Tourujokea ei voida palauttaa luonnontilaan kulttuurihistorian ja tulvasuojautumisen vuoksi, joten jätetään se ennalleen

Keskisuomalainen uutisoi 12.9.2021 todella näyttävästi monen aukeaman mittaisella Katri Niemisen toimittamalla artikkelillaan, että Tourujoen ”Uljas koski talttuu kaupunkijoeksi”

Uutisoinnissa entinen Jyväskylän kaupungin maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski, joka on juuri noussut Jyväskylän kaupungin yleiskaavapäälliköksi, uskoo, että Tourujoen ”kuohuva koski palaa kaupunkilaisia ilahduttamaan mahdollisesti vuonna 2024 tai 2025.”

Artikkelissa pahoitellaan nyt uutena havaintona sitä, että Tourujokea ei voida palauttaa täysin luonnontilaan, koska tulva-aikaan vettä voi virrata 30 kuutiota sekunnissa ja näin putoukseltaan 16 metriä jyrkkään koskeen kaikkea tällaista vesimäärää, jota joessa tulva-aikana virtaa, ei voida johtaa.

Uutisessa kerrotaan, että Tourujokeen ollaankin nyt suunnittelemassa koko uoman levyinen betoninen poikkipato, johon tehtäisiin vain pieni aukko, josta vesi ahtautuu läpi uomaan. Tämä nk. tulvapato ei todellakaan olisi luonnonmukainen ja se estäisi eliöiden nousua koskessa ylöspäin (oma huomio: YVA-arviointia Tourujoelle vaadittu jo vuoden 2017 alusta lähtien!)

Hintalappu Tourujokikunnostukselle olisi n. 6,5 miljoonaa euroa, ja Jyvässeudun päättäjien laskutavan ja hankevalmistelun jo tuntien, lopullinen Tourujokikunnostuksen hinta noussee 13 miljoonaan euroon..

Konserttitalo Jyväskylässä Lutakon saunaravintolan naapuriin?

Eikö tälle Tourujokikunnostukseen meneväksi suunnitellulle 6,5 – 13 miljoonalle eurolle olisi Jyväskylässä tärkeämpääkin käyttöä kuin saada Vallinkosken lupaama kaikki jyväskyläläiset ”mykistävä olohuone” Tourujoelle.

Käytetään tuo sama summa kauan kaivatun konserttitalon rakentamiseen Jyväsjärven rantaan, Lutakon alueelle, parhaillaan rakenteilla olevan saunaravintolan kylkeen. Tästä ravintola-sauna-konserttitalo -kokonaisuudesta tulisi se aito ja aidosti jyväskyläläisiä ja matkailijoita palveleva ”olohuone”, joka houkuttelee vesillä liikkuvia matkailijoita aina Lahdesta asti..

Ja näin Tourujoki jäisi aidosti nykyiseen luonto- ja kulttuurimatkailijoita viehättävään luonnontilaansa Lohikosken patorakenteet säilyttäen.

Tourujoen tulvasuojelua, Lohikosken voimalapadon ja juoksutuskanavien rakenteita voidaan varmasti parantaa halvemmillakin ja paremmin tarkoitustaan palvelevilla konsteilla kuin tällä massiivisella jokialueen luonnon monimuotoisuutta tärvelevällä modernisoinnilla.

Tulvasuojelu voidaan toteuttaa Kankaan maakunnallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan vanhan paperitehdasalueen perinnemaisemakokonaisuus ja kulttuuriperintö säilyttäen.

Ks. vertailuna

”Perhonjoen Pirttikoskelle suunnitellaan kalatietä tai vesivoimatoiminnan lopettamista”

”Korpelan Voimalta vaaditaan jo toista kalatietä – maksaisi monin verroin sen mitä voimala sähkönä tuottaa”

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu