Uudistan 10 vuoden takaisen ehdotukseni 6 tunnin työpäivän kokeilemiseksi: otetaan käyttöön Juniori-seniori -sopimus!
Vanhempi työntekijä voisi auttaa nuorta uransa alussa
Keskustelu nuorten työllistämisestä käy mukavan kuumana. Ajattelin heittää mukaan oman pienen sytykkeeni.
Suuret ikäluokat ovat jäämässä sankoin joukoin eläkkeelle, ja siihen meidän tulisi nyt kiinnittää huomio. Luodaan nuorille vuoden tai kahden kestävä Juniori-seniori-sopimus.
Sopimuksen pääperiaatteet olisivat seuraavat: Se koskee vastavalmistunutta, alle 25- tai 30-vuotiasta nuorta, joka on työttömänä työnhakijana paikallisessa TE-toimistossa ja saa työttömyyskorvausta.
Nuori hakisi itse itseään kiinnostavan työpaikan, jossa haluaa työskennellä vähintään vuoden määräaikaisessa Juniori-seniori-sopimuksessa. Hän solmisi tuon määräaikaisen sopimuksen työnantajan kanssa sekä sopisi häntä ohjaavasta seniorista työpaikalla.
Nuorelle maksettaisiin alan ja tehtävän mukaista (minimi)palkkaa. Valtio maksaisi kuukausittain työnantajan puolesta työstä aiheutuneet Tael-maksut. Sen lisäksi työnantaja saisi kunnalta palkkausta varten sen saman työttömyyskorvauksen suuruisen summan, jonka nuori sai ennen tätä sopimusta.
Nuori ehtii kyllä varmasti myöhemminkin osallistua näihin työeläkemaksutalkoisiin, kunhan hänet ensin saadaan niitä tuottavalle uralle.
Tämä tuntuu ehkä raskaalta yhteiskunnalle, mutta kaikkien kalleintahan on se, että nuoret päästetään kokonaan syrjäytymään työelämästä. Mistä silloin katetaan tulevat eläkkeet?
Juniori-seniori-sopimuksesta olisi valtavasti hyötyä kaikille sopijapuolille. Nuori saa arvokkaita onnistumisen kokemuksia työelämästä. Seniori saa uutta virtaa ja tuoreita toimintatapoja omaan työhönsä vastavalmistuneen nuoren ”opissa”. Toisaalta seniori siirtää niin sanottua hiljaista tietoaan nuoremmalle sukupolvelle.
Tästä toivottavasti kaikkia innostavasta uudesta oppisopimussuhteesta voisi olla myös apua seniorin kesäloman ja sairaspoissaolojen ajaksi. Tai nykyään niin runsaiden neuvottelu- ja uudelleenkoulutusaikojen tehtävissä.
Asiakaspalvelun paraneminen olisi väistämätön tulos tästä katkeamattomasta työtehtävien hoidosta. Näin säästyy vaivaa ja rahaa kalliilta reklamaatioiden käsittelyltä, eikä imagotappioita tule.
Tähän systeemiin mukaan lähteneet yrityksethän voisivat käyttää omassa markkinoinnissaan jotakin yhteisesti sovittua laatumerkkiä suuremman huolen kantamisesta nuorisotyöttömyyden ehkäisyssä ja hoidossa. Nyt kaikki ideoimaan tätä merkkiä ja sen sisältöä!
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä
Kannus
(Kirjoitus julkaistu Helsingin Sanomissa 31.1.2010)
PS. Edellä esitellyn tekstin raapustelija kirjoittelee nykyisin asuin- ja synnyinpaikkakunnallaan Jyväskylässä
Ks. myös US-blogi (28.1.2018):
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kirsiomp/249973-vanhempi-tyontekija-voisi-auttaa-nuorta-uransa-alussa/
Ilmoita asiaton viesti
”Tiesitkö nämä?
Eläkeuudistuksen (2017) mukaisesti vanhuuseläkkeen alaikäraja nousee vuosittain kolme kuukautta vuoteen 2027 saakka, jolloin alhaisin vanhuuseläkeikä on 65 vuotta. Sen jälkeen ikäraja kytketään elinajan kehitykseen.
Keskimääräinen eläkkeellesiirtymisikä on noussut vuosituhannen alusta 2,5 vuotta. Tavoitteena on, että viimeistään vuonna 2025 työeläkkeelle siirryttäisiin keskimäärin 62,4 vuoden iässä.
Suomalainen jää työeläkkeelle keskimäärin 61,3-vuotiaana. Joka neljäs yli 50-vuotias haluaisi eläkkeelle jo alle kuusikymppisenä, ja pääosa lopuistakin viimeistään 63-vuotiaana eli eläkeikähaitarin alapäässä.”
Ks. hyvää analyysiä aiheeseen alla:
Haluaisitko eläkkeelle etuajassa? Vaihtoehtoja on neljä – ja niillä jopa kymmenientuhansien eurojen erot
https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000006105044.html
—
Otetaanko työeläkeputken vaihtoehdoksi edellä esitelty Juniori-seniori -sopimus, joka räätälöidään aina niin eläkkeelle lähtijälle kuin ko. työpaikan myöhemmin saavalle nuorellekin sopivaksi? 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitat kai sitä vanhaa tapaa kisälli-mestari-mallia? Se kyllä toimi aikoinaan. Nurja puoli siinä saattoi olla, että se mestari oli oikea mulkku ja pahatapainen työssään.
Ilmoita asiaton viesti
🙂
Ilmoita asiaton viesti