Tulevaa 0,5 %:n takausmaksua ei voi kattaa ara-asuntojen omakustannusvuokrilla tai asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeilla

Nyt aletaan jakaa aso-asumisoikeusyhtiöitä ”hyviksiin” ja ”pahiksiin” eli kuinka niillä on varaa maksaa tulevista peruskorjauslainoistaan 0,5 %:n takausmaksuja valtiolle. Niitä kun ei voi maksaa aso-asukkaiden käyttövastikkeilla, vaan ne tulee kattaa muista varoista. Jos muita varoja ei ole, eikä niitä mistään tule, ovatko vaarassa aso-asukkaiden maksamat 15 %:n aso-maksut rakennuskustannusindeksillä tarkistettuina? Syövätkö isot aso-yhtiöt pienet aso-yhtiöt vai annetaanko varattomien aso-yhtiöiden, joilla ei ole maksaa näitä 0,5 %:n takausmaksuja, mennä konkurssiin.. Miten aso-asukkaiden maksamille 15 %:n aso-maksuille silloin käy? Miksi ei nykyisiä aso-asukkaita kuulla tässä asiassa?

Ks. Luonnos hallituksen esitykseksi Ara-tuotannon takausmaksuista. Lausuntopyynnön diaarinumero VN/33734/2023. Vastausaika päättyy 31.8.2024. Anna lausuntosi täällä.

  • Lakimuutosten yhteydessä päivitettäisiin muussa lainsäädännössä olevat viittaukset uuteen asumisoikeuslakiin. Kyseessä olisi pelkästään tekninen muutos.

 

  • Erityisryhmien investointiavustusta koskevien hallitusohjelmakirjausten toteuttamista valmisteltiin alkuvuonna 2024 nyt lausunnoille tulevan HE-luonnoksen yhteydessä. Hallituksen kehysriihessä 15.-16.4.2024 päätettiin erityisryhmien investointiavustuksen tason laskusta 43 milj. eurosta 15 milj. euroon vuodessa siten, että vammaisten asumiseen liittyvien investointikohteiden rahoitus turvataan. Kehysriihen päätöksen myötä erityisryhmien avustusten kokonaisuutta tarkastellaan erikseen.

 

  • Hallitusohjelman mukaan otetaan käyttöön takausmaksut (0,5 %) uusissa valtion tukemissa vuokra-asuntojen korkotukilainoissa, mutta rajataan erityisryhmien asuntotuotanto takausmaksun ulkopuolelle (s. 123).

Lähde

Ks. Ara-tuotannon takausmaksut, YM073:00/2023 Säädösvalmistelu

Takausmaksua ei voi kattaa ara-asuntojen omakustannusvuokrilla tai asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeilla, vaan takausmaksun maksaa ara-vuokrataloyhteisö tai yhteisön omistaja muilla varoillaan.

Lähde

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu