Työllisyyden kuntakokeilut, joissa kunta vastaa työnhakijoiden palveluprosessista ja työllisyyttä edistävien palvelujen tarjoamisesta
Kuka valvoo kuntien työllistämistoimien lainmukaisuutta tulevissa kuntakokeiluissa? Tuleeko työttömän nyt ottaa vastaan kaikki hänelle kunnasta osoitettu työ? Entäpä esim. osatyökykyiset, syrjäytyneet nuoret tai ulkomaalaistaustaiset? Kukaa valvoo ja vastaa oikeusturvan tasosta ko. työllisyyden kuntakokeilujen aikana?
Ks. alla:
Pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelman mukaisesti kuntien roolia työllisyyspalvelujen järjestäjänä vahvistetaan. Hallitus käynnistää ensi keväänä työllisyyden kuntakokeilut, joissa kunta vastaa työnhakijoiden palveluprosessista ja työllisyyttä edistävien palvelujen tarjoamisesta. Tavoitteena on parantaa erityisesti pidempään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille. Kokeilut jatkuvat vuoden 2022 loppuun asti.
Kokeiluun voi hakea ELY-alueella yksittäinen kunta tai useampi kunta yhdessä siten, että kokeiluun mukaan tulevien kuntien asukasmäärä on yhteensä vähintään 30 000 ja niin, että ELY-keskuksen alueella kokeiluihin voisi siirtyä enintään noin 40 prosenttia TE-toimiston työnhakija-asiakkaista. Määrät ovat kuitenkin viitteellisiä ja niistä voidaan poiketa erityisen perustellusta syystä.
Katso tarkemmat ohjeet liitteistä.
Lähde:
kuntaliitto.fi: Kuntakokeilut 2020-2022
Hakeutuminen työllisyyden kuntakokeiluihin
Vantaalla järjestettiin kuntakokeilu muistaakseni 2016 alkaen ja olin joutua ilman laillisia perusteita kuntouttavaan työtoimintaan kuntakokeilun toimenpiteenä. Onneksi virkailija tunsi asian kun minulla oli näyttää ministerin kiertokirje, jossa kerrotaan, että kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu työkykyisille. Mutta olen kuitenkin täysin varma, että kuntakokeilusta lähetettiin massoittain täysin työkykyisiä työttömiä kuntouttavaan työtoimintaan. Joko omasta halustaan tai laittomasti. Toivoisin lakien laatijoilta täsmennystä, että millä perusteella työtön voidaan osoittaa laillisesti kuntouttavaan työtoimintaan. Nythän pelkkä työttömyys ei ole riittävä syy joutuakseen kuntouttavaan työtoimintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pertti, kiitos kommentistasi. Juuri tällaisia tilanteita tarkoitan: työttömällä ei ehkä ole mitään sananvaltaa siihen, mihin kunta hänet päättää ”laittaa” ja millä perustein se ”laittaa”.
Kuntakokeiluissa tulisi olla valtakunnallisesti säädellyt selkeät yhteiset toimintaohjeet ja -periaatteet, mihin työttömiä voi ”laittaa”..
Hieman minua arveluttaa kunnille annetut valtuudet ja tiedonsaantioikeudet kunnan ”omista” työttömistä (esim. terveystiedot). Onko esim. osatyökykyisellä iäkkäällä ihmisellä tai syrjäytyneellä nuorella mitään sanomista, jos hänelle tarjotaan jotakin kunnan valitsemaa työtä?
Meneekö se siis niin, että jos työtä kun työtä tarjotaan, niin se tulee vastaanottaa, ja vastaanottaa vastoin työttömällä olevaa omaa alaa tai koulutusta.. Varsinaista keppipolitiikkaa, missä ne kuuluisat porkkanat?
Ilmoita asiaton viesti
– -”Vaiheittain liikkeelle
Valtio ja kunnat tekevät jo nyt yhteistyötä työllisyyden edistämisen palveluissa. Nyt yhteistyö tiivistyy, kun TE-toimistojen henkilöstöä siirtyy asiakaspalvelutehtäviin kunnan ohjaukseen ja kuntien viranhaltijat alkavat tehdä myös TE-toimistolle aiemmin kuuluneita tehtäviä muun muassa työttömien palveluihin ohjaamisessa.
Hallitus luo kokeilulla pohjaa valtion ja kuntien tulevalle työllisyyspalvelujen työnjaolle.
Valtion TE-toimistot keskittyvät jatkossa yhä vahvemmin työmarkkinoiden kohtaannon, työvoiman liikkuvuuden ja osaavan työvoiman saatavuuden ydintehtäviin eli työnvälitykseen ja rekrytointipalveluihin.
Työvoimapalveluiden uudistaminen on vaikutuksiltaan laaja ja merkittävä uudistus. Jos kaikki parikymmentä suurinta kaupunkia lähtevät mukaan kokeiluun, siirtyy kolmannes TE-toimistojen työnhakijoista kuntien vastuulle. Kokeiluille asetetaan mittarit ja tulokset arvioidaan. Valmistelusta tiedotetaan ajantasaisesti.” – –
https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hallituksen-tyollisyyspaketti-kaynnistyy-kaupunkikokeiluilla
—
Jää nähtäväksi mittarit ja vaikutusarvioinnit..
Näiden lisäksi pitää olla e n s i n luotuna yhteiset valtakunnallisesti hyväksyttävät toimintatavat, joissa työttömät eivät ole vain yksi kasvoton massa, jota kunnat saavat muovata mieleisekseen omiin tarpeisiinsa. Jonkun tulee valvoa myös työttömien oikeusturvaa näissä kokeiluissa.
Ilmoita asiaton viesti