa, joita varten on ehkä haettava lupa myöhemmin.
Jos useilla hankkeilla voi olla yhdessä YVA-direktiivin 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja merkittäviä ympäristövaikutuksia, näiden hankkeiden ympäristövaikutukset olisi arvioitava kokonaisuutena ja kumulatiivisesti. Unionin tuomioistuin puoltaa oikeuskäytännössään YVA-direktiivin laaja-alaista tulkintaa ja on korostanut, että direktiivillä pyritään ”hankkeiden tai niiden muutosten ympäristövaikutusten arviointiin kokonaisuutena” (35).
Unionin tuomioistuin on todennut esimerkiksi hankkeiden pituuden osalta, ettei pitkää hanketta voi jakaa vähämerkityksisiin toisiaan seuraaviin osuuksiin ja siten välttyä kyseisen direktiivin säännösten soveltamiselta sekä koko hankkeen että kyseisestä jakamisesta syntyneiden osuuksien osalta. Jos tämä olisi mahdollista, se voisi vaarantaa vakavalla tavalla direktiivin tehokkuuden, koska tällöin asianomaisten viranomaisten tarvitsisi vain jakaa pitkät hankkeet vähämerkityksisiin toisiaan seuraaviin osuuksiin, jotta ne välttyisivät direktiivin vaatimusten soveltamiselta (36).
Unionin tuomioistuin on myös korostanut, että päätettäessä ympäristövaikutusten arvioinnin suorittamisen tarpeellisuudesta voi olla tarpeen ottaa huomioon hankkeiden yhteisvaikutukset, jotta vältetään Euroopan unionin lainsäädännön kiertäminen pilkkomalla hankkeita, joilla yhdessä olisi todennäköisesti merkittäviä ympäristövaikutuksia. Kansallisten viranomaisten tehtävänä on tutkia tämän oikeuskäytännön valossa, onko kyseessä olevilla hankkeilla ja jo toteutetuilla hankkeilla ympäristövaikutuksia ja missä laajuudessa (37).
2.2.4 Hankkeen kokonaisvaikutusten arviointi
Doel-tuomiossa vahvistettiin toinen tärkeä YVA-direktiivin periaate eli velvollisuus arvioida hankkeen kokonaisvaikutukset ja tehdä kattava ympäristövaikutusten arviointi. Unionin tuomioistuin katsoi tuomion 64–72 kohdassa, ettei käynnissä olevan hankkeen laajentamista koskevia toimenpiteitä (toimenpiteet ydinvoimalaitoksen käynnistämiseksi uudelleen kymmeneksi vuodeksi tai sen pysäyttämisen lykkäämiseksi kymmenellä vuodella 59 kohdassa todetun mukaisesti) voida erottaa parannustöistä, joihin ne erottamattomasti liittyvät ja joiden kanssa ne muodostavat siten yhdessä yhden hankkeen. Vuonna 2015 annettuun lakiin (käyttöiän jatkaminen) sisältyviä toimenpiteitä ei voida keinotekoisesti irrottaa niihin erottamattomasti liittyvistä töistä, jotka ovat tarpeen teknisistä ja rahoituksellisista syistä. Nämä työt olivat lainsäätäjän tiedossa, ja ne liittyivät lakiin (ks. 67–69 kohta). Vaikka periaatteen soveltamisen tarkistaminen jätettiin kansallisen tuomarin tehtäväksi, unionin tuomioistuin katsoi, että työt ovat osa samaa hanketta (71 kohta).
Lisäksi on otettava asianmukaisesti huomioon tarve arvioida hankkeen kokonaisvaikutukset yhtenä kokonaisuutena, kun laitoksen toiminnan aikana tehdään teknisiä tai toimintaan liittyviä muutoksia. Vaikka on tavallista, että laitoksessa tehdään jatkuvasti ylläpitotöitä ja monia turvallisuusparannuksia, jotka eivät erikseen tarkasteltuina aiheuta merkittävää vaaraa ympäristölle, näiden toimien kumulatiiviset ympäristövaikutukset olisi arvioitava kokonaisuutena, jos toimet liittyvät konkreettisesti toisiinsa ja muodostavat YVA-direktiivissä tarkoitetun hankkeen.
Jos useiden pienten muutosten välillä on erottamaton yhteys, joka osoittaa näiden pienten muutosten olevan osa yhtä monimutkaista toimintaa (johon on ryhdytty esimerkiksi todennettavissa olevin aikein jatkaa ydinvoimalaitoksen käyttöikää tai laitoksen toimintaa), ne voivat muodostaa YVA-direktiivissä tarkoitetun hankkeen. Tekniset asiakirjat, käyttösuunnitelmat, investointisuunnitelmat, hallinnolliset toimet tai lait sekä hallinnollisten toimien tai lakien perustelut voivat auttaa määrittämään, liittyvätkö muutokset erottamattomasti toisiinsa ja ovatko ne osa tällaista monimutkaista toimintaa (johon on ryhdytty todennettavissa olevin aikein jatkaa ydinvoimalaitoksen käyttöikää).
Vaatimusta tarkastella hanketta kokonaisuutena (sekä sen osatekijöiden että vaikutusten osalta) on vahvistettu entisestään tarkastetussa YVA-direktiivissä (38).”
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/HTML/?uri=OJ:C:2021:486:FULL&from=EN
—
Huom! K-S:n maakuntakaava 2040 -laatiminenkin on hanke – kaavahanke – jota tämä YVA-direktiivin vastainen hankkeiden (ts. eri maakuntakaavan osien ja alueiden) pilkkominen koskee.
Ilmoita asiaton viesti
—
Ks. myös 8.3.2023 US-blogi
Elyt ja avit rikkovat YVA-, Ympäristötieto- ym. direktiivejä (LSL 57 §) ja syyllistyvät ”epävarsinaisiin laiminlyöntirikoksiin”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/elyt-ja-avit-rikkovat-yva-ymparistotieto-ym-direktiiveja-lsl-57-%c2%a7-ja-syyllistyvat-epavarsinaisiin-laiminlyontirikoksiin/
Ilmoita asiaton viesti
—
Esimerkkinä KHO ”Muu päätös 2498/2017”
”Maa-aineslupaa koskeva valitus (Liperi)”
https://www.kho.fi/fi/index/paatoksia/muitapaatoksia/muupaatos/1495619697345.html
—
Ilmoita asiaton viesti
—
Ks. myös K-S:n maakuntakaava 2040 laadintaan liittyvänä 3.3.2023 US-blogi
”K-S:n Ely ja Arja Koistinen: Ei ole YVA-direktiivin mukaista, että 297 km pituiselle voimajohdolle annetaan 5 päivää lausuntoaikaa!”
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/k-sn-ely-ja-arja-koistinen-ei-ole-yva-direktiivin-mukaista-etta-297-km-pituiselle-voimajohdolle-annetaan-5-paivaa-lausuntoaikaa/
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, että jaksat tehdä näin pitkiä ja perusteellisia kirjoituksia.
Rullaavaa kaavoitusta (laiton) käytetään kun halutaan kansalaisten (ja suuren osan viranomaisistakin) pysyvän poissa hämmentämästä vilunkipeliä.
Täytynee lopettaa haaveilu Keski-Suomen jylhiin maisemiin paluusta. Paniikinomainen muka ilmastosyistä leviävä tuulivoimarakentaminen vie muuttohalut.
Näkyi olevan vielä Salola Wind Park Oy:n Korpilahden tuuliteollisuusalue framilla. Tänne Kaakkoonkin tuuliteollisuutta ajava Myrsky Energia Oy halusi lausuntonsa salattavaksi vain viranomaiskäyttöön. Aika erikoista, mutta mitäpä sitä vilunkipeliä ja muiden tuulifirmojen kanssa yhteistä konsulttiarmeijaa käyttävältä toimijalta muuta odottaisikaan. Huolestuttavaa on, että viranomaiset menevät samaisten konsulttien vipuun.
Laskin viisi tuuliteollisuusfirmaa lausunnonantajista ja kaikki vetosivat perättömään ihmisen päästämän hiilidioksidin aiheuttamaan ilmaston muuttumiseen. Joku yksityinenkin hurahtanut oli ja vastusti kuitenkin muista syistä tuuliteollisuusalueita, pääsääntöisesti yksityisten ja muiden kuin tuulifirmojen lausunnut olivat erittäin kriittisiä. Syinä pääasiassa liian lähelle asutusta (alle kolme kilometriä) rakennettavat ennen kokemattomat 10MW voimalat eli melu (myös infraäänimelu), kiinteistöjen arvon nollaantuminen (todisteena:pankit eivät anna kiinteistöä vastaan lainaa) ja epätasa-arvoisuus: toiset keräävät hyödyt ja toiset menettävär omistustensa arvon. Ei näköjään ymmärretä, että tuuliteollisuuden myötä kaikki lopulta menettävät ja aluksi hyötyvät voivat ajautua velkavankeuteen.
Ja tämä oli vasta maakuntakaava, täällä kunta kaavoittaa suoraan YVA-menettelyn kautta. Annoin YVA-ohjelmasta kommenttini Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kirjaamoon, kuittausta ei ole kuulunut. Eivät voi avata turvallisuussyistä tekstiä, jossa on nettilinkki (mielestäni mainita oli ilmestynyt jälkeen päin). Lähetin saman tekstin ilman linkkiä hieman määräajasta myöhässä, kuittausta ei ole kuulunut. Onneksi asiasta on alueen asukkaille toinenkin kuuleminen.
Kovat on paineet ajaa Suomi täyteen sattumavoimaa ilman tietoakaan varavoimasta. Mietin vain tulevatko tuuliteollisuuden rahoittajat koskaan saamaan sijoituksiaan takaisin myllyjen lyhytikäisyyden ja tuulen satunnaisuuden vuoksi. Ilmeiseti pelataan mustaapekkaa ja pekka on jäämässä kuntien, tuulimyllyille maansa vuokranneiden ja viimeisimmäksi mukaan höynäytettyjen eläkefirmojen eli eläkkeensaajien hyppysiin. Mahdolliset voitot siirtyvät ketjutettuina veroparatiiseihin heti kun vain mahdollista eli siinä 15 vuoden käytön jälkeen, kun pitäisi rakentaa uutta tilalle tai purkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jouni, kiitos kommentistasi joka hyvin valotti tätä surkeaa tilannettamme.
Siis ajoittain minullekin täysin toivottomalta tuntuvia ja negatiivisia tunteita herättäviä normaalin oikeustajun ylittäviä maankäyttöä ja kaavoitusta koskevia tilanteita, joissa me pienet inehmoiset ja tien tallaajat asioissamme vaikertaen pyöriskelemme.
Usko oikeuden toteutumiseen on kovalla koetuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Jouni, ota kuvankaappaukset niistä laittamistasi viesteistä linkkien kanssa ja ilman linkkejä, ja joissa samalla näkyy viestien lähetysajat. Voit sillä tarvittaessa todistaa myöhemmin asian.
Ilmoita asiaton viesti
Onne mailin postilaatikossa koneellani.
Ilmoita asiaton viesti